Utgiven i Forum nr 2018-07

Teknikmiljardärer blickar långt mot energihorisonten

av Leif Bergström Forum 2018-07, sida 26-27, 30.08.2018

Flera av världens rikaste entreprenörer tror att förbättrade metoder att lagra energi utgör nästa stora tekniska genombrott – och är medvetna om att det kräver koordinerade, långsiktiga insatser.

Stenrika entreprenörer som Microsofts Bill Gates, Amazons Jeff Bezos, Virgins Richard Branson, Facebooks Mark Zuckerberg och den liberala finansmannen och filantropen George Soros har, tillsammans med en rad övriga från bland annat Linkedin, Alibaba Group och Salesforce, satsat i fonden Breakthrough Energy Ventures.

Koalitionen av investerare startades 2016 på Gates initiativ med syfte att erbjuda ”tålmodigt, riskvilligt kapital” för teknik­utveckling, speciellt för bättre energilagring. I sommar rapporterades miljarddollarfondens första investeringar i två nystartade företag. Ett av företagen är Quidnet Energy, som vill pumpa ned vatten i brunnar eller hålrum som bildats i skiffersten efter olje- och gasutvinning. Vattnet kan sedan under tryck driva turbiner när energin behövs. Det andra företaget är Form Energy, grundat av en MIT-professor med flera batteripatent och av veteraner från Tesla och andra batteri­pionjärer.

Långt perspektiv. Medan dagens litiumjonbatterier klarar att lagra el i flera timmar syftar dessa nystartade företag att finna lösningar som kan lagra den i veckor eller månader. Det behövs på sikt för att ge förnybara energikällor som sol- och vindkraft en verklig chans att spela en större roll inom kraftmarknaden.

Båda företagen talar om en teknik de tror är lovande, men de räknar inte med marknadsfärdiga produkter förrän om ett eller två årtionden. En så lång tidsplan brukar skrämma investerare, som vill se snabba resultat. Men Gates och hans miljardärvänner satsar pengarna med ett långt tidsperspektiv. Syftet är att finna teknik som kan hjälpa att stoppa klimatförändringen.

Ted Wiley, en av grundarna av Form Energy, förklarar:

”Förnybar energi har redan blivit billig. Men för att få till stånd ett skifte på energimarknaden måste den också bli lika pålitlig som alternativen. Det är bara långsiktig energilagring som kan förverkliga det.”

Johnny B. Goodenough. En annan drivande kraft bakom intresset för energilagring är det ökade antalet elbilar. En rad forskare vid universitet och företag har rapporterat framsteg mot solid state-batterier, där den flytande elektrolyten i ett batteri ersätts av fast material. Oftast gäller forskningen litiumjon­batterier. Om elektrolyten kan ersättas av fasta material såsom keramik, glas eller litium­sulfid kan risken för överhettning, bränder och explosioner (förorsakade av litium) elimineras.

En av årets mest uppmärksammade forskar­rapporter kom från litiumjonbatteriets ursprungliga uppfinnare, nu 96-åriga professorn och fysikern John B. Goodenough. Tillsammans med tre andra forskare uppgav han sig ha utvecklat ett solid state-batteri. Men det faktum att artikeln som publicerades av ansedda American Chemical Society talade om en större energidensitet än vad som någonsin tidigare registrerats, möjlighet att ladda batteriet hela 23 000 gånger, och forskarnas uppgift att batteriet tvärt emot alla andra batterier får ökad kapacitet ju oftare det laddas har gjort många experter mycket skeptiska. Det återstår att se om det går att serietillverka till lönsam kostnad.

Det beskrivna batteriet använder hursomhelst ingen kobolt, en dyr metall som finns i nästan alla kommersiella litiumjonbatterier. Därtill har Kina, som målmedvetet jobbar för att dominera elbilindustrin, nyligen fått ett allt starkare grepp om den globala marknaden för kobolt, vars pris har skjutit i höjden.

Leif Bergström text

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!

Utgiven i Forum nr 2018-07

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."