Utgiven i Forum nr 1984-15

Varför hålls vi borta från Taiwan?

av Erik Meitz Forum 1984-15, sida 20-21, 03.10.1984

Taggar: Teman: ekonomi

F RUN 15/84 15/84 F - RUN

Finland duckar för Taiwan?

Av ERIK MEITZ

Finlands exportfrämjare kostar på sig den ena missen efter den andra i Östasien.

I våras satsade man stort på Filippinerna. Det är det enda landet med västlig ekonomi i denhär regionen som sitter ordentligt fast i en ekonomisk, finansiell och politisk konkurs.

Nu i höst var Finland inte ens med när västeuropeiska länder höll exportmässa på inbjudan av Taiwan. Det är det enda landet i regionen som både vill öka importen och inte behöver fråga var pengarna skall tas.

I Även för en lindrigt patriotisk finländare kan det kännas litet tomt att på en västeuropeisk mässa passera den norska, danska och svenska avdelningarna för att sedan hamna i — nej, inte Finland utan Österrikes, Hollands, Spaniens och sju andra länders avdelningar.

Så var det på ”European Exports Exhibition 1984” i Taipei, Taiwan första veckan i September. Lika var det för två år sedan, första gången Taiwan inbjöd västeuropeiska exportörer att visa vad de har.

Medan Taiwan och Västeuropa håller på att finna varandra har Finland valt att stanna utanför. Detta i sällskap bara med Portugal, Irland och Jugoslavien. För de övriga kan det vara en fråga om bristande resurser. Men efter vårens storstilade exportjippo i Filippinerna — bekostat av staten och exportföretagen — vet vi att det inte är här det brister hos oss (Forum 7/84). Är det helt enkelt så att Taiwan ännu är en vit fläck på våra exportfrämjares världskarta?

Taiwans nya kurs

Europa står ännu för bara ca 11 procent av Taiwans handel. Men Taiwan siktar målmedvetet på en ökning. Och det betyder inte i första hand ökad export till Europa. Vad Taiwan — med ett beräknat handelsöverskott för i år på över 8 mrd dollars — nu vill är att ge ut pengar på en modernisering av landets ekonomi.

Att Teiwan sikat på Europa har en klart politisk bakgrund. Taiwans gamla vänner USA och Japan står för över hälften av Taiwans handel. De är fortfarande Taiwans vänner men börjar bli allt mera intressera 20

Nyfikna stirrande på ASEA:s nya fantastiska industrirobot, ASEA har just sålt 200 st till Japan och nu står Taiwan I tur.

Kartbilden visar Electrolux” kontor världen runt de också av Taiwans ärkerival, Folkrepubliken Kina.

Vad Taiwan vill är att bibehålla den nuvarande handelsvolymen med vännerna, Varje ökning av totelhandeln däremot räknar man med att skall ske på andra håll. Och eftersom prioriteten nu är att modernisera den egna ekonomin så står Europa först i turen. Taiwan har bättre marknader för sin export i Mellanöstern, Afrika och Latinamerika. Men de saknar det som Europa har — högteknologi i klass med USA:s och Japans.

På den aktuella mässan kunde man se hur det går till. Ett av dragplåstren var en industrirobot från ASEA som sades vara 10 procent snabbare än motsvarande japanska, dessutom billigare i drift. Intressenterna stod i kö och ASEA:s ingenjörer hann knappt med i svängarna.

Triwan står pall för en snabb omstrukturering av sin komponent- och monteringsindustri, ryggraden i landets moderniseringsdrive. Ifjol var tillväxten 7 procent, efter 4 procent resp. 5 procent åren före. Det finns större siffror på sina håll men det unika för Taiwan är stabiliteten.

En viktig detalj i Taiwans försök att växa ur sina gamla ramar är att man vill bli av med den florerande ”piratindustrin” (Forum 13/84). Den som placerar ett patent eller varumärke i Taiwan kan känna sig tryggare än förr för att det skall stanna i rätta händer.

Europa som partner =

Taiwan styr alltså i riktning Europa. Ifjol var den ömsesidiga handeln upp i 5 mrd

Bl a i Helsinki, Tammerfors och Taiwan.

dollar. I år slutade det första halvåret på 2,66 mrd, en ökning med 14,9 procent från första halvåret i fjol.

