Utgiven i Forum nr 1988-08

Teknisk analys: Stort utbud på program

av Urpo Kaila Forum 1988-08, sida 22-23, 05.05.1988

Taggar: Teman: finans

Sektionschef Juha Paunonen på FBF utvecklar program och system för värdepappers marknaden.

TEKNISK ANALYS:

Text: Urpo Kaila

Stort utbud på program

I dag utförs den tekniska analysen med hjälp av persondatorer. Marknaden för de tekniska analysprogrammen florerar. Billiga persondatorer och kostnadsfria program ger även småspararna en möjlighet att analysera aktiemarknaden. Professionella investerare föredrar dock professionella program.

an kan urskilja tre olika segment på M marknaden för analysprogram.

Storinvesterarna och de professionella kapitalmarknadsaktörerna använder sig av mångsidiga och dyra program. Dessa program bör fungera snabbt och effektivt — priset är inte den centrala egenskapen. Den överlägsna marknadsledaren I denna kategori är inhemska /nfostock. Programmet har en marknadsandel på över 70 procent. Konkurrenterna består främst av amerikanska program som t ex Meta-stock och Savant Investor.

22

Privata investerare, som har en mera blygsam portfölj på t ex 50 000 mark, upplever inte att det är meningsfullt att satsa 15 000 mark i ett analysprogram. För denna grupp lämpar sig de kostnadsfria eller mycket billiga program som man kan få via Public Domain-marknaden bäst. Det största PD-organet PC-SIG har flera analysprogram på sin CD-skiva.

Föreningsbanken distribuerar även ett PD-program som heter The Stock Trader.

Mellansegmentet bjuder på program för mindre investmentbolag men även för före TÄFFFTfer — FA

EI 20,01.47 = 200180 Kida 2 a oc a 2 a 1000 tail ma » 0 EC vw 0 C Tr

Nej, detta är inte spår av en onykter insekt utan en sk efterfrågespiral. Den horisontella axeln anger volym och den vertikala axeln står för aktiens kurs. Figuren bygger på tanken att kursstegringar föregås av volymökningar Denna tes höll streck för Rauma-Repola i fjol. Först ökade volymen från 60 000 till 80 000. Sedan steg kursen från 17 mark till 24 mark.

tag som idkar värdepappershandel på sidan om sin egentliga verksamhet.

Arvo & Kurssi från företaget Boss Consulting | Jyväskylä är en representant för denna klass. Paketet som innefattar program för både teknisk analys och portföljförvaltning kostar ca 6 500 mark. Version 11 av delprogrammet Kurssi kostar ca 2 900 mark.

Även Nokia bjuder ut ett program för teknisk analys. Stockprofit kostar 7 700 mark och det kan kompletteras med ett program ör portföljförvaltning, Portfolio, och med ett program för updatering av kurser, Update. Hela paketets pris, 18 500 mark, förutsätter att investeraren skall ha en ganska betydande portfölj och omsättning. Nokias program ämpar sig kanske bättre för kunder i segment ett: storinvesterare och konsulter.

Användarkopplingen kostar

Trots att man klart kan indela marknaden ör analysprogram i tre olika segment har programmen förvånansvärt likartade funktioner. Glidande medeltal och Point & Figuremetoden finns med i alla program.

Det är användarkopplingen, inte funktionernas artal, som avgör programmens rang. Professionella investerare vill ha säkra och flexibla program som är snabba och användarvänliga. Dessa egenskaper gör programmen dyra eftersom de förutsätter en mera avancerad produktutveckling.

Amatörinvesterarna kan däremot nöja sig med en råare och enklare användarkoppling eftersom de inte använder programmen dagligen.

Sättet att läsa in börskurserna är programmens strategiska egenskap. I dag kan tom gratisprogrammet The Stock Trader göra detta per modem. Det hör till förgången tid att knacka in kurserna för hand.

De billigare programmen kan få data om börserna via felesampo, där bankerna tillhandahåller information om kurser och omsättning. Med de dyrare programmen leveras en färdig historisk databas. Infostock uppdaterar data via Startel.

