Utgiven i Forum nr 1985-12

Tid är din nyckelresurs

av Sigyn Alenius Forum 1985-12, sida 42-43, 28.08.1985

Taggar: Teman: effektivitet

Moller, Time Manager: Tid är din nyckelresurs —Jag är Europas största idag efter tio års arbete. Om tio år till är jag störst i världen. Det är mitt mål, och mina mål brukar jag nå.

Säger ägaren och uppfinnaren av Time Manager International (TMI för korthetens skull), effektivitetsprofeten med motivationsevangeliet, 43-årig dansken Claus Moealler.

ar du andra mål, kastar jag in i den H professionellt — men mycket vänligt — avfyrade infosalvan o fostran av människor till mera dugliga, mera lyckliga och i största allmänhet mera… Andra mål — Meagra tio kilo! Men det tar jag itu med först om tio år, säger Claus Moller.

Ingen dum idé är min reflexion — han ska nog lyckas bara han går igång. Maller vet vad han vill och tajmar utvecklingen om så skulle vara 20 år framåt i tiden.

Klockan är nio på morgonen. Söndag. Claus Maller kom klockan 8 från Ålborg där han var på möte lördag kväll om nya kalendern — Time Managern, “verktyget”, för att tala professionellt. Han har lovat mig en timme och tio minuter. Sen ska han på möte med tre av de anställda. Det gäller konsumentreaktionerna på samma nyutkomna kalender — Managern alltså. Det är beteckningen bland de invigda. Poeten i serien ”Poeten och Lillemor” (dansk skämtserie, som också kör i finländska tidningar) kallar den Time Monoman. Lillemor påstår att den är en statussymbol, men hon har säkert som vanligt missförstått

Verktoj for utviklin — Et stykke verktej for en bedre instilling, for udvikling og resultat. Motivation. Service management. Bedre menneskelige

Profeten och lärjungarna.

4 relationer, bedre evne til at strukturere, planlaegge og udnytte tiden…

Claus Maller förklarar, visar fram sina präktiga broschyrer. Tänder så själva förmiddagssolskenet verkar rena skymningsbelysningen.

Arsenalen av glosor och aforismer har han i hjärnfacket allra längst fram. Tiden är din dyrbaraste egendom — kan inte köpas — komrner aldrig tillbaka. Därför: utnyttja den! Se till att du själv bestämmer över de timmar du har, inte andra! Definiera dina mål — vet du inte vad du vill, så kan du inte heller arbeta för det. Handla målmedvetet, inte på slump. Expressiva handlingar är ett slags mål i sig själva — ja. Men de instrumentella handlingarna har kumulativ effekt och är bättre: du tar itu med någonting, genomför någonting som du inte trodde att du kunde. Det för vidare till ny handling — kumulerar nya mål, gör dig aktiv. Fint! Du upplever att du kan nå mera än du trodde och du blir glad, och kan ännu mera. Ännu finare! Erkänsla är bästa stimulans. Människan behöver beröm. Viktigaste råvaran vi har är människan — i näringslivet eller den offentliga förvaltningen, sak samma. Utveckla henne! Potentialen finns, bara att få fram den.

— Menneskerelationer, forstår du! Kommunikation! Hav det bedre med dig selv og med andre!

Socialpsykologiska banaliteter, enkel systematisering av gamla fakta, försäljning av välkända sanningar — man kan kalla det vad man vill, men det fungerar. 25 länder har köpt TMI, Claus Mallar har kontor eller agentur i dem alla och har på tio år blivit mångmiljonär.

— Frälsta, kallar skeptikerna oss, förklarar Sgren Hjarne just hemkommen från TMI-kurs, en förening för inbördes beundran som går med en väskliknande bok under armen.

— OK — vi är TM! frälsta och vi är stolta över att vara det och ”boken" som vi bä under armen hjälper. Kurserna är toppen. Stimulans. Underhållning dessutom. Sätter system på oss. Ger oss initiativ och tro på Oss själva.

Searen, som rapporterar allt detta, har varit med på två TMI-kurser och ämnar gå med på flera. Han är programmerare vid skatteverket. Där är de förtjusta i den nya utgåvan av Seren. Familjen där hemma bekräftar: också deras liv blev bättre efter första TMI-kursen som Saren var med på. Han blev gladare och han fick mera fritid.

TMI i Sovjet

Tjugosjätte landet som har skrivit kortrakt med TMI, är Sovjetunionen. Första kursen ska hållas i fackföreningsakademin för utrikeshandeln i Moskva våren 1986. Det där med ökad effektivitet och bättre planläggning passar ju fint ihop med nya chefen Gorbatjovs — och också före honom Andropovs — krav på ökade insatser till fromma för totalresultatet. Att stimulansen och verktyget kommer i form av en kapitalistiskt tillyxad effektivitetsdrive, som till på köpet har gjort mannen bakom idéerna till mångmiljonär, ja, det kan herrarna i Sovjetunionen rycka på axlarna åt så länge det gagnar deras mål.

— De er helt med på sagen i Moskva, säger Claus Maller, det eneste de ikke straks begreb var, at de skulle betale for det. Men nu er de med på den også.

Företag som lämpar sig för detta slags moderna motivationskurer lär redan ha utvalts | Sovjet. Om någon vecka kommer representanter för den statliga sovjetiska utrikeshandelsorganisationen till Köpenhamn för att på ort och ställe uppleva prov på den möllerska utvecklingsfilosofin.

Hur är man tillyxad för att på tio år göra en blandning av en dagbok och en vanlig almanacka till en världssuccé och sig själv till mångmiljonär från en nollstart?

