Trögt före just nu för kongresslandet Finland
Forum 1977-08, sida 08-09, 04.05.1977Trögt före just nu för kongresslandet Finland
Finland går hårt in för att bli ett konferensland. Säkerhets konferensen i Helsingfors gav vind i seglen. Varje utländs konferensgäst betyder 400—500 mark i valutainkoms per dag, enligt beräkningar. Men många av de nya konferenshotellen projekterades — i stil med våra nyaste passagerarbåtar — då turistströmmen till Finland var som stridast.
Har det blivit överkapacitet genom de nya stora investeringarna? Befinner sig hotellnäringen i en kris y»”” För att få en bedömning av läget lät Forum några representanter för större konferenshotell komma till tals. Vi frågade 1. Vad är den största trumf ni säljer med 2. Hur långt har ni bokningar idag 3. Konjunkturerna inom branschen 4, Om det går dåligt — blir det rea? — var prutar ni 5. Har det blivit överkapacitet genom de nya stora investeringarna?
Inte depression — tillfällig störning
Timo Henttonen basar för den OTK-ägda Cumuluskedjan som be står av sex nya hotell (det äldsta 4 år) runt om i landet — Vi säljer främst till en speciell kundkrets och det är de sk yrkesresarna, d vs kunder för vilka resor och konferenser utgör största delen av arbetet. Ett annat argument är att hotellen ligger nära till centrum, en viktig faktor just för en dylik kundkrets.
— Ända till februari 1978 är vi bokade till ungeför 65 procent — något beroende på orten visserligen. Inkvarteringsutsymmena är under vardagar i allmänhet bokade till 100 procent, under veckosluten finns ofta ledigt utrymme.
- Man talar om depression inom hotellnäringen, men jag skulle snarare kalla det en tillfällig störning. Cumulus-kedjan har i stort klarat sig bättre än många andra, kanske just beroende på vår kundinriktning. Störningarna har närmast träffat ”fritidskongresser”, dvs sammankomster till vilka deltagarna utnyttjar sin fritid.
— Blir det sämre tider kan man inom hotellnäringen åtminstone inte mera sänka på priserna, säger Timo Henttonen. — Vi tror i alla fall inte på en priskonkurrens som leder till realisationsåtgärder i samma mån som tex inom detaljhandeln. Några hotell har visserligen redan fått pruta då det gällt utländska kunder, närmast grupper, men oss rör det inte heller i samma utsträckning pga vår kundkrets.
— Kapacitetsfrågan är helt regionalt betonad. På vissa orter kan man nog redan tala om överkapacitet, åbotrakten tex. Då vi projekterat ett nytt hotell har placeringsorten varit av oerhört stor betydelse, tom ett speciellt kvarter på orten kan bli
FORUM 8/7 avgörande för hur det framledes kommer att lyckas. Plats för nya hotell finns emellertid ännu.
Kostnadstrycket skrämmande
I höst öppnar Oy Yhtyneet Ravintolat Ab ett nytt storhotell på Pyynikki i Tammerfors med 420 bäddplatser och konferensutrymmen för 750 personer.
— Hotel Rosendahl blir det enda på området, det är vår största trumf, ett dylikt hotell har helt saknats på orten, säger direktör Lasse O Koponen.
— För nästa år har vi redan över 12 000 övernattningar bokade, vilket måste betecknas som positivt.
— Det fortsatta kostnadstrycket på branschen är skrämmande. Prismässigt har vi inte längre någon trumf i konkurrensen med Sverige. Internationellt kommer vi småningom att förlora allt mer åt svenskarna. Finland ligger dessutom avlägset, långt från stora internationella centra och resandet är dyrt och blir allt dyrare. Hotel Rosendahl har lyckligtvis sysselsättning redan med att betjäna den lokala kundkretsen. — Blir tiderna sämre är det framför allt i service man måste börja pruta. Hotellen måste i så fall mer och mer införa självbetjäning, och man blir tvungen att förkorta restaurangernas öppethållningstider.
— Vad kongresshotellen beträffar är det ännu inte fråga om direkt överkapacitet, men utbudet börjar nu motsvara efterfrågan. Nya investeringar lönar det sig inte att tänka på, högst om det blir fråga om satsningar med utländskt kapital. Den kapacitet vi nu har räcker gott och väl för fem år framöver. Mindre turisthotell däremot kommer säkert att få det svårt med likviditeten.
Prissättningen problematisk
Jorma Kaskela är direktör för det nyöppnade kongresscentret Ikituuri i Åbo och deras främsta argument är att man ända från planeringens början lagt huvudvikt vid optimala skolnings- och inlärningsmöjligheter, med välplanerade utrymmen och toppmodern teknisk utrustning. En effektiv inkvarteringsoch bespisningsservice har sedan byggts upp kring det.
