Utgiven i Forum nr 2011-05

Tre olika enterotyper!

av Ragnhild Artimo Forum 2011-05, sida 36, 26.05.2011

VETENSKAP

I SYMBIOS MED OSS.

Tarmbakterierna och deras värd är beroende av varandra. Proteus vulgaris (bilden) är en av arterna itarmarnas naturliga bakteriefauna.

FORUM FÖR EKOMÖMI OCH TEKNIK NR 5 201 z z & = z å = fa = fa > aj [= hd 2 vilken enterotyp tillhör du”

RAGNHILD ARTIMO

Din kropp är inte helt och hållet din, utan också hem för tusentals arter av bakterier, merparten vänligt sinnade och livsviktiga för dig. 100 000 miljarder bakterier håller hus i dina tarmar där de jobbar med att bryta ner maten du ätit och omvandla den till bland annat vitaminer och energi - ochisamma veva göra processen kort med bakterier som inte är vänligt sinnade.

Men denna bakteriefauna är inte allde les likadan hos alla människor. Liksom man för över hundra år sedan upptäckte de olika blodgrupperna, har nu METAHIT (Metagenomics of the Human Intestinal Tract), ett internationellt forskarkonsortium, upptäckt tre olika så kallade enterotyper med olika tarmbakteriefauna och olika metaboliska egenskaper.

Upptäckten rapporteras i onlineutgåvan av NATURE. Forskare från tio länder, under ledning av PEER BORK vid EMBL, Europeiska molekylärbiologiska laboratoriet i Heidelberg, har för rapporten kombinerat resultaten från tre studier utförda i Europa, Japan och USA.

Specialistkluster. Tarmbakterierna hos de tre enterotyperna är självorganiserade till distinkta, stabila kluster av bakteriearter, och bildar ekosystem med olika specialisering och inverkan på metabolismen och vitaminsyntetiseringen.

Enterotyp1 domineras av Bacteriodesbakterier, som genererar sin mesta energi ur kolhydrater och proteiner, och producerar mest vitamin B7 (biotin), B2 (riboflavin) och C (askorbinsyra). Enterotyp 2 domineras av Prevotella-bakterier som producerar framför allt B1vitamin (tiamin) och folsyra, och är specialiserade på att bryta ner glukoproteiner - en egenskap som denna enterotyp har gemensamt med enterotyp 3, dominerad av Ruminococcus-bakterier, vilka nedbryter cellulosa och mycin samt fermenterar glukas och xylos. Enterotyp 3 är den vanligast förekommande enterotypen.

Nytt medicinskt verktyg? MetaHlT-forskarna fann ingen koppling mellan enterotyper och et nisk bakgrund, ålder, kön, vikt och allmänt hälsotillstånd.

Upptäckten av de tre enterotyperna har väckt intresse både inom det medicinska samfundet och läkemedelsindustrin, och triggat spekulationer om hur rönen kan implementeras för skräddarsydd individuell hälso- och sjukvård, och till exempel dietplanering med avstamp i patientens egen tarmbakteriefauna.

Kunskap om enterotyperna och deras betydelse väntas i förlängningen öppna nya möjligheter att förebygga och behandla fetma, diabetes och autoimmuna sjukdomar. Doktor Bork framkastar också möjligheten att använda enterotyper för att ta fram alternativ till dagens antibiotika vilka i ökande grad börjar vara ineffektiva.

Forskarna understryker dock behovet av fortsatta undersökningar bland annat med större geografisk bredd och varnar för att dra alltför långtgående slutsatser av de nu publicerade rönen: man står inför ett nytt forskningsområde, där arbetet endast har påbörjats.

Utgiven i Forum nr 2011-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."