Utgiven i Forum nr 2021-03

Under motorhuven på strömningstjänsterna

av Sören Jonsson Forum 2021-03, sida 32-33, 08.04.2021

Il Andreas Öhman, teknisk chef, och Staffan Granholm, vd på Hibox.

Under motorhuven på strömningstjänsterna

Vad får du om du lämnar en ingenjör ensam på ett hotell för att slötitta på tv. Jo, ett framgångsrikt teknikföretag som i dag levererar modern strömningsteknik till hotell, kryssningsfartyg, teleoperatörer och sjukhus.

SÖREN JONSSON TEXT

Xx Staffan Granholm kom in i hotellbranschen efter studierna vid Åbo Akademi. Han var med om att utveckla bokningssystemet till hotellkedjan Omena Hotels. En sak som slog honom var att teveapparaten på den nya hotellkedjan redan hade passerat bäst före-datumet och bestämde sig för att lösa problemet. Det var vid den här tiden inte alls ovanligt att hotellen kör AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 3202 de med analoga 24-tums tjock-tv. Samtidigt höll strömning och internet på att växa fram. Samma år grundades Youtube.

”Jag insåg att man kunde göra det så mycket bättre med modernare teknik. Jag som alltid hade velat bli entreprenör såg min chans attgrunda ett bolag. Jag visste att min studiekompis Andreas Öhman hade erfarenhet a tv-teknologi och bad honom komma medi bolaget. Det är egentligen där allt fick sin början”, säger Granholm, vd på Hibox.

Och de fick rätt i sin spaning. Det var ett brytningsskede för hela branschen. Deras första kund blev även Omena Hotels. Kravet för att hotellkedjan skulle ta deras tv-lösning var att precis allting skulle gå att fjärrstyras. Ho XO9H

HI0LS 3800 > FINLANDSSVENSKT MJUKVARUBOLA = Omsättning: 5,8 miljoner euro.

ms Resultat:1miljon euro.

sm Verksamhet: Utvecklar och säljer tv- och strömningsmjukvara.

sm Anställda: 36.

tellet hade ingen personal som kunde hjälpa till med tekniska problem på plats och ställe. Det tuffa kravet från den första kunden har gjort att bolaget har kunnat skala sin verksamhet och hitta kunder i många segment.

Islutet av februari gick Hibox ut med att de blivit uppköpta av det svenska bolaget Accedo. Hibox ägdes tidigare av ICT-bolaget Viria och av grundarna själva förstås. I och med försäljningen ryktas det nu mer än någonsin om att Viria gör sig redo för en börsnotering.

Blev det en lyckad affär enligt er ”När man jobbat så här länge med att bygga upp ett bolag har det nästan blivit som ett barn för oss. Nu är det dags för barnet att flytta ut, men samtidigt vill vi ju försäkra oss om att det ska gå bra. Jag tror att vi har hittat ett bra hem till Hibox”, säger Andreas Öhman, teknisk chef på Hibox.

Både Öhman och Granholm försäkrar att det inte handlar om en exit-plan för dem. De ämnar båda stanna i bolaget ännu länge.

Hibox är en möjliggörare: ett bolag som bakgrunden får allt att fungera. Hibox äger själv inget innehåll och säljer därmed inga serier eller filmer till slutkunder. Bland de viktiga kunderna finns i stället de som äger eller förmedlar tv-innehåll: teleoperatören DNA, Viking Line och hotellkedjan Sokos. Om entreprenörerna har varit för opportunistiska med så många olika segment får tiden utvisa. Den nya ägaren har ännu inte lagt marschordningen framåt.

Nya ägaren Accedo har ett globalt försäljningsnätverk med kontor i 16 länder. Granholm hoppas att Hibox får bredare axlar och kan hitta fler internationella kunder. För närvarande kommer cirka två tredjedelar av omsättningen från Finland. Enligt Granholm är tillväxtpotentialen stor.

”Man måste ha de rätta referenserna för att kunna få nya, större kunder. Ur marknadsföringssynvinkel är det en fördel att vara en del av ett större bolag. Det här är något av en namedropping-bransch.”

Enstor trendär att de stora strömningstjänsterna låser in sitt material och producerar mycket originalinnehåll. Hur påverkar det er verksamhet ”Alla vill ha sin egen play-tjänst och sälja direkt till kunderna. Det blir färre mellanhänder. Ur konsumentens synvinkel är problemet att man måste prenumerera på många tjänster för att få tillgång till det innehåll man vill se. Det blir dyrt, till och med dyrare än att köpa kabel-tv. Jag vet inte om det är den modellen som kommer att segra i slutändan.”

Där kommer operatörernas roll som aggregatorer in i bilden, menar Granholm. Om teleoperatörerna lyckas kombinera och ”låsa upp” strömningstjänsternas originalinnehåll i sina egna tv-tjänster så kan det bli den nya modellen.

Varärtv-kanalernai denna ekvation, sjunger linjär-tv på sista versen ”Det har varit tal om linjär-tevens död så länge som vi har haft företaget, i över 15 års tid. Men det är förvånansvärt många som ser på linjär-tv. När man får för mycket valmöjligheter kan det vara skönt att någon väljer ut innehållet. För mycket valmöjligheter är inte heller alltid bra.”

Vad blir er roll i att välja ut innehållet ”Rent tekniskt finns det många outnyttjade möjligheter. Vi har möjligheten att splittra upp allt innehåll i enskilda program. Då kan man bygga upp det till en skräddarsydd kanal, en spellista för tv-innehåll. De som äger innehållet har möjlighet att paketera på ett ännu bättre sätt än i dag”, säger Öhman.

Robotar opererar höftleder i Uleåborg

YIMAHLS

IE Robotarna, som är cirka en meter höga, ska assistera kirurger vid knä- och höftledsoperationer.

Uleåborgs universitetssjukhus har skaffat två robotar som assisterar vid knä- och höftledsoperationer. Robotarna som är cirka en meter höga har tillverkats av företaget Stryker.

Utifrån en tredimensionell modell av patientens ben styr roboten kirurgens arbete, vilket gör snittet mer exakt än vid manuella operationer. På så sätt undviks skador på de mjuka vävnader som omger benet. Tack vare den höga precisionen minskar också behovet avatt göra om operationerna, vilket annars är vanligt vid höftledsoperationer. Det i sin tur sparar pengar.

Universitetssjukhuset beräknar att återbetalningstiden för robotinvesteringen är ett par år. Deras beräknade livslängd är cirka tio år.

Runtom i världen finns cirka tusen liknande robotar, men Uleåborgs universitet är först i Norden med den här typen.

Många patentansökningar från Finland under fjolåret

Under fjolåret gjorde finländarna 11 procent fler patentansökning än året innan till den Europeiska patentmyndigheten EPO, närmare bestämt 1 895 stycken. Ökningen bröt den negativa trend som rått under 2019 och 2018. Störst var fjolårets ökning inom it och digital kommunikation, där Finland låg över det europeiska genomsnittet.

I relation till folkmängden ligger Finland på plats fem i Europa när det gäller antal patentansökningar. Före Finland finns Schweiz, Sverige, Danmark och Nederländerna. Sett i relation till folkmängden ligger Finland före till exempel Tyskland, det land i Europa som mätt i absoluta siffror lämnar in flest patentansökningar.

Totalt mottog EPO 180 250 patentansökningar ifjol, något under nivån ett år tidigare

AFFÄRSMAGASINET FORUM NR 3 2021

Utgiven i Forum nr 2021-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."