Utgiven i Forum nr 2014-12

Två framtidslaboratorier och en promenad

av Stefan Björkman Forum 2014-12, sida 30-31, 22.12.2014

MOT DET OKÄNDA. Upp, upp, upp, ner. Prognoser som slår in, det sker för sällan. Det blir någonting mitt emellan..

Två framtidslaboratorier och en promenad

STEFAN BJÖRKMAN TEXT

X Mina fem litterära mentorer har coachat mig i ett år på fyra resor i alla väderstreck på jakt efter framtiden. Att se på stora sammanhang genom att avspegla vardagen på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Att göra överslagskalkyler på tobaksask. ”Boots on the ground” Analysera sammanhanget och historien. Kasta sig in med känsla, när logik inte räcker. Kapuscinski, Strindberg, Kaplan, Donner, Paavolainen. Under året har jag återkommit till böckerna flera gånger och med tilltagande nöje.

Fyra tendenser. Vad har jag då kommit fram till, gällande framtiden? Storleksordningen på fyra trender har blivit klarare. I grova drag ser det ut så här. Digitaliseringens kraft går

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 201 inte att överskatta på något område. Att inte anta utmaningen resulterar med säkerhet i nederlag. Vi har bara sett början.

Ett annat område där vi bara sett prologen är demografin. Trycket av immigranter söderifrån kommer att fortsätta att öka, inte på grund av fattigdom utan på grund av att allt fler får resurser att söka ett bättre liv. Medan vi åldras kommer Finland att bli ett allt mer multikulturellt samhälle. Vi bör göra det bästa av det.

Finland förblir en del av gränslandet mot öst, och får leva med en nyckfull granne. Allt nyckfullare kommer också vädret med största sannolikhet att bli. De flesta kan säkert hållamed om förändringarna ovan på ett allmänt plan, men det blir klart svårare att komma överens om vilka åtgärder som bör vidtas.

Labb. Under oktober deltog jag i ett samhällslaboratorium där dryga fyrtio personer medinsikt i olika delar av det privata och det offentliga Finland under tre veckors tid jobbade hårt och simulerade olika framtidscenarier.

Finland utsattes för fräna angrepp av både moder jord och andra hugade. Vi klarade oss. Men visst tydliggjorde övningarna en del svagheter. Den största är att det är uppenbart att förvaltningsmaskineriets tjänstemannasilon inte är gjorda för att möta digitala utmaningar. Varken i krig eller i fred.

Efter försvarskursen, samhällslaboratoriet, kastades jag ini ett personligt framtidslaboratorium. Man hittade en tumör i mitt högra lår. Lyckligtvis torde detta resultera bara i en operation och tre veckor sjukledighet.

Men som framtidssimulering på ett personligt plan är erfarenheten effektiv. I och med att vilever längre är det oundvikligt att vibehöver mer vård. Det är bara matematik. Lite sifferdata för en överslagskalkyl: varje sekund kopieras fyra miljoner cellers information till en ny cell. Varje mindre fel är en risk. Ju längre vilever, desto sannolikare blir det att viinsjuknar i cancer om inget annat.

Perspektiv. Två stycken tre veckor långa framtidslaboratorier under samma höst. Ett frivilligt och ett ofrivilligt. Först som statsledning och sedan som patient. I dagens arbetsliv är det ovanligt att få byta perspektiv på heltid, under en sex veckor lång period. Saker får sin prioritet.

Vi får finna oss i att leva med, och i mån av möjlighet gardera oss mot, ett nyckfullare väder och en oberäknelig granne i öst. Vi måste samtidigt ta oss an digitaliseringen och demografin, och vända dessa till framgång.

Klart är att vi, förutom alla omställningar inom affärslivet, måste ta oss an vården med samma skärpa. Den är den största sektorn inom det offentliga, och den kommer att växa. Alla resurser måste befrias till kärnan, vårdarbetet.

Min korta inblick i systemet var att den multikulturella trenden är långt hunnen: finska med alla tänkbara brytningar integrerades i en helt skaplig personlig service. Nivån på digitalisering var däremot snarast ett skämt. Man begär samma patientdata på samma blanketter, och matar in den i systemet minst halvt dussin gånger; därtill har patienten ingen insyn i processen.

Smart och mobil. När man ser på de organisationer som klarat sig i den nya omgivningen, kan man snabbt urskilja två styrkor som är essentiella att kombinera för att nå framgång. Disciplinerat genomförda strategiska satsningar verkställda av relativt små team med vision och spetskompetens. Lätta och flexibla slutanvändargränssnitt. Klar centraliserad infrastruktur och utrymme för lekande lätt improvisation för användaren. Apple. Google. Amazon. Facebook. Supercell.