Nollstarten bekräftar Claus Maller, Han var anställd på det danska bolaget ISS — världsföretag som säljer städning och annan service — chefen och han kom fint överens, men när Maller förklarade att nu skulle det säljas motivation och effektivitet i form av en överdimensionerad fickkalender, sa chefen nej. Varpå Claus Möller tog sin hatt, tackade och gick. Så startade han eget.

— Jeg stemte derklokkor, og holdt ti minutters programpresentationer — jeg fik lov at tale i Rotary og Round Table og den slags — lidt efter lidt blev det til halvtimes ”forelaesinger”. Nu er hvert kursus som regel to degn, og ingen har nogensinde ment at det er for meget, skrattar Moaller.

— De förste Time Managers klistrede og klippede jeg selv, Viveca designede.

Viveca är Claus Mollers fru. Född svensk, utbildad till psykolog. Ett år efter att firman hade startat lämnade hon det jobbet och gick in som sin mans medhjälpare. Idag har hon ansvaret för design och en del av firmans förvaltning — allt som allt sys 12/1985 FÖRUN selsätter företaget 270 personer. 100 av dem är kursinstruktörer och dem utbildar Claus Moaller själv, varenda en. Det ska vara precist, säger han. Klart formulerat. Och så får det aldrig vara tråkigt. Humor är väsentligt — annars somnar kursdeltagarna.

Dubbelpåse trumfkort

Dethär med Vivecas psykologikunskaper är finfint, menar Claus Moller. Psykologi är idag en viktig del av ingredienserna i TMI:s dubbelpåse.

— Hvad jeg mener med en dobbelpose? Det er simpelthen vores grundfilosofi! Double-baggen. Kencer du ikke den så vet du intet om TMI.

En bagger, förklarar han, är i Amerika en som t ex i ett snabbköp packar in de sålda varorna i en påse — en bag. Ordet kommer, liksom hela idén till TMI, från USA. Men allt är vidareutvecklat och regionaliserat för Europa. Också i USA jobbar för öv FÖRUN 12/198 rigt TMI med framgång idag. Men tillbaka till doublebaggarna

Mannen eller kvinnan som packar in varorna tycker kanske att det är besvärligt, eller tråkigt, eller tungt, att packa in alltsammans, när det här med försäljningen nu engång är klarat. Men nej, säger TMI-filosofen: packa tvärtom in varorna i två påsar, en utanpå den första, så det blir säkert och hållbart och så kunden blir extra glad! Kunden säger tack, och dessutom någonting vänligt med anledning av påse nummer två. Baggern svarar — man utväxlar små välvilligheter och bägge parter blir ännu gladare. Arbetsglädjen driver verket — det går snabbare alltsammans, det blir trevligare, mera varor säljs, mera nöjda kunder och i det långa loppet mera fritid.

— Motivation — har du förstået? ropar Claus Moaller helt tycklig — charmen med honom är att han är så totalt betagen av sina egna idéer.

Det smittar. Och smittar det inte, slår det i alla fall vapnen ur händerna på potentiella surmulna kritiker. Man rycks med. Fram för mera mening med jobbandet, ut med döda pauser och lera mellan fingrarna. Slakta mimofanterna! Vad är det för slags djur? De som är känsliga som mimosor och tungkörda som elefanter. Dem har man ingen nytta av — bort med dem och in i stället med snabba livsglada arbetsmyror med en stor Time Manager under armen, nyaste modellen, calvadosfärgad säger de som vet, kan fås i äkta läder men förekommer mest i plast. Men alltid med inbyggda TMI-märkta superskrivredskap, specialfack för frimärken, för körkortet, för kreditkorten, checkhäftet och visitkorten.

JO — en något annorlunda Time Manager än den första. Papperet, plastpärmarna och innehållet lagade Claus och Viveca den gången i sin källare där de stansade och klistrade ihop delarna själva. En del av lagret var i bastun, vilket förargade pater familas kolossalt, för han älskar att gå | bastu. Det gillar också ungarna, Casper 11 och Line 3 år. Men cen gången var det inte annat att göra. Huset rymde nätt och jämt familjen, idéerna och kalenderarken — idag har firman fyra stora hus, men i samma stad som det första, Hillerad i Nordsjälland.

Hjärna och hjärta

Lokalpatriotism och lite sentimentalitet, det erkänner Claus Maller — men alla inter ligenta människor är sentimentala, har någon filosofi i nutid sagt. Bunden till Hillerad aller Danmark är han inte.

Gärna skulle han bo halva året i Kalifornien. Där är luften klar, apelsinerna stora och gräset högt.

Claus Mealler tänker — skapar — helst liggande på rygg i gräset, dock hellre inomhus om vintern på en rya. Det kan gå dagar då han knappast ser Viveca och barnen. Men sen tar han igen det förlorade.

— Så er vi sammen, så det virkelig batter. Vaere sammen er ikke bare at vaere sammen konstruktivt. Familien er lige så vigtig som jobbet.

Jo — så klart har Claus Maller också hoppat opp på vagnen med de idag så populära mjuka värdena. Det är länge sen toppledarna jobbade på jobbet och sen satt med fötterna på bordet och sov bakom en tidning hemma, förklarar han. Viveca och Claus gör affärsresorna tillsammans, när det är möjligt, och ungarna kommer med när det låter sig göras. De talar engelska så de finner sig till rätta bland jämnåriga också utanför Danmark. Äktenskapet ska ses om precis som jobbet, menar Claus Maller. De många skiljsmässorna nuförtiden — månne det inte är för att folk inte har hittat balansen mellan hardware och software på det området. Mellan det yttre maskineriet och det innehål! som håller det igång, tror TMI-bossen.

Sigyn Aleniu 43

Utgiven i Forum nr 1985-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."