Utgiven i Forum nr 1993-10

Teknisk provning i Europa: Standarderna låter vänta på sig

av Bjarne Nyman Forum 1993-10, sida 14-15, 26.08.1993

Teknisk provning i Europa:

Standarderna låter vänta på sig

Bjarne Nyman

Det dryga halvår som gått sedan europeiska gemenskapens inre marknad officiellt öppnades, har inte medfört några revolutionerande förändringar för den nordiska industrin. Många av EG:s direktiv fungerar inte i praktiken, eftersom de behövliga standarderna och tekniska specifikationerna saknas. Bland annat detta kunde konstateras ett provningstekniskt forum som Nordtest arrangerade i Köpenhamn i juni.

ommentaren fälldes av Bent-Erik Carlsen från det danska företaget

Rockwool International A/S. Hans erfarenheter av EG:s byggvarudirektiv är inte särskilt positiva och han räknar med att det kommer att ta 20 år innan det omfattande arbetet med standarder och tekniska specifikationer på området blir färdigt.

Eftersläpningen beror inte på lättja eller avsaknad av resurser. Problemet är arbetets omfattning. Standardiseringsorganisationerna inom EG och EFTA räknar nämligen med att det behövs upp till 15 000 Europastandarder fram till år 2000 för att den inre marknaden skall fungera enligt planerna: fritt rörliga varor och inga tekniska handelshinder.

Den inre marknadens ambitiösa målsättning ställer stora krav på provningsverksamhe 1 ten och hur den skall utformas. Provningsresultat som erhållits i ett land måste kunna erkännas av alla andra länder inom EG. Samma sak gäller certifikat och andra bevis på överensstämmelse. Men — innan provningsmetoderna kan tas fram måste standarder och tekniska specifikationer föreligga.

Nordtest, som redan under 20 års tid arbetat med att bryta ner tekniska handelshinder

Bent Larsen, styrelseordförande för Nordtest, och Bent-Erik Carlsen från danska Rockwool Internationul A/S, vid Nordtest-konferensen.

Nordtests provningstekniska forum i Köpenhamn fokuserades på bl.a. EG-frågor. Närmast komeran Liv Solhjell, teknisk direktör vid Norges Standardiseringstorbund, och okademiker Pekka Jauho, en av Nordtests grundare.

Nordtest har i två decennier jobbat med att bl.a. utarbeta internationellt godkännbara provningsmetoder mellan de nordiska länderna och för ett fritt varuutbyte, har hunnits samla ett gediget kunnade på området, både beträffande att i internationellt samarbete utarbeta och använda provningsmetoder och att säkra kvaliteten i provningsverksamheten.

Nordtest påverkar europeiska provningsmetoder

Enligt Bent Larsen, som är styrelscordförande för Nordtest, kan de nordiska ländernas erfarenheter komma att utgöra viktiga beståndsdelar för den tekniska utvecklingen av provning och certifiering i det övriga Europa. Nordlests erfarenheter innebär en möjlighet för nordiska krafter au påverka faktorer som kvalitet och säkerhet inom industrielf produktion och att därmed bidra till att stärka den nordiska industrins konkurrenskraft. Möjligheterna att påverka gäller givetvis också faktorer som att värna om arbetstagare och konsumenter. som ingält i samarhetsorganisationens uppgifter allt sedan den grundades.

Larsen påpekar. att en av huvudorsakerna till Nordtests framgångar under de 20 åren som gått är att organisalionen för hela Nordens del kunnat samordna och lösa uppgifter. som de flesta lä na med skilt för sig. tet har visat sig vara resursef Nordtest har utvecklat bullermätmetoder för vindkraftaggregat. Bilden visar en dansk vindmölla.

fektivt jämfört med vad motsvarande verksamhet skulle kosta om den bedrevs nationellt.

I det europeiska samarbetet har Nordtests insatser, speciellt inom kvalitetssäkting, uppmärksammats positivt.

