Utgiven i Forum nr 1972-20

Sverige tippar framtiden

av Holger Ström Forum 1972-20, sida 33-34, 15.12.1972

Taggar: Teman: framtiden

Sverige tippar framtiden

Av Holger Strö « Nordek är oreallstiskt.

e Sverige kommer att stå ensamt åtminstone fram till mitten av sjuttiotalet. Ett visst rest-Efta finns kvar men både Danmark, Norge och England går till EEC, som tillsammans med USA och Japan kommer att bygga på handelsbarriärerna. Lönepolitiken bedrivs som förr, skatterna blir högre, investeringarna minskas.

e Mot slutet av sjuttitalet blir Sverige förmodligen närmare anknutet till EEC med viss harmonisering av skatte-, arbetsmarknads- och socialpolitik.

  • Om 10—15 år är Sverige kanske ett s k postindustriellt land med omfattande förbindelser med andra i-länder. Kanske dröjer det till nästa sekel innan man kommer så långt. (Det postindustriella tillståndet anses innebära att man egentligen inte längre behöver syssla med sådant som industri men desto mer med administration och allehanda fackmannalnsatser som har marknad i i-länderna. Det är hjärnornas, utbildningens, planeringens och styrningens gyllene ålder).

Det där är i komprimerad form resultatet av ett slags kvalificerat tyckeri som i våras ägde rum på ett VD-seminarium hos Institutet för Företagsledning, Deltagarna beskrivs som ledare eller organisatörer i företag med stort intresse för Sveriges framtida ställning i världen och representerar en betydande internationell kunskap och ett globalt synsätt. De hör hemma i både svensk- och utländskägda multinationella och nationella företag samt i utrikes- och utrikeshandelsförvaltningen och i bransch- och forskningsorgan.

Amerikansk modell

Alldeles oberoende av hur realistisk man tror denna grupp — som räknade 27 personer — var i sin framtidsbedömning kan man konstatera att liknande pejlingar just nu har satts i system i ett antal länder och att Sverige på ett mycket intressant sätt är inkopplat i systemet. Mannen som ”höll i” det ovannämnda VD-seminariet var Howard V Perlmutter, professor i Social Architecture vid Wharton School, University of Pennsylvania, USA. Där har han satt i gång med en framtidsinriktad studie av hur amerikanska företag, den amerikanska regeringen och de amerikanska fackföreningarna kan komma att handla under påverkan av ett framväxande ”globalt industriellt system”. Perlmutter skall nu leda ett liknande forskningsprojekt vid Handelshögskolan, Ekonomiska Forskningsinstitutet och Institutet för Företagsledning i samverkan.

Ekonomi och teknik bakom samarbete

De överväganden som ligger bakom de bägge projekten och den metodik man tillämpar är på bägge hållen av naturliga skäl tämligen överensstämmande,

Forum 20/1972

Professor Howard V Perlmutter, expert på multinationella företag.

Bakgrunden är i stort sett denna:

Det ömsesidiga beroendet mellan världens länder ökar. Världskandeln växer snabbt. Det bildas regionala ekonomiska unioner av typ EEC mfl. Multinationella företag växer fram. U-hjälpen får större omfattning. Miljöproblem blir internationella. Militärpakter som Nato, Seato, och Warszavapakten växer fram parallellt med handelsblocken. Standardiseringsarbetet intensifieras.

De pådrivande krafterna bakom denna utveckling är huvudsakligen ekonomiska och tekniska. Organen för politiskt samarbete har sin största betydelse när det gäller att lösa krissituationer. I den västerländska världen är det framför allt de privata företagen — kanske främst de stora multinationella — som går i täten, i den socialistiska världen är det de statliga myndigheterna. Även om de sistnämndas inställning härvidlag är mer komplicerad finns det t ex en påtaglig vilja till socialistisk arbetsfördelning med effektivast möjliga utnyttjande av tillgängliga resurser. Andelen tekniker är mycket hög i många öststaters regeringsorgan, Däremot är integrationen mellan de socialistiska och icke-socialistiska systemen mycket ofullständig, även om man på ömse sidor försökt forma institutioner genom vilka samarbete kan bedrivas. Ett markant undantag är tillsvidare Kina, där man to m vad gäller olika regioner inom landet för en utpräglad självförsörjningspolitik och uppfattar tex specialisering som en form av imperialism innebärande att den för ögonblicket starkare permanentar ekonomiska strukturer som missgynnar den svagare.

