Utgiven i Forum nr 2011-02

Utländska ägare tar över fler nordiska stålföretag

av Henric Borgström Forum 2011-02, sida 18-19, 24.02.2011

Taggar: Orter: Norden Teman: stål

EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

NR 2 2011

Utländska ägare tar över fler nordiska stålföretag

IH Norden. De nordiska ståltillverkarna ökade produktionen rejält under 2010 och gör nu stora investeringar i produktionen. Samtidigt flyttar en allt större del av stålproduktionen i Norden över i utländska händer.

HENRIC BORGSTRÖM H ÖRESUND

X Trots en remarkabel upphämtning under 2010 för den svenska stålindustrin med 73 procents ökning till 4,8 miljoner ton råstål hamnade den 15 procent under nivån före krisen. Det visar hur stor nedgången var åren 2009-10. De finländska stålverken producerade cirka 4 miljoner ton under fjolåret.

Samtidigt ökade värdet av den svenska stålexporten med 37 procent till 51 miljarder svenska kronor (cirka 5 miljarder euro).

Under krisen tappade de 23 stålföretagen cirka 3 300 jobb vid fyrtiotalet produktionsställen. Men orderingången är nu så god att tio av dem börjat nyanställa. Bo-ERIK PERS, vd vid branschorganisationen JERNKONTORET, räknar dock med att den bättre produktiviteten gör att man inte kommer tillbaka till de tidigare 22 000 jobben vid stålverken.

Det mest slående i den nordiska järnoch stålindustrin på senare år är det kraftigt ökande ägandet över landsgränserna. ouTtoKUMPU har till exempel ungefär lika många anställda i Sverige, cirka 2 600 vid åtta produktionsenheter, som de nästan 2 500 i Torneå plus 150 i Jakobstad. RUUKKI har numera bara 105 anställda vid Virsbo bruk i Västmanland (se tabell här intill).

Stora investeringar. ANDERS ULLBERG, Ord förande i bland annat gruvbolaget BOLIDEN, konstaterade på stålbranschens årliga stormöte Hindersmässan i Örebro nyligen att förra året talade han mest om hur företagen jagade kostnader och sänkte volymerna, i år handlar det om tvärtom om investeringar:

Outokumpu beslutade förra året att investera 104 miljoner euro i grovplåttillverkningen i Degerfors i Värmland som bara för ett par år sedan var nedläggningshotad. Kapaciteten ökar med 30 procent till 150 000 ton och järnverket blir världsledande producent av rostfri kvartoplåt, som används i kemikalietankers, energi- och avsaltningsanläggningar. Ett udda projekt är ett buddisttempeli Thailand i rostfritt duplexstål som är tänkt att stå i tusen år. Bolaget öppnade ett servicecenteriKunshani Kina där 30 000 ton specialanpassade stålarbeten ska kunna passera årligen.

Ruukki lanserade under året vad man kallar marknadens mest hållfasta väderbeständiga konstruktionsstål. Tillsammans med byggbolaget ncc tecknade man avtal om en 620 meter lång bro i Motala vid sjön Vättern.

SANDVIK började bygga ut fabrikerna i Sandviken utanför Gävle och Chomutov i Tjeckien för leveranser av ånggenerator rör till kärnkraftindustrin. Bolaget har order på över en miljard euro från den branschen. Över 50 miljoner euro investerades i montering och underhåll i Hunter Valley i Australien, 30 miljoner euroi tillverkningen av stenkrossari Svedala utanför Malmö, vidare köptes ett sådant bolag i Shanghai.

Dessutom ingicks samägande med amerikanska CARPENTER om höglegerat stålpulver för bland annat energisektorn, avsikten är också att samarbeta om forskning.

SSAB investerar 150 miljoner euro i varmvalsverket i Borlänge i Dalarna för att kunna tillverka ännu hårdare stål. En ny härdlinje för kyld grovplåt byggs i Mobile, USA, nya forskningscenter byggs i Iowa och Kunshan i Kina.

UDDEHOLM tog i bruk en ny smidespress för närmare 30 miljoner euro, den största investering som gjorts i Hagfors i Värmland på trettio år. Den ökar kapaciteten med 50 procent till 105 000 ton. Uddeholms världskända försäljningsbolag Assas läggs ned.

BOXHOLM STÅL rustar upp ringdragningsmaskinerna och köper en ny stångdragningsmaskin. FAGERSTA STAINLESS som till hälften ägs av Outokumpu ökar dimensionerna i trådvalsverket. HÖGANÄS specialiserar sig på metallpulver, det ska nu användas i elmotorer för bilar.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 201 ”Ett udda projekt är ett buddisttempel i Thailand i rostfritt duplexstål som är tänkt att stå i tusen år stahammar

PLANNJA (SSAB) invigde en ny anläggning iJärnforsen, Småland, för profilerad plåt och takavvattning. RAMNÄS BRUK hade ett bra år 2010 för sin kätting till offshore men drabbas nu av den minskade aktiviteten till havs efter BP-katastrofen i Mexikanska golfen.

GARPHYTTAN som numera ägs av japanska suzuKiökar kapaciteten i Shanghai för ventiltråd till bilmotorer.

IH ssaB, börsnoterat, huvudägare Handelsbankssfäre = Outokumpu Stainless IH Virsbo, ägare Ruukk | Fagersta, ägare Outokumpu och Sandvik hälften va | Ovako, ägare Pampas, Tyskland

SCANA har i Björneborg, Värmland, investerat för större smidda stålprodukter upp till 45 tons vikt och 24 meter längd, vidare i en grovsvarv i Söderfors bruk och ny produktionslinje i Karlskoga för lyftgafflar till tunga truckar.

Stålgrossisterna BE GROUP samt TIBNOR (SSAB) investerade i ytterligare utrustning för prefabricerat stål.

STÄLINDUSTRI I SVERIGE - ANSTÄLLDA OCH ÄGARE

Utgiven i Forum nr 2011-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."