Utgiven i Forum nr 1976-20

USA-banker stärker ställningen i Europa

av Bo Backman Forum 1976-20, sida 27, 17.12.1976

Taggar: Teman: banker

FORUM 20 - 7 27

USA-banker stärker ställningen i Europa

De amerikanska bankerna har under de senaste åren kraftigt stärkt sin ställning i de nordiska länderna. Detta har varit i linje med deras strävanden att i allmänhet stärka sin marknadsställning i Europa. Dethär har varit möjligt tack vare den goda likviditetssituationen på den amerikanska kapitalmarknaden och en låg intern efterfrågan på krediter. Skandinavien, som normalt visar en stark ekonomisk utveckling och som har en kraftigt exportorienterad industri, inkluderande ett flertal multinationella företag, har blivit ett intressant objekt för de amerikanska bankernas utlandsaktivitet, skriver ekon mag Bo Backman.

ye De amerikanska bankerna har traditionellt ordnat finansiering för finländska låntagare. Det har varit både kort- och långfristig upplåning, vanligtvis arrangerad av de stora New Yorkbankerna. De regionala US-bankerna tycks idag tack vare god likviditet önska utsträcka sin kreditgivning även till Finland. I kort och medelfristig finansiering har de blivit speciellt konkurrenskraftiga. Det är inte möjligt att volymmässigt uppskatta US-bankernas engagemang i Finland, emedan uppgifter om de finländska bankernas kreditlimiter och specialfinansieringar inte är tillgängliga. Men volymen har med största sannolikhet ökat kontinuerligt.

”Stand-by”kredit

Senaste sommar ställde ett konsortium av 14 stora amerikanska och kanadensiska banker till Finlands förfögande en ”stand-by” kredit på US dollar 30 miljoner för sju år. Detta avtal ersätter en US dollar 100 miljoners facilitet från år 1973, som likaså hade ställts till förfogande av några amerikanska banker.

Långfristig kapitalupplåning i USA

Finländska låntagare har regelbundet utnyttjat den amerikanska kapitalmarknaden. Det har skett i form av offentliga obligationslån eller som ”privat” upplåning av institutioner. Republiken Finland har fem utestående långfristiga offentliga US$ obligationslån i USA. Helsingfors stad har ett lån. Dessa är noterade -på . börsen på Wall Street. Den ”privata” upplåningen offentliggörs inte, varför omfattningen inte är känd. Typiskt för denna låneform är låneperioder på upp till 20 och 30 år. Försäkringsbolag är ofta långivare.

Republiken Finland står när detta skrivs i beråd att uppta ett obligationslån i USA på 50 milj. US dollar på 5 år med en ränta på 77/s9/o, Republiken har i detta sammanhang ansökt om ”rating” dvs en bedömning av kreditvärdigheten hos de kända firmorna Standard & Poor och Moody. Resultatet blev AAA och AA, den bästa och nästbästa graden av kreditvärdighet, som kan erhållas. När nyheten om detta blev känd kunde man notera en stegring i börskurserna på finländska obligationslån utomlands. Investerare i de stora finanscentra i Europa började visa ett ökat intresse för finländska utlandsobligationer. Det aktuella finländska obligationslånet torde med lätthet kunna placeras. Lånet sköts av tre av de största investeringsbankerna i New York.

Euroobligationsmarknaden

Euroobligationsmarknaden har under de senaste åren blivit en allt viktigare källa för upplåning av långfristigt kapital för Finland: “Vid en analys av de bankkonsortier som ansvaret för låneemissionerna kan man se att deltagandet av ame rikanska banker och investeringsfirmor har ökat kraftigt under år 1975 och detta år. Av 13 internationella emissioner under år 1975 leddes en av en amerikansk bank (manager) och 7 amerikanska banker deltog som huvudansvariga (comanager). Till november detta ” år har amerikanska banker en gång varit ”manager” och fem gånger ”comanager” i totalt fem emissioner.

Detta är ett tecken på en större andel i en marknad som i hög grad tidigare dominerats av europeiska storbanker. Tack vare sin starka ställning på eurovalutamarknaderna kommer de amerikanska bankerna även i framtiden att spela en viktig roll i Finlands kapitalupplåning utomlands.

De amerikanska bankernas representation i Finland

Enligt rådande bestämmelser kan en utländsk bank inte öppna helägd bank eller bankfilial i Finland, men får äga aktier upp till 209/9 i finländsk bank. Utländsk bank får däremot grunda: representationskontor i Finland. Finansieringsbolag av typ leasingbolag får också grundas av utländska intressenter.

Ett lagförslag som gäller utländska bankers aktivitetsmöjligheter samt möjligheter öppna filialer i Finland är under utarbetande. De nugällande bestämmelserna kommer sannolikt inte att nämn- värt förändras. Hittills har en engelsk bank ett representationskontor i Finland, och i början av nästa år planerar en amerikansk storbank att öppna ett representationskontor här, en speciell satsning på Finland. Trots att ett repre-. sentationskontor inte får utöva bankverksamhet stärker dess närvaro bankens ställning på den inhemska marknaden. :

Finlands Banks restriktiva politik när det gäller utländsk kapitalupplånin försvårar en utländsk banks ställning och verksamhetsmöjligheter i Finland idag men ett engagemang av en amerikansk bank i Finland kan dock ses som en positiv företeelse och kommer säkert att följas av flere. CO

Utgiven i Forum nr 1976-20

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."