Utgiven i Forum nr 2014-01

Teknostress - skruva ner!

av Torsten Fagerholm Forum 2014-01, sida 03, 30.01.2014

Torsten Fagerholm är chefredaktör för Forum.

Till nyår “lovar” många att se över diverse medelintag, leva sundare och motionera flitigare. Att frivilligt trappa ned på medieintag - mobilen och surfandet - är lättare sagt än gjort.

Teknostress - skruva ner!

Vilda Västern råder då det gäller teknikprylar och kommunikation,

Våra levnadsvanor och vår biologi håller inte jämna steg med tekniken. Efter en tvåveckorsvistelse i mobilskugga och utan internet slog mig tanken: en ”vit” februarimånad. Bojkotta sociala medier och allt petande på smarta skärmar. Träffa vänner och bekanta, på riktigt. Läs fler böcker, försök tänka långsammare,

Avbryter du instinktivt allt annat då det dyker upp ett meddelande på skärmen? Svarar du omedelbart itelefonentrots att dutalar öga mot öga med en annan person?

De flesta yrken och allt fler hobbys involverar datorer och mobiler. Hastighet och flexibilitet samt förmåga att jonglera mellan olika deadlines och teknologier är grundvillkor inom arbets- och studielivet.

Avigsidan är att man förväntas vara ständigt tillgänglig; då man äter, reser, vilar. Att jobba och supa in information är en permanent aktivitet.

Vi zappar mellan arbetsuppgifter, prylar och medier. Vi idkar korta och ytliga personkontakter och tuggar fragmenterad information. Tendensen är att e-posta och chatta istället för att träffas öga mot öga. Vi skummar igenom rubriker och textsammandrag eftersom vi inte ger oss själva tid att läsa med eftertanke.

Webben är ett svammel av intryck utan början eller slut, som sällan ger livsförändrande insikter. Mänskligt samtal, böcker och tidningar erbjuder djupgång i de egna tankarna och långsam läsning.

Telefonens ringsignal registreras i en del av hjärnan som kallas thalamus — vår ”sekreterare”. Den uppmärksammar impulser som vi behöver bli medvetna om. Hjärnan gillar skarpt signaler med social innebörd, efter som vi söker mänsklig kontakt. En plingande pryl frestar oss.

I jakten på tillfredsställelse och delaktighet chattar vi samtidigt som vi lagar mat, och pratar itelefon medan vi skriver e-post. Vi är rädda att inte hinna med, att missa något. Det är både tidskrävande och stressande, och överbelastar vårt inbyggda belöningssystem.

Thalamus sänder signaler till amygdala, som befaller kroppen att höja pulsen och blodtrycket, försnabba andningen och spänna musklerna. En överbelastad hjärna försämrar immunförsvaret och kan leda till utmattning samt hjärt- och kärlsjukdomar.

Smarttelefoner, tabletter, paddor och sladdar är ju nyttiga - men de kan fördumma och isolera oss, och dessutom göra oss sjuka. Låt nervsystemet vila. När läste du senast en tegelstensroman? Eller bjöd hem en vän eller släkting på spontant besök?

Vi uppoffrar delvis vårt äkta inre och socialaliv genom att spendera tid framför skärmar. Det virtuella informationsflödet saknar oftast reflektion och äkta feedback. Ett fuskliv är i längden ohälsosamt.

Sluta bejaka allting som är nytt och snabbt. Bestäm själv tempot, koppla loss tekniken så fort du känner stressreaktioner. Sätt gränser, Var sträng med det hysteriska informationsöverflödet.

Gallra bland genuint viktig information och sådant som enbart är fyndigt, kul eller intressant. Ge din hjärna tid att sortera alla intryck som väller in genom ögon och öron.

Lämna mobilen hemma om den inte absolut behövs. Pricka in tillfällen då ingen kan nå dig, stäng av alla prylar. Gör en sak i sänder. Kommunicera med en person i taget. Struntaitidsbovar. Tänk efter innan du trycker på ”send”.

Botemedlet mot den hyperintensiva teknoepidemin är vi själva, www.forummag.fi feedback Q forum.f lorum

Forum för ekonomi och teknik Utkommer med elva nummer per år Webbplats: www.forummag.fi Adress: Mannerheimvägen 18,7 vån. 00100 Helsingfors

Telefon: 010 322 5250

Prenumerationer: 010 322 5251 eller www.forummag.fi/prenumerera Helårsprenumeration inom Norden: 96 euro

Redaktion:

Torsten Fagerholm, chefredaktör och ansvarig utgivar 010 322 5253, torsten.fagerholmforum.fi Bo Ingves, redaktionsche 010 322 5252, bo.ingvesGforum.fi

Allmän e-post: redaktionenQforum.fi Layout: Bo Ingves, Edward Holmberg

Fasta medarbetare:

Leif Bergström (USA)

Henric Borgström (Norden)

Påhl Ruin (Baltikum)

Björn Ådahl(Asien)

Janne Salonen (ekonomi, samhälle)

Ragnhild Artimo (vetenskap, böcker) Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Kaj Arnö (kolumnist, Startup)

Carl Haglund (kolumnist, Ministern har ordet) Henry Clay Ericsson (Linked In referat)

Annonser och prenumerationer: MikaelLönnqvist: 010 322 5251 mikael.lonnqvist&forum.fi

Delägare:

Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf

Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningen rf

Föreningen Konstsamfundet rf

Utgivare:

Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:

Mikael Lönnqvist: 010 322 5250, mikael.lonnqvist&forum.fi

Nettoupplaga: 10 944 exemplar (jan-dec 2012) Lösnummerpris: 8,90 euro

Tryckeri: “$ PunaMusta Tammerfors 2013

ISSN 0533 070X

Forum för ekonomi och teknik är tryckt på

Galerie Art Gloss 130 g/m2 och Novapress Silk

B0g/m sen

Medlem i Tidskrifternas Förbund rf Te

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR12014

Utgiven i Forum nr 2014-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."