— Problemet har varit att prismässigt bli konkurrenskraftig med konventionella hotell, säger direktör Kaskela. — Å andra sidan kan vi här dra kongresser som uppfyller internationella krav med stora utrymmen för gemensamma banketter och plena plus effektiva utrymmen för
FORUM 8/7 arbetsgrupper och = vid-sidan-omseminarier.
— Bokningar har vi redan till år 1980. Till stor del är det internationella vetenskapliga kongresser.
— För turistsektorn har man inom OECD bollat med tillväxtsiffror om 5 procent per år. Våra rederier ser mycket hoppfullare på denna sommar än tidigare. Kongressektorns utsikter bedömer jag som ännu bättre. Informationsutbyte är nödvändigt och behovet av information kommer att öka stadigt.
— Jag tror inte på sämre tider åtminstone för = kongressbranschen, Man märker att skolnings- och fortbildningsaktiviteterna igen ökar efter att en tid ha legat i dvala, i synnerhet då det gällt mindre möten ‘och seminarier i hemlandet.
— Överkapacitet existerar det inte ännu på vårt gebit, däremot nog på vanliga hotellutrymmen på vissa orter. Kongresshotell är objekt som drar till sig kunder mer aktivt än konventionella turisthotell som passivt tillfredsställer det behov som finns på orten.
Djupaste vågdalen passera — Vår speciella trumf är att vi är nyast och modernast inom Helsingforsregionen, säger ekonom Pertti Törmä som är marknadsföringschef för Hotel Korpilampi. — Dessutom är hela hotellet uttryckligen planerat för kongressändamål. Bokningar har redan gjorts tom för år 1982, denhär våren och sommaren är praktiskt taget fullbokade.
—- Den djupaste vågdalen inom branschen har passerats. Internationellt kommer kongressintresset inte att sjunka. Jag tror det blir en viss strukturförändring i och med att man ständigt går mot en längre specialisering. De stora mammutkongresserna minskar och i stället arrangeras allt fler 2—300 personers specialkongresser. Nationellt ökar kraven på utbildning stadigt så möjligheterna för oss är inte alls dystra. En viss realisationsmentalitet har visserligen redan kunnat märkas, men tills vidare bara bland de sk ödemarkshotellen.
— Uppfattningen om överkapacitet tror jag har uppstått på grund av att kongressbegreppet missbrukats. Hotell med några restaurangkabinett och en overhead-projektor talar i sin reklam om kongresser. Rätt få kan egentligen klara av en 300 personers kongress med allt det som begreppet välorganiserad innebär. Räknar man “dessutom med inkvartering blir de ännu färre.
Dipoli i Otnäs har redan längre erfarenhet av både utländska och inhemska kongresser, utställningar och andra stora evenemang. — Populariteten baserar sig främst på våra mycket flexibla utrymmen, säger direktör Lars Vendelin.
— Flere evenemang kan dras samtidigt, vid behov kan Tekniska Högskolans utrymmen utnyttjas, samtidiga utställningar kan byggas upp och sommartid finns inkvarteringsmöjlighet för 1100 personer, här några fler argument. Dessutom är själva byggnaden en sevärd upplevelse, För närvarande har vi redan utländska kongresser bokade till år 1980.
— Senaste år var svårt för turismen, fortsätter Vendelin, men i år finns tecken på bättring. Hur det kommer att gå på längre sikt beror huvudsakligen på hur prisnivån i landet utvecklar sig. Kongressturismen är visserligen inte lika sårbar, men man har märkt att deltagaraktiviteten på större kongresser inte har varit lika livlig som tidigare.
— Sämre tider får man lov att möta med längre rationalisering och utveckla nya metoder, I viss mån kan det förstås betyda försämrad service. Många möjligheter finns ännu att rationalisera, t ex kökssidan kan ”industrialiseras” mera, givetvis utan att fördenskull sänka på standarden. —- Talar man om större internationella kongresser finns ingen kapacitet i överflöd, däremot nog då det gäller normala skolnings- och mötesutrymmen, främst i helsingforstrakten. Men i detta skede ser jag inte heller behov av att bygga nya kongressutrymmen, och i ingen händelse mindre kurscentra el dyl.
Planerar Ni en konferens för ett tiotal personer? Eller ett mammutmöte för några tusen? Möjlighet till båda finns bland de alternativ som bjuds ut inom «:huvudstadsregionen. På nästa uppslag har Forum sammanställt de viktigaste konferensoch kongresslokalerna, deras utrymmen, tekniska utrustning och annan service.