Utgiven i Forum nr 2015-11

Utopi och dystopi

av Kaj Arnö Forum 2015-11, sida 17, 21.12.2015

Taggar: Teman: IT-trender

[caption id=“attachment_6479” align=“alignright” width=“153”]Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel. Kaj Arnö reflekterar över IT-trender ur ingenjörens, ekonomens och användarens synvinkel.[/caption]

IT-TRENDER. Kaxige Kaj (teknikfrälst IT-entreprenör, ex-programmerare) får mothugg av sitt alter ego Skeptiske Sigurd (dilettantisk filosof, världsförbättrare) då han prisar utvecklingen mot en allt ljusare framtid. Scenen: Nördig semester på Madeira (se Forum 10/2015).

Scen 1. KK: Leve IT! Skönt att kunna fortsätta visa närvaro över chatt och mejl, mitt under semestern. Det ger sinnesfrid. Vårda relationer oberoende av tid och rum. Annat var det förr!

SS: Förr, då du i stället umgicks med ditt ressällskap?

KK: Käften. Och skönt att kunna se på kartan exakt var vi paddlade och vandrade igår. Vilket sätt att minnas São Lourenço! För att inte tala om konstverken i landskapsmåleri, skapade med Pro HDR X.

SS: De som du synkade igår med datorn? Du gillar att använda tid på att föra över GPS-filer med ett program du fick gugla efter i evighet? Och att oroa dig över huruvida telefonen plötsligt slocknar och GPS-mätningen avbryts av att Pro HDR X konsumerar för mycket processortid?

KK: Men det hände ju inte igår!

SS: Nej, för du hade råkat minnas att ladda telefonen ordentligt, och du snålade med telefonbatteriet under paddlingen och bar i stället på ytterligare en apparat, en extern GPS.

KK: Än sen då? Den är liten. Och dessutom hade jag ett externt batteri med.

SS: Lösa tekniska problem med mer teknik? Ännu en grej att ladda?

Scen 2. KK: Tyst. Medge att billigare teknik, mer minne, högre upplösning och snabbare processorer höjer livskvaliteten.

SS: Snyggare bilder och mer action, jo. Så vi människor enklare kan göra varandra avundsjuka?

KK: Struntprat. Jag bara delar min glädje och iver med andra. Sånt gillar folk.

SS: Aha, mätt i antal likesar, antar jag? Och de korrelerar med värdet i din ”content”, då?

KK: Så menade jag det inte. Och du kan inte ändra männi-skans natur via IT. Vi är sådana vi är, men med IT kan vi höja kvalitet och kvantitet!

SS: Kvantitet, säkert. Men IT förstärker även människans dåliga kvaliteter. Spelberoende. Spekulation. Övervakning. Makt-utövning.

KK: Svartmålare! IT möjliggör en bättre demokratisering. Facebook, alla kan skriva vad de vill på Facebook! Och Wikipedia. Kom inte och säg att Wikipedias kvalitet vore låg.

SS: Sant att Facebook kan användas till något gott. Men är det i samhällets intresse att kvinnliga bröstvårtor anses farligare än rasistiskt hatprat? Jag är knappast ensam om att finna bröstvårtor vackra och hatprat fult.

Scen 3. KK: Nå, den amerikanska moraluppfattningen kanske är lite speciell. Men apropå USA och pengar: Vem som helst kan bli rik och berömd via Open Source, oavsett härkomst. Inte bara de som bor i eller immigrerat till the Valley.

SS: Visst. Med stora inkomstskillnader till påföljd. Vet du hur många som var anställda på Instagram då Facebook köpte dem som ”unicorn”, alltså för minst en miljard dollar? Nitton!

KK: Jaja. Men grundaren av WhatsApp, den första decacornen, är från Ukraina! Hittar du något dåligt i det med?

SS: Nej. Jag säger bara att den demokratisering du talar om kanske är skönskrivning. Det är snarare polarisering. Väldigt få får väldigt mycket.

KK: Men de har ju jobbat flitigt! Och är kloka!

SS: Och de har framför allt haft tur. Svintur. Råkat födas vid rätt tillfälle, till rätta föräldrar, och studerat vid rätt högskola. Otnäs duger också.

Scen 4. KK: Är du kommunist?

SS: Inte alls. Jag bara påtalar att möjligheten till värdeskapande inte korrelerar enbart med flit och företagsamhet, alltså med vad man kunde kalla rättvisa i Immanuel Kants mening.

KK: Nä nä. Nå, nu ska du väl förklara vad som är fel med TripAdvisor, Booking.com, Expensify, Trello och Slack?

SS: Om du ber om det. Expensify, ”expense reporting that doesn’t suck”, suger. Eller är det rimligt att de tolkar tågbiljetten om 10,80 € som 10 800 €, för att de aldrig hört talas om ett decimalkomma? Trots att jag påtalade detta för snart två år sedan, har inget hänt, fast de ”värdesätter min feedback”. Monopolistlättja!

KK: De andra apparna och sajtarna då?

SS: Okej okej. De har sina goda sidor. Fast man blir ju fjättrad vid nätet. Ström och nät blir basbehov, underst i Maslows behovs-hierarki. Men nätet svajar ibland, också i hi-tech-München och hi-tech-Nagu, för att inte tala om under resor.

KK: Det finns ju rimligt billiga tariffer som täcker hela Europa, och du din bakåtsträvare vill ju hålla dig till Europa, eller hur?

SS: Visst. Men ändå måste man hålla koll, för teleoperatörerna håller en kvar så länge de bara kan på gamla långsamma tariffer.

KK: Du är en hopplös gnällspik. Nu ska jag ut och ta fina bilder här på Madeira, med min Canon 6D. Ligg du kvar i sängen och läs Søren Kierkegaard.

Utgiven i Forum nr 2015-11

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."