De tre maktgruppern Återgår man till att betrakta västvärlden koncentrerar Perl mutter och hans svenska medarbetare sitt intresse på de multiVänd 33

BOR: FERRY SERVIC fraktar träförädlings- | produkter till England på 3 dagar

För detta fordras effektivitet, fart och de rätta metoderna. Men så har ju Bore — med sina nyaste ro/ro-fartyg — specialiserat sig på skeppning av sågat virke och träförädlingsprodukter på lastfärjlinjen Åbo— Harwich. En snabb och reguljär förbindelse, som gör det möjligt för Er att erbjuda Era kunder ”free-on-motor Harwich”, eller ”freedelivered”’-säljvillkor. Och från Harwich finns det fina vägförbindelser till det övriga England.

TIDTABEL ÅBO Fre kl. 22.00 Fre kl. 13.00 Må kl. 22.00 Ti kl. 8.0 ÅNGFARTYGS AKTIEBOLAGET BORE ÅBO Linjeavdelningen, tel. 921-20 300 telex 62230

Vår generalagent i Finland: OY THUN & CO AB, HELSINGFORS tel. 90-645223 telex 12762

BOR 34

Sverige tippar framtiden

Från föreg sid nationella företagen, regeringarna och fackföreningarna. De är alla välorganiserade och har reella möjligheter att påverka utvecklingen i praktiskt taget alla länder. Hur då få veta vad de tror, vad de vill och hur de ämnar handla?

Forskargruppen opererar med något som kallas scenarioteknik. Man vänder sig till intervjupersoner inom de ovannämnda tre grupperna och ställer dem inför alternativa scenarios, dvs beskrivningar av framtida världar och tänkbara världstillstånd.

Det ställs rätt höga krav på dessa scenarier. De måste av intervjupersonerna uppfattas som inte alltför osannolika, deras delar måste vara sinsemellan förenliga, de skall vara väl formulerade så att de inte uppfattas olika av intervjupersonerna, relativt korta och inte för många. Författarna-undersökarna måste själva uppfatta dem som realistiska och de skall spegla sådana världstillstånd som kan ha inflytande på intervjupersonernas framtida agerande.

För Sveriges vidkommande har man valt att som första intervjugrupp välja företagen. Man ställer dem inför två alternativa scenarios, det ena förutsätter att regeringen och fackföreningarna under vissa framtida premisser handlar i huvudsak nationellt egoistiskt (lagstiftar mot utländska företag och utländsk arbetskraft, reglerar importen osv), det andra räknar med en i huvudsak positiv attityd till motsvarande företeelser. När man sedan fått svaren från företagen kan man på basen av dem utarbeta nya scenarios. För dem utsätter man sedan representanter för regeringen, Svaren från dem, tillsammans med de tidigare underlagen, får bilda grunden till scenarios som presenteras för fackföreningsfolk.

”Att förstå hur vår omgivning fungerar”

Så här formulera forskningsprojektets svenske gruppledare ekon lic Lars Otterbeck vid IFL de förväntningar som knyts till experimentet ”Förhoppningsvis har vi efter denna sista fas (fackföreningsolkets svar) fått en god uppfattning om hur svenska institutioner kommer att agera inom den närmaste framtiden i ljuset av den … ökande industriella interdependénsen. Resultaten an i bästa fall ge oss möjlighet att prognistisera någon form av ”jämviktsläge”, där alla parter är något så när ”överens”. En något mer modest förhoppning är att svenska och utändska institutioner skall kunna använda vår studie för att örstå hur deras omgivning fungerar och vad som kan göras ör att påverka den i önskvärd riktning.”

Utöver de projekt som Perlmutter leder i USA och Sverige håller hans kollega Raymond Vernon vid Harvard University på med ett ”The Multinational Enterprise Project”. Studier iknande det svenska planeras i första hand i Japan, i ett eller två EEC-länder och i ett latinamerikanskt land. En jämförelse av resultaten kan ge intressant belysning av huruvida utveckling i någon bestämd riktning förefaller allmänt trolig eller om tyckandet och troendet har sina regionella begränsningar. |

Forum 20/1972

Utgiven i Forum nr 1972-20

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."