Utgiven i Forum nr 2018-05

”Unga hjärnor har fräscha perspektiv”

av Torsten Fagerholm Forum 2018-05, sida 32-33, 24.05.2018

”Vår fördel är fördomsfrihet och frånvaron av mental barlast. Vi kan se på företag med fräscha ögon”, säger Andreas Saari, vd för Slush och medgrundare till den studerandedrivna riskkapitalfonden Wave Ventures.

Då Andreas Saari började jobba på företags- och teknikmässan Slush på heltid 2015 stötte han på en intressant artikel på tekniksajten Techcrunch. Där och då föddes idén till Wave Ventures, Nordens första – och hittills enda – riskkapitalfond som drivs av studerande själva.

”Jag tänkte: varför skulle det inte passa lika bra in i Finland? Vårt startup-ekosystem är redan starkt drivet av studerande. Jag kontaktade ett par kompisar, de var intresserade så vi började samla ihop en advisor-grupp och startade fonden.”

Det sociala kapital och de relationer som Saari byggt upp via sitt engagemang i Slush visade sig vara extremt värdefulla. Trots att Saari saknade erfarenhet av fonder fick han snabbt ihop en grupp mentorer och investerare som trodde på teamet.

”Då jag jobbade på Slush med startupverksamheten 2015 gick jag igenom 2 000 olika startups på papper och träffade ganska många bolag. Det gav mig en viss måttstock för hur en bra startup kan se ut.”

Tillsammans med fem medgrundare, varav två stycken från Saaris egen årskurs i produktionsekonomi vid Aalto-universitetet, samt två studerande från juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet, satte man igång.

”Varje person i grundarteamet har en koppling till Slush. Samtidigt är vi tvär­vetenskapliga: vi har studerande inom produktionsekonomi, juridik och ekonomi, samt datavetenskap och kommunikation.”

Sisu underskattad fördel. Wave Ventures har startat verksamhet i Sverige.

”Vi siktar på att ha team i alla nordiska länder, som scoutar lokal företagartalang inom nordiska forskar- och studentgemenskaper samt lokala startup-ekosystem.”

Wave Ventures fokuserar på så kallade pre-seed startups, alltså investeringar i ett mycket tidigt skede.

”Hittills har vi alltid investerat tillsammans med affärsänglar eller en riskkapitalfond, men vi har ofta varit den första som varit villig att säga ’ja’.”

Fokus ligger på företag som drivs av före detta forskare eller studerande.

”Det har uppstått ett missförstånd att vi bara skulle välja ut studerandedrivna startups, vi har i själva verket lite bredare fokus än så.”

Samtidigt som det finns 13 idéer på dussinet så verkar Finland sakna uthålliga entreprenörer som ödmjukt vill utvecklas och jobba hårt, bedömer somliga investerare.

”Vi har det ganska bra ställt i Finland. Sisun existerar, den är en större fördel än vi själva inser. En kombination av ambition och sisu är vad som krävs, i mitt tycke”, säger Saari, men medger samtidigt:

”Finländare är lite för inåtblickande, inte tillräckligt drivna att bygga ’världens största eller bästa grej’. Å andra sidan så tillhör nog alla Slush-volontärer den kategorin. Och jag försöker själv vara precis den sortens person”, säger Saari. Blott 24 år gammal har han jobbat heltid för Slush sedan 2015, med ansvar för startupverksamheten, placerarteamet och programmet. Till vd utnämndes han 2018.

”Det finländska startupsystemet behöver mer talang: topparbetskraft inom kodning, design, försäljning. Det är flaskhals nummer ett.”

Torsten Fagerholm text

Karl Vilhjálmsson foto

Läs hela artikeln i papperstidningen eller i den finlandssvenska tidskriftsajten Paperini!

Utgiven i Forum nr 2018-05

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."