Utgiven i Forum nr 2018-02

Teknikindustrins doldis stiger ut i rampljuset

av Leif Bergström Forum 2018-02, sida 14-15, 01.03.2018

Taggar: Teman: teknikindustrin

Få inser hur vitt och brett de globala tentaklerna hos näthandelsjätten Amazon och dess grundare Jeff Bezos sträcker sig.

Amazons grundare Jeff Bezos var länge något av teknikindustrins doldis. Nu är han världens rikaste människa och har den senaste tiden accepterat rampljuset. Han ses nu som en av USA:s mest visionära företags­ledare, med investeringar inte bara i nät­handel men också i teknikproduktion, molnbaserad databehandling, livsmedelshandel, ljud- och video­streaming, media, sociala nätverk, rymdforskning, bioteknik – och nu senast sjukförsäkringar.

Bezos inledde karriären relativt blygsamt när han tidigt såg den ekonomiska potentialen i internet och tillsammans med hustrun bilade från Massachusetts till delstaten Washington för att starta Amazon 1994. Det började med böcker och Bezos körde själv varor till postkontoret i sin stadsjeep.

I dag säljer Amazon i stort sett alla upptänkliga produkter, har 566 000 anställda, lagerlokaler över hela USA och ett börs­värde nära 700 miljarder dollar, snudd på Micro­soft. Bezos själv beräknas vara värd över 100 miljarder dollar. Bezos var 1998 en av de första att investera i Google, 250 000 dollar motsvarande 3,3 miljoner aktier som i dag är värda flera miljarder.

[caption id=“attachment_9813” align=“aligncenter” width=“440”] Gubben i lådan. Den 27 juli blev Jeff Bezos världens rikaste person, med en förmögenhet på 90 miljarder dollar, enligt Forbes. Summan växte till 119 miljarder i början av februari 2018. Bild: Flickr/Insider Monkey[/caption]

Tålmodig och ljusskygg. När teknikbubblan brast år 2000 tvingades andra näthandlare ge upp. Bezos blev en av de få som över­levde kraschen men pressades av investerare att visa vinst. Han hävdade att den skulle komma så småningom. Speciellt sedan 2015 har det tagit fart. Vänner säger att Bezos tar ett långsiktigt perspektiv i andra investeringar och är villig att vänta ut resultaten i flera årtionden.

Bezos har alltid varit villig att förklara före­tagets strategi samt presentera och sälja nya produkter, men valde tills nyligen i övrigt en relativt anonym tillvaro. Trots att han 1999 av tidskriften Time utsågs till årets person förblev han en såväl mytisk som mystisk figur som undvek att ge sig in i den politiska debatten av fruktan att det kunde skada Amazons affärer. Även när Amazon tidigt sökte undvika att betala delstatlig saluskatt med motiveringen att dess verksamhet inte kände delstatsgränser var dess politiska påtryckarverksamhet blygsam, och företaget gav till sist upp den kampen.

I dag är situationen en helt annan. Bezos, vars adoptivpappa är kubansk invandrare, donerade mitt i president Trumps och republikanernas kamp mot illegala immigranter 33 miljoner dollar för stipendier för termins­avgifter till universitet åt barn till dessa invandrare.

Leif Bergström  text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!

Utgiven i Forum nr 2018-02

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."