8/1988 FORUN mk

Kurssi-programmet bjuder på ett alldeles speciellt sätt att uppdatera börsdata. Programmet kan läsa information, förutom från Telesampo, även direkt från text-tv (förutsatt att tv:n är av modell B&O LX 2800 eller LX2500). Då behöver man inget modem.

Programmens snabbhet är en annan viktig faktor. De dyrare programmen förutsätts ha snabba skärmrutiner och lagra informaionen i en databas. ASCII-filer ger alltför långa söktider.

Nya funktioner

Det glidande medeltalet är den traditionella metoden för teknisk analys. Genom att jämöra dagens kurs med medeltalet för utvecklingen under t ex de 60 senaste dagarna kan man förutspå trender. När kurvan ör det glidande medeltalet skär kurvan för kursutvecklingen nedifrån kan man anta att urserna kommer att stiga. När det glidande medeltalet skär kurvan för de aktuella kurserna från ovan kan man anta att kurserna sjunker.

Point & Figure är en annan populär metod, som bygger på ett diagram med en ordinata (y-axel) som anger aktiens kurs och en abskissa (x-axel) som anger tiden. Programmet ritar staplar som anger kursökning eller kursnedgång. När kursutveckling Man kan prognostisera kursutvecklingen med mänga olika metoder. Den övre vänstra rutan visar förhållandet mellan den aktuella kursutvecklingen och ett 25 dagars glidande medeltal. Uppe till höger: volymstaplar. Nere till vänster: derivatan av 25 dagars glidande medeltal, Nere till höger: RSI (Relative Strength Index) i förhållande till UNITAS -generalindex.

KO en övergår från ökning till nedgång går man över till en ny stapel. På detta sätt får man en uppfattning om utbud och efterfrågan.

En speciell finländsk metod att illustrera kursutvecklingen är efterfrågespiralen i programmet Infostock. Grafen illustrerar hur en aktieskurs och aktiens omsättning utvecklas. Grafen bygger på antagandet att ökad omsättning innebär stigande kurser medan en nedgång i omsättningen tyder på lägre kurser. Idéen till efterfrågespiralen kommer ursprungligen från japanska finansjournaler.

Därtill existerar det ett flertal andra prognosmetoder. RSI-talet (Relative Strength Index), olika derivator och korrelationer kan användas för prognoserna.

Förvalta och förkovra

Investeraren skall inte endast ha en uppfattning om marknadsläget och -utvecklingen, han bör även förvalta sin portfölj.

De dyrare programmen stöder portföljförvaltning. Med dem kan man skriva rapporter om portföljens innehåll och värde. Programmen håller även reda på datum för dividender och emissioner.

Delprogrammet Arvo i analyspaketet Arvo & Kurssli innehåller funktioner för bl a splitting, optimering av köp- och säljdagar och avkastningskalkyler.

På de verkligt stora börserna, New York Stock Exchange (NYSE) och i London, är det brukligt att även låta handeln löpa automatiskt. Program-trading bygger på en mycket strak tro på den tekniska analysens till INFOSTOC 1000 kp 700

VD John Roitto på Infodec visar hur man ritar en efterfrågespiral med Infostock. Analytiker Joakim Westerholm sitter vid tangentbordet.

förlitlighet. Den automatiska aktiehandeln har utpekats som en av orsakerna till kursrasen i oktober. När kurserna började gå nedåt gav tusentals analysprogram säljorder som förstärkte raset ytterligare.

Här hemma hos oss är det inte brukligt med automatiska sälj- eller köporder. Alla mäklare har inte ännu erforderliga tekniska färdighter. Den största orsaken är ändå att investerana har en viss sund skepticism mot den teknisk analysen. Man vågar inte lita blint på programmen.

fortsättning på s 26

KO 50 30 10 4 2 -0

FÖRUN, 3/1988

Utgiven i Forum nr 1988-08

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."