Värde vilar på värderingar
av Torsten Fagerholm Forum 2016-03, sida 07, 31.03.2016
Taggar: Personer: Hans Sohlström
a värde vilar på värderinga ans Sohlström (51) är vd för Ahlström Capital sedan februari. an verkade 3,5 år som vd för Rettig-koncernen, samt 24 år vid UPM-Kymmene.
Väger historien tungt hos anrika släktbolag? Värderingarna och den framtida riktningen kommer ur historien: förmögenheten har förvaltats i sex generationer. Det gäller att utveckla och skapa långsiktigt värde via aktivt ägarskap. Vi vill hjälpa medelstora företag att internationaliseras, göra dem större och starkare.
Har ni en fosterländsk mission?
Absolut. Grundaren Antti Ahlström var en aktiv samhällspåverkare inom senaten och han bidrog märkbart till grundandet av folkskoleinstitutionen. Vi har en lång industriell och fosterländsk tradition.
Har familjeföretag fördelar över börsbolag? Samma realiteter och marknadskrafter råder, konkurrensen är lika tuff. Investeringshorisonten skiljer sig åt. Släktbolag med långa anor har automatiskt långsiktigt tänkande och tar sikte på hållbart värdeskapande. Vår framtidsfilosofi bygger på ansvar, att göra bolagen ännu bättre för framtida generationer. Börsbolag har generellt mer konjunkturkänslig resultatutveckling, familjebolag är jämnare och aningen bättre på lång sikt tack vare en viss aversion mot risker.
Hur undvika att först förvärva och förvalta, sedan fördärva?
Både Ahlström Capital och Rettig kom över det kritiska skedena - de andra och tredje generationerna - redan länge sedan. Vi har en diversifterad ägarstruktur, över 200 ägare. Förvaltningsmässigt är vi mycket lika ett börsbolag. Jag fruktar inte familjegräl. Släkten har jobbat mycket med förvaltning och ägande. Vihar en kapabel styrelse och rutinerad ordförande.
Tänker ni bredda er starkt nationella portfölj?
Med en kraftig balansräkning funderar vi på förvärv, mest inom industriell verksamhet. Det
HANS SOHLSTRÖM. Ny vd för Ahlström Capital.
råder hård konkurrens. Finland är huvudfokus men vi tittar också på bolag baserade i Norden. Vi försöker identifiera aningen mindre företag som vi vill hjälpa att skapa större helheter. Vi avviker klart från riskkapitalbolag: vi planerar inte en exit vid förvärvet och vi kan äga bolagitiotals år.
Hur ser ni på “bioekonomin”?
Vi är en av Finlands största privata skogsägare, med 32 000 hektar. Värdet på finsk skog kommer säkert att utvecklas positivt, på kort och längre sikt. Skogen och en stor del av våra fastigheter ger en trygg bas. Största delen av våra industriella innehav är inom bioekonomi: Ahlström Oyj (avancerade fibermaterial), Munksjö (specialpapper), Suominen (fibertyg för torkning, hygien och medicin), samt ÅR Packaging (kartong samt förpackningar). Vår cleantech-fond är ett steg i att aktivt utveckla bolag inom resurs-, energi- och materialeffektivitet.
Ni avyttrade börsraketen Vacon 2014, efter 13 år. Varför säljs alla bra bolag utomlands? Vacon är ett bra exempel på hur vi vill fungera: att som aktiv ägare utveckla bolaget, men ock så att gå ur ifall bolaget kan utvecklas bättr i externa händer. Vacon har hittat ett utmärkt hem i Danfoss. Vi ska inte vara oroliga för ägandet, utan tvärtom glada för alla investeringar i Finland.
Vägnätet förfaller. Vilka är era planer för tidigare Vägverket, Destia?
Lyckligtvis uppmärksammar regeringen frågan. För att utveckla landet långsiktigt måste vi investera i våra asfalts- och järnvägar. Statsfinanserna är pressade, men infrastruktur skapar arbetsplatser och välfärd. Det är ett bra sätt att stimulera ekonomin samt hjälpa industrin och näringslivet. En inhemsk, fosterländsk och långsiktig ägare bär kanske ansvar på ett annat sätt än en utländsk, anonym ägare.
Ni har inte gjort några förvärv sedan 2014. Planerar ni nya fronter?
Vi söker aktivt nya objekt, framför allt etablerade bolag med kassaflöde hos vilka vi ser potential att öka värdet via tilläggsinvestering ar. Startupandan är en av de bästa sakerna med tanke på Finlands framtid, många unga vill bli entreprenörer. Men startups är inte vårt bolags kärnkunskap.
Oljepriset har rasat, stryps satsningarna på fömybar energi?
Den största potentialen inom bioekonomi ligger inom förnybara material. Träbaserade produkter kan ersätta icke-förnybara, binda koldioxid och undvika utsläpp vid tillverkning. En cellulosafabrik är ett av de bästa sätten att utveckla bioekonomin utan statsstöd: den producerar förnybart material - fibrer som kan användas i förpackningar - samt bioenergi, och ger stora exportintäkter.
Hur bedömer du kinesiska Kaidis planer inom trädiesel samt -bensin i Ajos?
Under min tid på UPM var just detta teknis ka koncept inte gångbart vare sig tekniskt eller ekonomiskt. Jag hoppas Kaidi vet något som viinte visste för några år sedan. Finland behöver fler dylika initiativ. På sikt är produkter eller kemikalier med hög förädlingsgrad att föredra framom att bränna vedråvaran. a
FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 32018