Utvecklar bioglas som dödar cancerceller
av Heidi Backas Forum 2007-01, sida 44, 31.01.2007
Taggar: Personer: Leena Hupa Teman: vetenskap
FORUM FÖR EKOMOMI OCH TEKNIK NR 1 2007
VETENSKAP
GLASKLART FORSKNINGSRESULTAT.
Docent
Leena Hup visar upp et prov av bio aktivt glas so utvecklats vid Åbo Akademi. å
HEIDI BACKAS
Finländska forskare utvecklar en helt ny form av cancerbehandling baserad på bioglas. Metoden går ut på att cancerpatienten får strålbehandling’inifrån’ den egna kroppen. Bioaktivt glas används för att tillverka de implantat som möjliggör den nya strålbehandlingen.
Implantaten innehåller radioaktiva komponenter som aktiveras ett par dagar innan de opereras in i kroppen. Komponenterna skickar ut beta- eller gammastrålning där tumören funnits eller fortfarande finns kvar. Komponenterna kan till exempel vara holmium eller yttrium som har en halveringstid på ett par veckor.
“Beta- och garnmastrålning har en strålningsradie på högst ett par centimeter, vilket betyder att effekterna begränsas till ett litet område. Strålningen är skonsammare för vävnaderna runt tumören än den externa strålning som i dag används inom radioterapi. Strålningsintensiteten är ändå tillräcklig för att döda cancerceller”, säger docent LEENA HUPA vid ÅBO AKADEMI.
5 z z 2 Zz ä å E s z 3 i H 2 z pd g z å Z > RESERVDELAR I MÄNNISKOKROPPE talet unders lämpni
Hupa deltar i ett forskningsprojektet om bioglas iradioterapi som inleddes i fjol somras. Processkemiska centret vid ÅA samarbetar med
Utvecklar bioglas som dödar cancercelle biomaterialcentret vid ÅBO UNIVERSITET för att utveckla de nya materialen.
ÅA-forskarna tillverkar bioglaset och utreder dess basegenskaper. De studerar också vilken effekt sammansättningen har på glasets funktion.
”Målet är att utveckla modeller som kan användas för att skräddarsy glassammansättningar för olika kliniska tillämpningar. Tillämpningarna kan till exempel gälla behandling av skelettcancer!
De medicinska effekterna studeras i stamceller, prekliniskt och kliniskt av HANNU AROS Ortopediska forskarenhet vid Åbo universitet. Omfattande testnings- och registreringsprocesser gör det svårt att uppskatta när bioglas för nya tillämpningar finns på marknaden.
“Forskningen inom bioglas är aktiv, men det tar länge att få tillstånd för produkterna. I Finland har vi varit med i forskningen från första början, och vi ligger bra till på den här fronten’; säger Leena Hupa.