Utgiven i Forum nr 2015-03

Tänk värde, inte kostnad

av Torsten Fagerholm Forum 2015-03, sida 19, 26.03.2015

Taggar: Teman: företag

Finska företag förbiser Indien, landet som växer så det knakar. För att gripa möjligheterna måste vi stöpa om vår försynta mentalitet, menar akademikern och affärsmannen Praveen Malla.

Tänk Indien. Glider tankarna in på byråkrati, protektionism, hierarkier och korruption? Släng bort alla fördomar, uppmanar Praveen Malla, doktor i bolagsstyrning. Han har snart överlevt sin första vinter i Finland som gästforskare på Hanken i Helsingfors, och har samtidigt märkt att våra företag förbiser Indien trots en befolkning på 1,25 miljarder.

”Sett med utomstående ögon verkar ni skygga för att paketera er fantastiska talang, kanske eftersom ni är rädda att det uppfattas som aggressivitet. Världen har förändrats, vi lever inte längre på 1900-talet. Alla är din granne nuförtiden, det gäller att förvalta de globala möjligheterna”, säger Malla över en vegetarisk lunch en solig dag i mars.

Finlands herkulesarbete är att överbygga klyftan mellan det starka tekniska kunnandet och det haltande affärstänket, lyder diagnosen.

”Ni väger som myggan på vågen då det gäller marknadstänk och paketering. Dessutom är produkterna och tjänsterna överprissatta. I tillväxtekonomier är priskänslighet inrotat i det folkliga psyket.”

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Torsten Fagerholm text och foto

Utgiven i Forum nr 2015-03

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."