Våga placera hållbart!
av Marina Nygård Forum 2018-11, sida 20, 20.12.2018
Hur kombinerar man ett socialt samvete med en önskan om att placera och låta sina pengar växa? Frågan dyker ofta upp i diskussionsgrupper, och det märks att det är ett ämne som engagerar, kanske i högre grad kvinnor är män. Enligt en undersökning utförd av Nordea är kvinnor mera intresserade av hållbarhetsperspektiv än män. Det är på alla sätt glädjande att kvinnor i allt större utsträckning börjar placera, eftersom det betyder att det också kommer att finnas fler investerare som ställer krav på hållbarhet och etik.
[caption id=“attachment_10412” align=“alignright” width=“200”] Marina Nygård är ekonomirådgivare på Marthaförbundet och grundare av Facebookgruppen Fyrkista – jämställd ekonomi i Svenskfinland.[/caption]
Hösten har präglats av nyheter kring klimatet, och jag sällar mig till den skara som vill att vi gör något åt klimatförändringen. I väntan på att politiker ska komma med modiga förslag ser jag över mitt eget sätt att leva, konsumera och placera. Hållbara investeringar får där en allt större roll.
Att investera hållbart, vad innebär det? Jo, att investera i företag som strävar efter långsiktig och hållbar utveckling i miljöfrågor, sociala frågor samt bolagsstyrning. Minimikravet är att utesluta vapen, tobak och fossila bränslen. Den gemensamma nämnaren är att investeraren vill medverka till att skapa en bättre värld, eller i varje fall undviker att bidra till en sämre värld, beroende på var man väljer att sätta ribban. Som en extra bonus så finns det gott om forskning som visar att företag som placerar sig väl på hållbarhetsmätare även presterar bättre ekonomiskt. Hållbara investerare torde därmed dels kunna glädja sig över god avkastning redan i dag, dels se framemot framtida värdeökningar i och med att hållbarhet är en megatrend – och det lönar sig att investera i megatrender.
Vilse i hållbarhetsdjungeln? Hållbara placeringar är en djungel. Det kan vara svårt att hitta ett företag med en utveckling som man tror på och som dessutom uppfyller alla ens krav. Jag vet många potentiella placerare som är lite tveksamma när det gäller att ge sig in i placeringsvärlden av rädsla för att av misstag stödja mindre hållbara företag. Ett företag kan exempelvis till viss del ha en hållbar verksamhet och utveckla nya bioprodukter som kan minska användningen av plast, men kan samtidigt skövla regnskog på andra kontinenter. I värsta fall leder kanske denna hållbarhetsdjungel till att man helt avstår från att placera om man inte kan vara säker på att placeringen är hållbar. Jag ställer mig skeptisk till detta synsätt – just för att ingenting är svart och vitt. De flesta av oss gör val i vardagen som inte är speciellt hållbara. Vegetarianer flyger till Thailand, marthan som förespråkar säsongstänk och närodlat köper apelsiner, och även den mest klimatmedvetna kanske köper avokado och bidrar till regnskogsskövling. Lika lite som du i butiken alltid gör perfekta och upplysta val, kan du göra det på marknaden.
Jag läste för en tid sedan en artikel om hur det bästa man kan göra för att minska sitt koldioxidavtryck är att investera hållbart. Effekten ansågs till och med vara större än att avstå från att äta kött, flyga och åka bil. Förvisso, den bästa effekten får du genom att göra allt det tidigare nämnda: dels att avstå från att konsumera genom att investera hållbart (och minska ditt koldioxidavtryck), dels att som investerare stödja den hållbara utvecklingen (och hjälpa andra att minska sitt koldioxidavtryck). Effekten blir då maximal.
Klädesplagg eller aktier. Lever jag själv hållbart? Nej, jag är inte perfekt. Jag har inte bokat en resa till Asien över jul, men nog en resa till Europa. Jag har minskat mitt köttätande, men avstår inte helt från kött. Men jag har sett över min konsumtion och i klädbutiken väljer jag noggrant mina plagg utgående från hållbarhet och användningsmöjligheter. Dessutom värderar jag plagget enligt min egen mätare på alternativkostnad (läs: antalet aktier som jag för samma summa skulle få i mitt favoritbolag och den förväntade avkastningen). Det ger min konsumtion en extra dimension. Jag skulle gärna renovera mitt badrum som inte tål att visas upp i inredningstidningar, men håller mig till tåls eftersom jag inte vill ge vika för nuvarande inredningstrender, där fungerande rum renoveras i förtid.
I min portfölj finns en del företag som kanske inte skulle vara vinnare på hållbarhetsskalan, men de är verkligen inte värst i klassen. Jag har också valt vissa företag som utvecklar klimatsmarta lösningar inom el- och byggnadsbranschen samt nischade börsnoterade fonder inom grön energi. Jag har satt mindre summor i projekt som lånar ut pengar till företag inom solenergibranschen i afrikanska länder och ser det som en blandning av välgörenhet och placering. Innan jag investerade i projektet gick jag in och läste mer om deras verksamhet för att klargöra att de varken lånar ut pengar till ockerränta eller snedvrider den lokala marknaden.
Om det över huvud taget finns någon sensmoral i den här texten, skulle jag tro att den är att det är utmanande att försöka leva ett fullständigt hållbart liv. Men vi kan alla bli bättre och lära oss mer om hållbarhet och därmed göra vår placeringsportfölj än mera hållbar. Det gäller också mig själv.