Utgiven i Forum nr 2011-05

Vad göra när saker går fel

av Nicholas Anderson Forum 2011-05, sida 11, 26.05.2011

Nicholas Anderson är Senior Vice President vid Svensk Exportkredit i Stockholm och chef för SEK:s rådgivningsenhet.

Tänk på tre verkligt svåra situationer som kan drabba vem som helst av oss

  • Du får veta att du får sparken från jobbet.
  • Ditt äktenskap är i svår kris och skilsmässa är den enda lösningen.
  • En nära familjemedlem eller partner dör plötsligt och oväntat.

Åtminstone en av nämnda tragedier kommer helt säkert att drabba dig någon gång i livet — lika säkert som att du själv kommer att dö. Jag har redan upplevt alla tre, och med facit i hand var jag illa förberedd. Men eftersom jag genomlevt dem alla är jag kanske lite klokare. Alla dessa svårigheter har två gemensamma nämnare; de involverar starka känslor och kräver stora pengar.

Nokia och övriga bolag har meddelat om stora uppsägningar, och många tvingas hitta andra jobb eller grunda egna företag för att kunna försörja sina familjer och leva vidare. Vrede och frustration tar tid att ersätta med beslutsamhet att gå vidare.

Skilsmässa drabbar i dag hälften av alla gifta par. Trots att det är så vanligt, är erfarenheten uppslitande för bägge parter, eventuella barn, släktingar och vänner. Få skilsmässor hanteras i god och konstruktiv anda. Hämnd och bitterhet aktiveras, och juristräkningarna ackumuleras snabbt.

Döden är en ofrånkomlig gäst hos oss alla, men i synnerhet ett oväntat, plötsligt dödsfall medför sorg och icke sällan ekonomiska påfrestningar.

Det vore alltför självklart att säga att man borde vara förberedd för alla tre eventualiteter. Utan att vilja predika är det en underdrift att säga att det ligger en hel del sanning i det. Att skjuta upp garderande åtgärder är ofta vad som hindrar oss från att vara förberedda, och det är en säker gissning att de flesta människor inte har beredskap att ta in dåliga nyheter.

Så jag fokuserar här på hur man hanterar sådana situationer på basis av mina egna erfarenheter och dyrköpta insikter. Jag vill emellertid föreslå några enkla förhandsåtgärder att vidta, om du hör till den minoritet som inte blundar för besvärliga frågor (se rutan här intill).

Det viktigaste är att möjligast snabbt lägga bakom dig alla negativa känslor. De är fruktlösa och försvårar bara din redan svåra situation. Livet fortsätter, oavsett hur tungt det känns. Sök professionell hjälp snabbt, och prata igenom hu du känner dig inombords. Försök inte skjuta undan eller kapsla in det. Professionell hjälp kan hjälpa dig att se framåt och fokusera på viktiga steg vidare.

Om du är ingenjör eller har andra dyrköpta kompetenser, samla mod och starta eget företag antingen ensam eller tilsammans med andra. Det är billigt och lätt. Jag gjorde precis så, och det var en givande erfarenhet som gav kontakter med jurister, bokförare, affärskompanjoner och kunder. Efter tjugoåtta år inom storföretag, fann jag det terapeutiskt att vara sin egen. En oberoende och yrkesskicklig konsult har mycket att erbjuda företag nu när alla trimmar kostnader genom utlokalisering. Rådgivarna och de potentiella kunderna inser värdet av obundna konsulter som i gemen är flitiga och pålitliga partners. Det måste man vara; annars går det inte att ro hem nya uppdrag. Det är möjligt att förtjäna lika mycket som tidigare, och ha en betydligt större frihet.

Skilsmässa har paralleller med att förlora sitt jobb. Det är en enorm emotionell påfrestning som för många kan upplevas som ett misslyckande. Också här måste man överbrygga de negativa tankarna genom att bena ut dem med professionella och med nära vänner. En positiv sak är då att man snart märker att lyssnarna tröttnar på ämnet — och man tvingas gå vidare. En bra jurist borde anlitas att hjälpa till med skilsmässoförhandlingarna om fördelning av egendom, men tack och lov är den finska lagstiftningen ganska rättvis gällande skulder och tillgångar. Livet efter skilsmässan är ofta en hel del bättre, även om ett mentalt ärr blir kvar för många år framåt.

Ett plötsligt dödsfall är bland det svåraste att klara sig igenom för de efterlevande, eftersom så mycket blivit osagt och så mycket oupplevt tillsammans. Den emotionella påfrestningen kan vara mycket tung. Mitt eget råd är helt enkelt: tiden helar. De ekonomiska konsekvenserna av dödsfall är för de flesta av oss en sekundär fråga. De facto styrs de av en heltäckande lagstiftning som normalt behandlar de flesta av oss rättvist. Att uppställa ett testamente kan göra en liten skillnad. Det kan minska arvsskatten och säkra att rätta personer behandlas rättvist vid arvsskiftet.

Vad som än händer är det bästa rådet jag kan ge att vända ansiktet mot en skön ny värld så snart som möjligt, eftersom det finns många andra som är beroende av dig - inberäknat dig själv, som behöver ta itu med livet igen.

Utgiven i Forum nr 2011-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."