Symposieraseriet över - interna kurser ger mera
Forum 1977-08, sida 12, 04.05.1977Symposieraseriet över — interna kurser ger mera
För några år sedan grasseråade symposieraseriet som värst. Varje högre tjänsteman med självaktning skulle delt i symposier, kongresser och konferenser när bara ett tillfälle yppade sig. Det var nästan omöjligt att få tag på någon under ordinarie tjänstetid. ”Han sitter på en konferens”. ”Han deltar i ett företagsledarsymposium”. ”Han är med om XX-dagarna om produktivitetens ökande unde arbetstid”.
»- Birger Norman i Sverige gisslade det moderna konferensväsendets utveckling: ”Vi har fått ett inte oansenligt antal människor med konferensbehov som måste tillfredsställas. Ämnet tillhör egentligen vår tids socialmedicin, men så mycket är säkert att detta kräver en viss aktpågivenhet (vilken rikssvensk ordkonstruktion! (Artikelförf anm.) Man kunde åtminstone i de större städerna, liksom det finns den sortens biografer, tänka sig lokaler med nonstop konferenser, där de mera tillvänjda kunde kila in någon stund.” Vasabladet föll in i kören: ”Vore ämnet inte så allvarligt kunde man rentav ordna en tävlan: vilken organisationsmänniska eller tjänsteman lyckas längst svinga sig från symposium till symposium medan han sköter jobbet så att han på en lördagsförmiddag slinker in på-kentoret och granskar posten?” Lågkonjunkturen har bitit symposiearrangörerna ordentligt. De stora mammuttillställningarna med hundratals deltagare har idag dålig framgång. Det var allmänt hållna föredrag (som ordagrant delades ut till deltagarna) och förutsatte enbart ett passivt lyssnande i timme efter timme, med undantag för korta lunchoch kaffepauser.
Konsten att hålla sig vaken
De var ett slags semesterdagar. Efter lunchrasten var det svårt att hitta en vaken lyssnare. Auditoriet inspirerade till intressanta studier i konsten att sova utan att det märktes. Teknikerna var lika varierande som personliga. Från djupt grubbel, försjunkenhet i papperen på bordet, med huvudet stadigt stött i händerna. En relativt bombsäker sovställ 1 ning. Fram till det bakåtlutade huvudet med slutna ögon, som visserligen i början gav illusion av koncentration och djupa tankar, men förr eller senare ledde till katastrofala avslöjande i form av en alltför obehärskat halvöppen mun och åtföljande . misstänkta andningsljudsfenomen.
Också på arbetsplatserna florerade ineffektiv mötesteknik. ”Palaverirflation” talade Telkos verkställande direktör Erkki Railo om.
Från externa till interna kurser
Partek har kunnat göra inbesparingar och samtidigt ökat effektiviteten i sin personalskolning genom att föra över tyngdpunkten från externa till interna kurser under de två-tre senaste åren. Avdelningschef Pentti Rajamäki vid personalresursavdelningen räknar med att en ”normal” intern kurs med 20-25 deltagare kostar mellan 30 och 40 procent av en motsvarande kurs med externa arrangörer. Då är fullpensionskostnaderna och dagtraktamentena oförändrade. Partek har trots de dåliga tiderna därför kunnat öka sina skolningsdagar med det dubbla mellan åren 1973-1976.
”Det här är medveten politik” säger Rajamäki. ”Kurser ska inte vara underhållning”.
Tack vare den stora inbesparingen per skolningsdag, har man betydligt kunnat höja kvaliteten på kurserna. Undervisningens innehåll skräddarsys för att exakt motsvara företagets verkliga behov. Lärarna är 50/50 från eget företag och utifrån. De egna lärarnas insats hohoreras inte, det anses höra till de anställdas arbete att informera medarbetarna o sitt arbete. De externa lärarna handplockas så att de representerar den senaste kunskapsmassan inom sitt område. Oftast är de pedagoger från högskolor och skolningsinstitut. Sporadiskt förekommer också föreläsare från andra företag i samma bransch.
Parteks kurser ordnas i något lämpligt konferenshotell eller kurscentrum, eftersom företaget inte har lämpliga egna utrymmen. Man ser en viss fördel i detta — arbetsfriden bibehålls bättre. |
Det är i första hand personal i förmansställning, alltså högre tjänstemän som skolas. För övriga anställda går skolningen tv i första hand ut på ”job description” och introduktion i nya arbetsuppgifter. Man har dock planer att utvidga skolningen även till andra skikt inom företaget.
Specialskolning
Betyder detta att externa kurser helt har bannlysts från Parteks skolningsprogram?
Rajamäki: — De tre översta skikten i organisationen sänds fortfarande individuellt på allmänna kurser i företagsledarutbildning. Dessutom utnyttjar vi specialfackkurser, tex INSKOSs kurser, kurser i redovisning, o dyl. Resten är intern skolning. Just nu är Parteks tjänstemän samlade på Ellivuori till en kurs som kallats Parteks företagsledarskolning. Kursen bygger till hälften på föreläsningar, till hälften på grupparbete.
Kursmaterialet som delas ut till deltagarna är rikligt, en bunt på cirka fem centimeter som var och en får i handen. Men inte dödkött — kursen behandlar det egna företaget och det egna jobbet. O
FORUM 8/77