Utgiven i Forum nr 1976-05

Uppnosigt, målmedvetet kämpar Vasa-tryckeri

Forum 1976-05, sida 10, 24.03.1976

Taggar: Orter: Vasa Teman: familjeföretag

10

FORUM 5 : 76

Samarbete med Skellefteå

Det finns ett industriellt utvecklingscentrum i Skellefteå, ett produktutvecklingsinstitut kan man kalla det, Här har ÖFFs medlemmar möjlighet att använda dess tjänster på samma villkor som svenska företag. Man får bla hjälp med att tekniskt utveckla sina produkter. Centret motsvarar ungefär statens tekniska forskningscentral hos oss. Ur österbottnisk synpunkt ligger det närmare — och så är det svenskspråkigt.

Österbottens Företagarförening har ingen aktiv medlemsvärvning. Men intresse för anslutning tycks finnas ändå. En service som är mycket uppskattad ä just att föreningen tillställer sina medlemmar svenskspråkigt material som gäller lagar, förordningar och avtal, Många av medlemmarna kan faktiskt inte finska alls. Medlemsföretagen får också hjälp med översättningar, telex, kontakt med olika instanser, kanaler till kreditgivare osv. |

Alf Neuman är inte så säker på att denna service skulle kunna ges lika bra från de stora centralförbunden i Helsingfors. Det finns alltså tv några små föreningar som slunkit genom maskorna då Industrins Centralförbund bildades vid årsskiftet.

De är på svenskt håll, förutom Österbottens Företagarförening, Ålands Före tagareförening och Södra Finlands Företagarorganisation. Dessa tre bildar Företagarnas Centralorganisation som tillhör PTK, men det är huvudsakligen en ”pappersorganisation”. I praktiken går kontakterna direkt från de enskilda företagarföreningarna till PTK. De är ”småfolkets” föreningar, som ännu” håller stånd mot centraliseringen.

Hur länge? Så länge ingen stor organisation äter dem. Så länge det finns småföretagare med behov av någon som är nära till hands, som talar deras språk och förstår deras dagliga problem. Kan de stora organisationerna konkurrera med denna skräddarsydda konsultverksamhet? Det återstår att se. [L

Uppnosigt, målmedvetet kämpar Vasa-tryckeri

Ett litet uppnosigt och målmedvetet familjeföretag i Vasa har med en specialprodukt lyckats föra en framgångsrik kamp mot den stora dominerande jätten i branschen.

Företaget heter Vasa Stentryckeri. Specialiteten är etiketter. Den stora jätten man konkurrerar med är förstås Tilgmann, som trycker de flesta etiketterna i Finland. Men Vasa Stentryck kan konkurrera, främst med små specialbeställ ningar och flexibilitet.

”Salt på brödet” får familjen Gröhn från familjeföretaget och ingen övertidsersättning, men entusiasmen för arbetet är stor. Fr. v. Katri, Leif, Annabella och

Kaj Gröhn.

=» VD heter Kaj Gröhn, en gladlynt skarpnäst man som tycker att företagande är ett sätt att leva. Hela den övriga familjen är också engagerad i företaget. Hustrun Katri Gröhn, sköter om ”papperskriget”: bokföring, kassa och korrespondens. Dottern Annabella är kopist på reproavdelningen. Sonen Le if är produktionschef, har gått i offsettryckarlära. ”Det skulle ha fått vara flera barn…” säger Kaj Gröhn, som suttit vid rodret sedan 1954. Återväxt finns det hopp om, närmast i form av dottersonen Johan, 6 år. Tryckeriet har allt som allt femton anställda, de flesta på produktionssidan. Omsättningen var senaste år 1,7 miljoner mark, en stegring på 15 procent jämfört med föregående år. Man har i detta nu order för fyra månader framåt.

Export till Sverige

Vasa Stentryckeri kan kallas ett exportföretag. Av produktionen går 55 procent till Sverige. Det är etiketter plus lite reklamtryck till jul och påsk. Sverige är en marknad som passar Vasa Stentryckeri. Tryckeriet har cirka sextio små svenska bryggerier som kunder och fem stora finländska. De här siffrorna säger också något om bryggerinäringens struktur: i Sverige är branschen inte på långt när lika centraliserad som hos oss. Det kommer många små svenska specialbeställningar. Indirekt export, via Sverige, har också Vänd!

Utgiven i Forum nr 1976-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."