Detta gäller inte bara affärsverksamhet. Färgrevolutionerna, den arabiska våren. Till och med Rysslands nya militärdoktrin bygger på samma nya paradigm. Vårt lands för valtningsmaskineri är för sävligt och för decentraliserat när det gäller utveckling och har en alldeles för stor centraliseringsiver när det gäller produktion och genomförande. Hundraåttio grader snett.

Varför skulle inte vården kunna fungera som resten av samhället? Gedigen, gemensam och modern infrastruktur, både digital, fysisk och finansiell, men en mångfald av producenter. Offentliga, privata, tredje sektorn och medborgarna själva.

Tillsammans. Förutom moderniseringen av vården bör vita i frågan om att integrera alla som flyttar hit. Att surmulet acceptera räcker inte. I Sverige finns nu enligt den svenska polisen femtiofem ”no-go”-zoner. Öar där polisen inte upprätthåller samhällsordningen - då är Sverige trots allt relativt bra på integration. Ett sådant samhälle villjag inte att hör till min framtid.

Ytterst är det en fråga om säkerhet. Vid sidan av svenska dagen kan jag bra tänka mig somaliska dagen då vi firar somaliska traditioner allihop. Niär välkomna, vi är intresserade, och vad god mat ni har! Du är min vän, du har inget i Syrien att hämta utom elände. Åkinte, stanna här och bygg ett bra Finland med mig.

Jag tar en promenad genom ett av de, enligt statistiken, mest internationella delarna av min hemstad. Kilo ligger mellan Grankulla och Alberga.

På fem år har andelen invånare med främmande språk som modersmål ökat till dryga tjugo procent. Norr om järnvägen är det största språket amhara, etiopiska, och söder om järnvägen somaliska. Gamla villor och Esbo stads nya hyreshöghus samsas. Det är allhelgona och det är mycket lugnt.

Vi har alla förutsättningar att bygga ett ännu bättre Finland. Fördomsfrihet och fantasi behövs. Det viktiga är att hålla fönstren öppna mot världen, satsa på bra infrastruktur, anamma goda idéer och välkomna talanger. Det är mer eller mindre på det viset vi har lyckats såhär långt också. Sett i backspegeln har omgivningen här uppeinorr aldrig tett sig särskilt lovande, men det har inte hindrat oss tidigare heller.

Stefan Björkman är en femtioplussare somi tilltagande grad är nyfiken på framtiden. Det här var femte och sista avsnittet ihans resa ini framtiden. Framtiden visar om det blir en fortsättning på resorna.

AKTUELLT I FÖRENINGARN tf of

Tekniska Föreningen = Driftingenjörsförbundet i Finland i Finland Banvaktsgatan 2 Å, Banvaktsgatan 2 A 00520 Helsingfors 00520 Helsingfors tfn: 040 585 25865 e-post: kanslitfif. tfn: 040-585 0972, e-post: kansliediff. 30.12 Mamma Mia på Svenska teatern i Helsingfors 10.1 Teaterresa från Åbo: Mamma Mi 27.1 Mobilapparater och webbmedia - workshop 28.1 Jobbsökning i sociala medi 30.1-1.2 Skidresatill Vuokatt 10.2 Besök till Westenergy, Vasa

Se även www.tfif.fi eller www.diff.fi

NIORD

Ekonomföreningen Niordr.f. Banvaktsgatan 2, 00520 Helsingfors Cati Lilja, 0201 209 275

Läs om programmen i Niordbladet och på www.niord.fi.

3.2 Tahko/Himos sommarbokning öppnar 16.4 Teater: Fosterlande 15.10 Opera: Oopperan kummitus

EKF

Ekonomiekandidatföreningen r.f.

Kontaktperson: Anders Nordlund, 040-1949 49 e-post: atnordlundÖgmailco 8. Januarilunch på Handelsgillet i Helsingfors kl12.00 med temat säkerhetspolitik under rubriken ”Ryssland, Ryssland, Ryssland" Per-Erik Lönnfors inleder diskussionen. Anmälan senast fredagen 2.1.2015.

4.2 Föreningens årsmöte på Fazer i Vanda kl 17 - 19.30. Personalchef Kenneth Söderholm redogör för Fazers verksamhet. Vi försöker ordna med gemensam transpor från Helsingfors centrum. Anmälan senast onsdagen 28.1.

Baraviföreningen rf

Kontaktperson: Torvald Lindberg, tfn: 0451015 414 e-post: torvald.lindberg&kolumbus fi

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 122014

Utgiven i Forum nr 2014-12

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."