Storgräl inom pensionsförsäkringen
av Janne Salonen Forum 1993-01, sida 17, 28.01.1993
Taggar: Teman: pensionsförsäkring
till pappers blir det en hel del. Så gäller det att aktivera detta nätverk, ringa runt, eller skriva, göra det känt i så vida kretsar det bara är möjligt att man är zu haben, och vad man kan erbjuda i kunskaper och kompetenser. Den som landar ett nytt jobb idag gör det säkrast genom sådana kanaler. För då kommer man med i beräkningen i rätt skede, inte tillsammans med många hundra annonssvarare.
En annan sak att beakta är också: har man varit på rätt jobb, hittills — Det är inte så absurt som det låter, säger Kathe Ramm-Schmidt. — Inte sällan har slumpen avgjort hur man placerat sig i arbetslivet tidigare, och det kan mycket väl hända att man har kompetens och fallenhet för något alldeles annat och kanske intressantare än det man sysslade med på senaste jobbet. Man måste se öppet och nyfiket på sina egna möjligheter, så att man inte av ren slentrian stänger sig ute från nya chanser.
Och man bör ha psykologisk beredskap att flytta både uppåt, nedåt och i sidled. Ju smalare man begränsar sin tilltänkta befattningsbeskrivning, dess smalare är chanserna att få jobb. Marknadsföringen av sig själv är också viktig.
— I Finland har vi inte riktigt en sådan tradition, jämfört med t.ex. USA, säger Lasse Engström. — Men för att alls synas och bli beaktad i dagens läge måste man vara medveten om vad man har att erbjuda — och erbjuda det, högljutt. Hittills har det i kretsarna med akademisk utbildning varit säljarens marknad, för arbetskraften. Men den tiden kommer kanske aldrig igen. Det är en ny sits, och den kräver ny strategi.
Kathe Ramm-Schmidt säger att det varit oerhört positivt att se hur redan dessa veckor i Techteams verksamhet Öppnat upp deltagarna, gett dem mera självförtroende och initiativkraft.
Många var då de kom med skygga och inknutna. Redan den sociala kontakten med alla deltagarna, som ju sitter i samma båt, har klart gjort det lättare för dem att tala om problemen, och se på sig själv och sitt liv som möjligheter, inte återvändsgränder.
Techteam har ansökt om medel för fortsatt verksamhet. Dels — om pengar beviljas från arbetskraftsmyndighetshåll — är målet att med den första — deltagarkullen upprätthålla verksamhet på en nedtrappad nivå, men så att nätverket bibehålls, dels att köra igång nya projekt för att kunna hjälpa nya arbetssökande ekonomer, diplomingenjörer och ingenjörer. €
Det är ovanligt att ledande storföretag under myndighetsövervakning i Finland råkar i öppen konflikt med denna övervakande myndighet, men så har nu skett med pensionsförsäkringsjätten Pensions-Varma och den övervakande myndigheten, Social- och
Hälsovårdsministeriet.
storgrä inom pensionsförsäkringen
Janne Salone onflikten härrör sig ur PenJE önskan att sam ordna sin verksamhet med Pensions-Sampo, tidigare dotterbolag till Sampo-försäkringskoncernen.
Pensions-Varmas och = PensionsSampos huvudägares ursprungliga tanke var att fusionera bolagen, men detta stötte på ministeriets veto, som kom strax efter att Helsingin Sanomats redaktörer utdömt fusionsplanen som konkurrensbegränsande, trots att konkurrensen inom pensionsförsäkringen inte är en prioritet jämfört med målsättningen att trygga pensionspengarna. T.ex. i Sverige är ju pensionsförsäkringen faktiskt ett statligt monopol (AP-fonderna).
Därefter uttryckte Pensions-Varma en önskan att bli delägare i PensionsSampo inom ramen för ett konsortium med övriga delägare, bland dem Kymmene-koncernens dotterbolag Schauman Wood. Återigen utdömde Helsingin Sanomats redaktörer idén, och förkastade Schauman Wood som ägare med motiveringen att det är ett dotterbolag till en industrikoncern som har ett direkt intresse i pensionsförsäkringen som en finansieringskälla.
Redaktörerna glömde dock bort att inte minst de största ägarna av Pensions-Varma uttryckligen är industriföretag, och här har de knappast visat sig vara sämre ägare än någon annan.
Ministeriet också på tvären
Endast någon dag efter Helsingin Sanomats dom följde ministeriets veto. Inom ministeriet läses Helsingin Sanomat tydligen mycket noggrant.
Efter ministeriets veto inträdde ändå ett aktieägarkonsortium som ägare i Pensions-Sampo, fullkomligt lagligt eftersom var och en av delägarna innehade mindre än 10 2 av aktiekapitalet.
Helsingin Sanomat och ministerie var enhälliga i sina domar över konsortiets förfarande.
Mot denna bakgrund kan väl Helsingin Sanomats skriverier i frågan närmast uppfattas som partsinlagor.
I Finland börjar vi också tydligen befinna oss i den bisarra situationen att myndigheterna i sin myndighetsutövning börjar låta sig vägledas av Helsingin Sanomat. Tidningen börjar få ett inflytande över de offentliga beslutsfattarna som påminner om det som Pravda hade under en lång tid. Kanske detta rentav är en långt allvarligare fråga än den marginella koncentreringen av pensionsförsäkringsverksamheten som en fusion mellan Pensions-Varma och Pensions-Sampo hade inneburit?
Socialisering?
Social- och = hälsovårdsministeriets kanslichef Heikki S. von Herzen, med borgerlig bakgrund, har nu föreslagit att pensionsförsäkringen i Finland kanske borde socialiseras, eftersom koncentrationen inom pensionsförsäkringen — den som icke har tillåtits äga rum — möjligen väcker krav från EG-:s sida att utländska försäkringsbolag skall kunna konkurrera i Finland om pensionsförsäkringen.
Till detta kan endast sägas att ifall EG framför sådana krav som villkor för ett EG-medlemskap, samtidigt som våra försäkringsbolag är utan möjligheter att konkurrera om pensionsförsäkringen inom EG, betyder detta enbart att vi har dåliga förhandlare ifall sådana krav inte kan avstyras.
Sådana eventuella krav från EG:s sida kan också leda till att stora delar av industrin och näringslivet ansluter sig till EG-motståndarlägret. Industrins intressen tillgodoses i huvudsak redan genom EES-avtalet. L 17