Utgiven i Forum nr 2011-01

Valuta värd att bevaras

av Patrik Lindfors Forum 2011-01, sida 07, 27.01.2011

Taggar: Teman: euron

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2011

LEDARE

Patrik Lindfors är chefredaktör för Forum för ekonomi och teknik.

Om euron trots allt kraschar gör den det på fel grunder. En gemensam valuta är ett välmotiverat arrangemang med uppenbara fördelar.

Valuta värd att bevaras

Euron står i dag inför större problem än de flesta kunde tänka sig nä den gemensamma valutan togs i bruk. Krisen blev akut efter kollapserna i Grekland och Irland, och Portugal balanserar nu på avgrundens rand. Några andra sydeuropeiska länder befinner sig inte alltför långt därifrån.

Den tyska ekonomin går däremot som ett lok. Och eftersom Tyskland är motorn i den europeiska ekonomin är det i praktiken tyskarna som avgör eurons öde, Förbundskansler Angela Merkel efterlyste redan tidigare mekanismer för hur medlemsländer försätts i konkurs, vilket var en klar signal om att Tyskland endast till en viss gräns är berett att finansiera övriga euroländer som misskött sin ekonomi och därför hamnat i kris. Gallupundersökningar visar också att majoriteten av tyskarna vill ha D-Marken tillbaka.

Åsikterna om eurons framtid är delade bland de ekonomiska experterna. Stefan Törnqvist, som är vd för Ålandsbankens förmögenhetsförvaltning, konstaterade nyligen att sannolikheten är stor för att euron kommer att slopas. Europeiska centralbanken ECB sitter på sedelpressen och är därför den enda instans med kapacitet att finansiera en djupare kris om fler länder behöver nödlån, Tyskland kommer ändå att motsätta sig att underskotten finansieras med sedelpressen, eftersom det sannolikt leder till en hyperinflation. Det är någonting som tyskarna har dystra minnen av från Weimarrepublikens tid.

Det värsta som kan hända ur Finlands synvinkel är enligt Törnqvist att Finland beviljar lån till krisländerna, och efter det

Nya kolumner i Foru » Carl Haglund skriver kolumner om EU-frågor som berör ekonomi och näringsliv i vartannat nummer under 2071. Den första publicerar vi i dettanummer på sidn.

ändå tvingas byta ut euron mot marken.

De flesta ekonomiska experter är ändå övertygade om att vi kommer att ha euron i bruk även om fem år. En motivering är helt enkelt den att det är tekniskt alltför komplicerat att ersätta euron med nationella valutor. Dessutom har tonvis av politisk prestige investerats i europrojektet.

Frågan är alltså om vi om fem år har euro, finska marken, D-Mark eller kanske en gemensam nordisk valuta, Med största sannolikhet är svaret euro, Det som kan ändra på situationen är om något av de stora euroländerna hamnar i ekonomisk kris, och räkningen blir alltför stor att betala gemensamt.

‘Om euron trots allt kraschar gör den det på fel grunder. En gemensam valuta är ett synnerligen välmotiverat arrangemang med uppenbara fördelar. Kollapsen skulle inte bero på att euron var en dålig idé, utan på att vissa länder medvetet misskött sina finanser.

För företagen är en gemensam valuta en stor tillgång. Den gemensamma marknaden bör fortsättningsvis utvecklas för att stärka de europeiska bolagens konkurrenskraft. Det är nödvändigt för att hantera konkurrensen från asiatiska länder som i snabb takt höjer sin kvalitetsnivå.

Ur ett konsumentperspektiv är fördelarna med en gemensam valuta uppenbara. För finländarna ökar nyttan med euron ytterligare efter att vi nu har samma valuta som Estland. HI Gå in på Forum - det finlandssvenska affärsnätverket på Linked In och kommentera. En länk till gruppen finns på www.forum-fet.fi/affarsnatverket.

» Kaj Arnö fortsätter att skriva kolumner i Forum. Temat under 20n är “Tänk själv”.

» Vi har nu ca 2 000 medlemmar i Forumgruppen på Linked In! www.forum-fet.fi/affarsnatverke www.forum.fi feedback Q forum.fi

FORUM

FÖR EKONOMI OCH TEKNIK

Tidskriften utkommer med tolv nummer per år Hemsida: www.forum.fi

Adress: Mannerheimvägen 20A 00100 Helsingfors

Telefon: (09) 549 555 00

Fax: (09) 549 55577

Prenumeration: (09) 549555 11 Helårsprenumeration inom Norden: 88 euro

Redaktion:

Patrik Lindfors, chefredaktör och ansv. utgivare (09)549 555 33, patrik lindforseforum.fi Heidi Furu, redaktionsche (09)549 555 55, heidi furueforum.fi

Allmän e-post: redaktionenQforum.fi

Grafisk design: Kristofer Pasanen,

Tuukka Rantala

Fasta medarbetare:

Leif Bergström (USA)

Henric Borgström (Norden)

Janne Salonen (ekonomi, samhälle)

Ragnhild Artimo (vetenskap, böcker)

Nicholas Anderson (kolumnist, Privat ekonomi) Kaj Arnö (kolumnist, Arbete och fritid)

Carl Haglund (kolumnist, EU-frågor)

Henry Clay Ericsson (referat av diskussione i Forums affärsnätverk på Linked In)

Annonser och prenumerationer:

Mikael Lönnqvist: (09) 549 555 22 mikaellonnqvist&forum.fi

Katja Lönnqvist: (09) 549 55511 (försäljning, fakturering, prenumerationer) katjalonnqvist&forum.fi

Delägare:

Driftingenjörsförbundet i Finland rf (DIFF) Ekonomföreningen Merkur rf Ekonomföreningen Niord rf Ekonomiekandidatföreningen rf

Tekniska Föreningen i Finland rf (TFiF) Baraviföreningen rf

Föreningen Konstsamfundet rf

Utgivare:

Förlags Ab Forum för ekonomi och teknik Verkställande direktör:

Mikael Lönnqvist: (09) 549 555 22, mikaellonnqvist&forum.fi

Nettoupplaga: 10 820 exemplar (jan-dec 2009) Lösnummerpris: 7,90 euro

Tryckeri: tt-urex Borgå 20n

ISSN 0533 070X

Forum för ekonomi och teknik är tryckt på

Gloss 130 g/m2och Galerie One Silk 90 g/m? na

Medlem i Tidskrifternas Förbund rf Te

Utgiven i Forum nr 2011-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."