Friare konkurrens inom provning

Utvecklingen inom Europa mot gemensamma standarder och provningsmetoder. ömsesidig acceptans av provningsresultat, ackrediterade = provningslaboratorier, övergripande produktansvar o.s.v. skapar givetvis också en ny typ av konkurrens mellan provningslaboratorierna. Enligt Hans Erwander vid Svenska Industriförbundet kommer harmoniseringen av reglerna och samarbetet inom Europa att innebära förändringar för nordiskt samarbete även på provningsområdet. Totalt sett kommer nya standarder och föreskrifter att innebära färre provningar, men samtidigt kommer certifieringen delvis att ersätta tidigare krav på myndighetskontroll och förhandsgodkännanden. Konkurrensen mellan laboratorierna blir hårdare, men någon fara för att nordiska provningslaboratorier — skulle slås ut i konkurrens med de europeiska finns egentligen inte. Hans Erwander anser, att nordisk industri även i fortsättningen kommer att vara beroende att det i omedelbar närhet finns en väl fungerande infrastruktur för provning, certifiering och kvalitetssäkring. Men också på denna punkt krävs djupt samarbete, ceftersom stora investeringar och unik kompetens kräver högt kapacitetsutnyttjande. Kostna derna för verksamheten måste kunna fördelas på många intressenter för att den skall stå sig i den europeiska konkurrensen.

”On stop shopping” på kommande?

Det finns åtminstone två vägar för provningslaboratorierna att gå i det nya Europa. Den ena vägen brukar kallas ”on stop shopping” och innebär att ett provnings- eller certifieringsorgan kan åta sig att inom cen eler flera branscher utföra alla den provning och certifiering, rivillig eller obligatorisk, som unden på en eutopeisk marknad önskar sig.

Den andra utvecklingsvägen är en horisontell uppdelning, där vissa organ sysslar med provning, andra med produktcertifiering, ett tredje med certifiering av kvalitetssystem, ett järde med personcertifiering O.s.v. Just nu tycks utvecklingen enligt många bedömare gå mot det förstnämnda alternativet.

Hans Andersson vid SP (Sveriges — Provnings- = och Forskningsinstitut AB) förutspår även han att harmoniseringen kommer att Ieda till en minskad rutinverksamhet och ökad konkurrens mellan laboratorierna, vilket leder till någor form av strukturrationalisering. Striktare produktansvar kan för sin del förväntas leda till att stora företag själva utför en större del av sin provning än för närvarande.

Men de små och medelstora företagen kommer att behöva provningstjänster, som det inte lönar sig för dem att själva tillhandahålla. Det kan betyda att laboratoriernas serviceroll förändras. De bör anpassa sig till de behov av närhet, effektivitet och aktuell praktisk kunskap de små och medelstora företagen har.

Omfattande aktivitete Även om arbetet med standarder och tekniska specifikationer ute i Europa släpar efter jobbar Nordtest aktivt med harmoniseringen på det nordiska planet och givetvis i samarbete med de europeiska organen. Under sin 20-åriga verksamhet har Nordtest, fram till juni 1993, publicerat 1 247 provningsmetoder, 203 tekniska rapporter, 18 metodregister och 68 andra utgåvor. Antalet beställda forskningsprojekt var vid tidpunkten 1 112. LJ

Algols hela verksamhe har nu

ISO 9000kvalitetscertifikat.

ett beviljat enligt : ISO:2001 och fyra TT INS enligt ISO 92002.

3

N Åbos alla: fem resultateriheter hö “våren 1993 beviljats internationellt kvalitetscertifikat enligt ISO 9000-standard. Den officiella certifieringen stöder hela företagets centrala grundprinciper: kvalitet, mångsidig fackkunskap och kundinriktad betjäning.

KEMIKALIEAVDELNINGEN e TEKNISKA AVDELNINGEN STÅLAVDELNINGEN « FARMACEUTISKA AVDELNINGEN MATERIALHANTERINGSAVDELNINGEN

ORLEVERAN TILL INDUSTRIN FRÅN ÅR 1894 AN

Karaåkersvägen 6 + PB 13, 02611 Esbo Telefon (90) 509 91 « Telefax (90) 595 006

Utgiven i Forum nr 1993-10

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."