Utgiven i Forum nr 2019-09

Var ska framtidens delikatesser odlas

av Leif Bergström Forum 2019-09, sida 28-29, 21.11.2019

Taggar: Teman: odling

Forskare utvecklar nya klimattåligare arter av kaffe, kakao, vindruvor och avokado.

Om varmare temperaturer, stigande havsnivåer och tidigare okända väderfenomen inte är nog för att skapa global enighet om behovet av en handlingsplan, kanske insikten om klimatförändringens hot mot flera av våra mest åtrådda matvaror och drycker kan skaka opinion och hindra politisk förlamning? Forskare gör redan vad de kan för att förhindra en kris vid middagsbordet.

Produktionen av kaffe, vin, kakao, mandel, nötter och avokado har redan drabbats av klimatförändringens effekter. Avokadons DNA kartlades slutligen i början av hösten, och forskare hoppas att genom att jämföra olika arters DNA kunna utveckla en härdigare frukt för morgondagens klimat.

”Det är radgrödor som vete och majs som föder oss. Men mycket av det som gör livet värt att leva kommer från träd. Tänk om vi hade en värld utan choklad, kaffe eller vin”, sade professor Pat Brown vid University of California i Davis till New York Times.

Många av dessa träd behöver en kylig vinter för att producera de bästa frukterna nästa sommar. I Kaliforniens San Joaquin Valley har de lägsta vintertemperaturerna höjts fyra gånger snabbare än sommarens varmaste temperaturer. Vintern 2014–15 hade dalen hälften så många kyliga timmar som träden behöver. Skörden av pistaschnötter blev den sämsta på 20 år, körsbärsskörden föll 63 procent. Förra vintern drabbades odlare i stället av en historisk köldknäpp som dödade valnötsträd.

Medan forskare kan se resultaten av experiment med grönsaker och spannmål under en säsong är problemet med våra delikatesser från träd att de tar åtminstone flera år, ofta betydligt längre, att växa för att bära frukt.

[caption id=“attachment_65874” align=“aligncenter” width=“440”] Lyxvara. De områden där kakao odlas i dag väntas under kommande år bli varmare, torrare och mindre lämpade för kakaoodling. Risken är att priset på kakao stiger så högt att choklad inte längre är en produkt som vem som helst kan konsumera. Bild: Adobe stock[/caption]

Chokladpriset chockhöjs? National Oceanic and Atmospheric Administration publicerade 2016 en rapport som varnade för risken för choklad. ”Choklad växer bäst på platser där den snabbt smälter i handen. Under kommande årtionden kommer dessa områden att bli varmare, torrare och mindre lämpade för kakaoodling.” Rapporten pekade också på att områden som visat sig särskilt lämpade också för en rad andra grödor väntas krympa. De kommer knappast att omedelbart bli utrotade, men priset kan bli på tok för högt för gemene man.

I Kalifornien förvärras situationen av den numera kroniska torkan, inte bara för de allt mer frekventa skogsbränderna. Nästan 99 procent av USA:s mandlar kommer från Kalifornien. Men en enda mandel kräver 4 liter vatten. Ett kilo avokado kräver 600 liter vatten medan ett kilo tomater kan odlas med 75 liter vatten.

Områden som odlar kaffe av den prisade varianten Arabica-bönor börjar bli alltför varma för att producera bönor av den kvalitet konsumenter vill smaka. Costa Rica har odlat kaffe i 200 år, men många odlare har redan ersatt kaffeplantager med apelsinträd. Dels ger de bättre vinst, dels klarar de det torrare klimatet bättre.

Leif Bergström text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Utgiven i Forum nr 2019-09

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."