Utgiven i Forum nr 2015-08

Större stöd för startups behövs

av Nicholas Anderson Forum 2015-08, sida 12, 24.09.2015

Taggar: Teman: startup

[caption id=“attachment_6866” align=“alignright” width=“220”]Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans, infrastruktur och klimatförändring. Nicholas Anderson är oberoende rådgivare och konsult inom finans, infrastruktur
och klimatförändring.[/caption]

Det är tufft att vara ensam entreprenör och innovatör. Finland är ett så litet land att det är svårare för nykomlingar att få tillräckligt brett fotfäste jämfört med större länder med fler potentiella kunder. Finansieringen, nyckelresursen för start och tillväxt, är verkligt begränsad.

Denna utmaning har regeringen i neoliberala Storbritannien insett; där grundades nyligen British Business Bank. Den nya banken gör att finansmarknaden fungerar bättre för småföretag i alla utvecklingsskeden: i starten, under uppskalning och då det gäller konkurrenskraft.

British Business Bank är hundraprocentigt statsägd, men med självständig ledning. Banken beviljar inte lån eller direkta investeringar i startup-företag. I stället kanaliserar den pengar via brittiska startup-investeringsfonder med partners som banker, leasingföretag, riskkapitalfonder och webbaserade plattformar. BBB investerar endast två tredjedelar av de valda startup-investeringsfondernas kapital; resten kommer från privata investerare. Investeringsfonderna kan bevilja lån eller investera i små startups, mindre eller större summor. Detta verkar göra stor skillnad för entreprenörerna.

Tid och resurser. En vän till mig har en stor fastighet (runt 2 500 kvm) i Rovaniemi, där han huvudsakligen säljer andrahandsvaror. Han och hans kompanjon har väldigt få anställda. Säkerhetskameror avslöjar stöldförsök, och all reklam sker via Facebook och deras hemsida. Han jobbar sju dagar i veckan. Hur ska han hitta tid och resurser för att växa? Bankerna är ovilliga att ge lån utan hans lägenhet som säkerhet, och också då är kostnaderna mycket höga. Han har aldrig tagit banklån, utan använt sina egna pengar och intäkterna från verksamheten.

Nu vid fjärde året är profiten fortfarande mager. Han har planer på tre nya affärsområden som kommer att utnyttja hans lokaliteter och lokalkunskap, men – som han berättade i telefon nyligen – frågan är var han ska hitta tid och resurser. Och vad händer, om något slår fel? Det är tufft att vara ensam entreprenör.

Jag har en annan bekant. Han har uppfunnit en lysande metod att samla upp oljespill från havet. Lösningen är en verklig innovation, men han har inte pengar att bygga en fullskalig prototyp. Han är 70 år och lever på tjänstemannapension. Liksom Einstein, patentjänsteman i Schweiz, använde han egen tid och egna pengar för att testa en mindre modell vid ett finskt tekniskt universitet. Han åkte till USA för att delta i en innovationstävling som gällde BP:s oljeutsläpp i Mexikanska golfen. Han kom på tredjeplats – men återvände tomhänt, eftersom segraren fick hela potten. Han försöker fortfarande hitta en investerare. Bankerna har vänt honom ryggen.

”För liten”. En annan jag känner har ett litet företag som hjälper högteknologiföretag med energisparkunnande att hitta industrikunder hemma och utomlands. I sex månader har han förhandlat med fem finska och svenska företag med energisparande teknologiska produkter. Han har också hittat ett specialiserat svenskt metallföretag som kunde skära ner sina energikostnader med 50 procent genom att tillvarata spillvärme på ett smart sätt.

Den planerade affären skulle bygga på ett leasingavtal med en bank som lovade ställa upp. Efter allt arbete, tid och pengar, nekade banken dock att leasa utrustningen, för att man ansåg affären ”för liten och för komplex”! Min kollega var ytterst frustrerad: banken hade varit med på noterna ända fram till den avgörande dagen! Det är tufft att vara ensam entreprenör.

David. Tre bekanta – far, dotter och dennas make – har en liten firma med 20 ingenjörer och tekniker, som framställer biobränsle ur bio- och skogsavfall. I 12 år har de byggt imponerande komplexa pilotanläggningar med rörsystem och mätutrustning, där bränslet sipprar ut i stora plastbehållare. De säljs till försvaret, som vill använda ickefossila bränslen inom transport – till lands, till havs eller i luften.

Denna familj på tre vill gå ut globalt, men när David möter Goljat… De har tagit enorma risker och bränt avsevärda mängder egna pengar, men hittills är de stora pojkarna ovilliga att ta dem ombord på schysta villkor. Det är tufft att vara ensam entreprenör.

Alla dessa människor (orterna något ändrade) har upplevt motgångar som drabbat äktenskap, pengar och krossade drömmar. De jobbar långa dagar, får ingen övertidsersättning och ingen hjälp från banker eller den offentliga sektorn.

Britterna menar att British Business Bank är en bra idé, och det tycker också talrika unga entreprenörer jag träffat på Slush (www.slush.com) och Tomorrow (www.tomorrow.fi). Många unga finländare och svenskar flockas till London som erbjuder bättre möjligheter och större marknader.

Tekes gör sitt bästa, men har betydligt trängre gränser för vad de kan göra jämfört med Storbritannien. Och nu skär vår regering ner sin finansiering!

Utgiven i Forum nr 2015-08

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."