Välgörenhetenslår nya rekord

av Leif Bergström Forum 2008-01, sida 18-19, 31.01.2008

Taggar: Bolag: Microsoft Personer: Warren Buffet & Bill Gates Orter: USA Teman: välgörenhet

FORUM FÖR EKOMOMI OCH TEKNIK NR 1 2008

VÄRLDEN: USA

Välgörenheten slår nya rekord

Den långa traditionen att donera sina pengar till välgörande ändamål har fått ett uppsving bland USA:s mest välbärgade. Nu tävlar kändisar om vem som ger bort mest och de nya filantroperna vill ha valuta fö sina donerade pengar.

LEIF BERGSTRÖM IH KALIFORNIEN

X Av tradition har USA:s superrika ofta frikostigt delat med sig av sitt välstånd. Och dagens miljardärer följer i föregångarnas ANDREW CARNEGIES OCh PETER COOPERS fotspår. Donationer till välgörande ändamål satte 2006 rekord med 295 miljarder dollar —- det är, konstaterade finanstidningen BArRONS, mer än Sveriges BNP.

Världens näst rikaste man, finanslegenden WARREN BUFFETT, meddelade under fjolåret att merparten av hans förmögenhet, mer än 40 miljarder dollar kommer att gå till vännen och MICROSOFT- grundaren BILL GATES stiftelse, som sprider sina pengar bland annat till skolor och sjukvård världen över. Bill Gates är för övrigt den ende amerikan som är rikare än Buffett.

Internetpionjären STEVE CASE — chef för TIME WARNER under några år sedan hans AoL köpt mediajätten — kanaliserade via sin och hustruns stiftelse 5 miljoner dollar för att erbjuda afrikaner rent vatten. Sökmotorn G00GLES grundare satte undan en miljard dollar för att bekämpa fattigdom, sjukdomar och klimatförändring.

Expresidenten BILL CLINTON, som inte personligen är stormrik, lyckades via sitt CLINTON GLOBAL INITIATIVE få förpliktelser om donationer för 7,3 miljarder dollar för att bekämpafattigdom, klimatförändring, religiösa och etniska konflikter och främja folkhälsan världen över. Alla donationer kom inte från amerikaner — britten RICHARD BRANSON lovade tr miljarder dollar till utveckling av nya energikällor som inte påskyndar växthuseffekten. År 2006 var alltså ett rekordår. Allt tyder på att när siffrorna för donationerna 2007 är färdigräknade ryker rekordet. Och rekorden slås inte bara av de superrika, vars enorma donationer skapar rubriker. Nej, 68 procent av de amerikanska hushållen ger till välgörande ändamål. En tredjedel av donationerna går tilllokala kyrkor och andra religiösainsti ”Det är inte bara fråga om att skriva checker. Vad vi ser är ett djupare engagemang, otåligt nytt kapital som kräver resultat, och som kräver det nu. tutioner. Det innebär att fler amerikaner ger till välgörande ändamål än det antal somröstar i allmänna val.

Generös tradition. Amerikaner av alla inkomstklasser ger i genomsnitt 2,6 procent av sin inkomst till välgörande ändamål. Och medan de rikaste satsar på världsförbättring iform av utbildning, teknik, miljö och hälsovård, stöds lokala amerikanska bespisnings lokaler för fattiga och hemlösa till 65 procent av hushåll som tjänar under 100 000 dollar om året. Detta enligt siffror sammanställda av stiftelsen GIVING USA.

Också medborgare med måttliga medel följer därmed en gammal amerikansk tradition, där de ursprungliga kolonisatörerna samlade in pengar för att stödja änkor och föräldralösa barn. Men det är naturligtvis de stora fantasibeloppen som får mest uppmärksamhet, donationer från män och kvinnor som efter att ha köpt ett par bostäder, ett antal bilar, kanske däribland en Ferrari, börjar se sig om vad de kan göra med pengarna.

Stålmagnaten Andrew Carnegie donerade sin rikedom till bland annat CARNEGIE MELLON UNIVERSITY och till rader av bibliotek. Filosofin att de lyckligast lottade har en förpliktelse att ge tillbaka till samhället formulerade han på 1800-talet: “Den man som dör rik, dör i skam?

Peter Cooper, som byggde landets första lokomotiv, var välmedveten om sin obefintliga utbildning och byggde i New York den tekniska högskolan COOPER UNION, än i dag det enda universitetet i USA som tack vare Coopers ursprungliga donationinte kräver terminsavgift från sina elever. Han förklarade ”Jag har alltid insett att syftet med affärer är att tjäna pengar på ett hederligt sätt. Jag har strävat efter att komma ihåg att målet med att leva är att göra vad som är rätt”

De nya internetmiljardärerna följer dessa

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 200 exempel. Gates bildade år 2000 BILL AND MELINDA GATES FOUNDATION, och Bill Gates ska i år lämna heltidsjobbet vid Microsoft för att på heltid sprida stiftelsens otaliga miljarder. Varken Gates eller Buffetts barn kommer att stå lottlösa, men båda har uttalat sig mot det republikanska partiets mål att slopa arvsskatten och Gates pappa har förklarat att hans barnbarn förväntas forma sina egna produktiva liv snarare än att få allt serverat.

Hippievärden lever. Det amerikanska skat tesystemet låter medborgarna göra avdrag för bidrag till välgörande ändamål, men de tycks inte vara huvudskälet till fenomenet. Årligen ges 50 miljarder dollar som aldrig tas upp som avdrag i deklarationerna, enligt INDIANA UNIVERSITYS CENTER FOR PHILANTHROPY.

Det som driver givandet är i stället en viljaatt getillbaka. Barnkullarna från 1950- och 60-talen växte också upp i en tid då musik och kultur manade dem att förändra och förbättra världen. Nu har många av dem pengarna, och därmed möjlighet att omsätta en del av drömmarna i verklighet.

Experter talar om en ny generation av mer aktiva filantroper som följer upp och granskar välgörande verksamhet för att försäk ra sig om att deras donationer ger maximal effekt. Det har skapat en marknad för en rad nya tidskrifter riktade till högavlönade presumptiva filantroper. CONTRIBUTE distribueras varannan månad till 65 000 Newyorkbor med inkomst över 250 000 dollar. BENEFIT MAGAZINE fokuserar på givande omkring San Francisco. Contributes chefredaktör MARCIA STEPANEK säger att filantropi är ”inne” just nu, men tillägger ”Detärinte bara fråga om att skriva checker. Vad vi ser är ett djupare engagemang, otåligt nytt kapital som kräver resultat, och som kräver det nu? nm I = E z & = ej z 3 3 P4 ä

Utgiven i Forum nr 2008-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."