Valutakrisen och Finland
av P - E Paul Forum 1973-05, sida 05, 21.03.1973
Taggar: Teman: valutakrisen
Forum 5/197 21. 3. 1973
Valutakrisen och Finland
EG HAR BESLUTAT övergå till aktivt försvar mot valutaspekulationen. De inbördes bandbredderna förblir oförändrat 2,25 procent. Gentemot dollarn kommer EG-valutorna att flyta gemensamt, dock så, att Englands, Irlands och Italiens valutor flyter individuellt under en övergångstid till dess de stabiliserats och kan knytas till EG:s gemensamma valutasystem. Detta väntas ske åtminstone för Englands och Irlands de! i maj, efter det att pris- och löneregleringen har upphört i. England. och ett ”naturligt” yttre värde för pundet därefter hunnit utkristallisera sig.
EG har inbjudit även de länder som har frihandelsavtal med EG att komma med i detta nya gemensamma europeiska valutasystem. Man väntar sig att åtminstone Sverige, Norge och Österrike, möjligen även Schweiz, kommer att acceptera denna inbjudan.
VAD BETYDER då allt detta för oss? Så länge våra kurser på EG-valutorna kan hållas stabila, finns inte något skäl till oro. Man mäste därför hoppas att EG skall lyckas i sin nu fastställda gemensamma valutapolitik utan att behöva tillgripa alltför omfattande regleringar av de internationella kapitalrörelserna. Sådana regleringar skulle nämligen försvåra våra transaktioner med EG, tex att uppta lån på den tyska kapitalmarknaden.
EG har nu beslutat slå ihop sina valuta politiska resurser för att få ett slut på spekulationen. Detta beslut innebär ett viktigt steg mot den fullständiga valutapolitiska unionen som skall vara ett faktum senast 1980. OM EG:s NYA gemensamma och solidariska valutapolitik nu lyckas få slut på spekulationen mot EG-valutorna, dvs i praktiken tyska marken, kan man fråga sig vart spekulanterna då kommer ati vända sitt intresse. Japanska yenen blir möjligen utsatt för ett större tryck, men ännu närmare till hands ligger möjligheten att dollarn igen blir mera efterfrågad i all synnerhet om Nixon nu lyckas i sin anti-inflationspolitik. Man kan därför räkna med att dollarn visserligen på kort sikt kanske ännu försvagas, men sedan blir starkare igen. MH De länder som går med i EG:s nya valutasystem kommer även i åtnjutande av det stöd som EG:s gemensamma valutapolitik innebär. Finland har åtminstone tillsvidare beslutat stanna utanför. Så länge valutorna är stabila kan vi också känna oss trygga. Om en ny valutakris däremot utbryter och t ex Sverige då får stöd från EG, medan vi skall försöka klara oss på egna ben, så är vårt läge givetvis mycket svårare än Sveriges. Det är inte lätt att vara. en liten neutral stat mellan stora marknadsblock. Finland har därför ett mycket stort intresse av att valutorna hålls stabila. OO P-E Paul