Största partner är Västtyskland med 779 milj. dollars. Tvåa är England och trea Holland. De tre stod för över 60 procent av “Taiwans europahandel. Export och import balanserar i stort.

Värt att notera är att Holland ensamt har åtagit sig rollen som leverantör av försvarsteknologi som ersättning för USA:s åtaganden på avskrivning. Holland har därmed valt sida mellan Taiwan och Folkrepubliken, vilket ingen annan har behövt göra. All övrig handel med Europa är strikt civil.

De fem nordiska ländernas andel var i fjol ännu mindre än 10 procent, dvs 375 milj. dollar. Men den ökade snabbare än handeln med EG och övriga länder utanför EG, dvs 21 procent mot 5,5 procent resp. 1,9 procent.

Taiwan sålde till Norden för 215,6 milj. dollar och köpte för 159,9 milj. Alltså ett överskott för Taiwan på 55,7 milj. dollar. Om Taiwan faktiskt går in för ökad import av teknik och knowhow finns här alltså ett nästan 56 miljoner dollars utrymme även utan ökad nordisk import från Taiwan. Men det gäller ju förstås att hålla sig framme.

Sverige aktivt =

Sverige har inte oväntat Taiwans största partner i Norden, men också störst bland länderna utanför EG och nr 7 i hela Europa. Sveriges ökning var i fjol störst av al las, hela 21,6 procent. Sverige köpte från Taiwan för 120 milj. dollar och sålde för 86,5 milj. dollar.

Sverige har insett att Taiwan är värt mera än en mässa vartannat år. För två år sedan öppnades permanenta inofficiella representationer i Stockholm och Taipei. Dessutom är 14 svenska firmor på plats med egna kontor, förutom att en lång rad svenska firmor har lokala agenturer.

Inte nog med det. I samband med den aktuella mässan var en svensk VIP-delegation i Taipei (motsvarande vår delegation i det krisdrabbade Manila i våras). I höst utges en ”Marketing Guide” för Taiwan i Sverige. I slutet av året far en taiwanesisk delegation till Sverige för att diskutera nya svenska investeringar.

Het potatis för Finland?

Vad som ännu håller Finland tillbaka är svårt att förstå. Vår export till Taiwan är redan i dag i samma klass som till t ex Malaysia, Indonesien och Filippinerna. Detta efter flera års satsningar på de sistnämnda och ingen synlig ansträngning i Taiwans riktning.

Visserligen är 0,1—0,2 procent av vår totalexport inte mycket. Men när man gör långsiktiga satsningar på att få upp andelen i länder med kroniska finansieringsproblem vore det väl enklare att börja i ett land som kan betala kontant vid leverans eller rentav i förskott?

Någonstans måste skon klämma. En rundfråga bland deltagarna i det glada men helt resultatlösa Manila-jippot i våras visade att både vårt UM och Utrikeshandelsförbundet drar sig för att röra vid Taiwan. Av politiska skäl, som det sades helt svävande. Mången exportföretagare på plats erkände sin flathet och undrade varför Finland inte kan göra det som Sverige och alla andra kan.

Sannt är, att Peking inte tolererar något officiellt samröre med Taiwans regering, den evakuerade Kuomintang-regimen, Inte heller vapenleveranser. Men lika sannt är att Peking inte lyfter ett finger mot allt det inofficiella samarbete och den civila handel som sker. Tvärtom, Peking gör självt affärer med Taiwan [över Hongkong, och det är bara Taiwan som vill förneka det).

Vår neutralitetspolitik? Den har nog ingen tillämpning här, inte ens i teorin. De enda som tackar Finland för att hålla sig ifrån Taiwan är våra exportkonkurrenter. Och — givetvis — etablissemanget i Manila som i våras fick bevis för att Armi Kuusela gjort ett bra PR-jobb därhemma i Finland.

Den västeuropeiska mässan besöktes av 160 000 personer. Under utställningsveckan undertecknades nya kontrakt för 1,48 milj. US dollar. Preliminära avtal ingicks för ytterligare 12,6 milj.

21

Utgiven i Forum nr 1984-15

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."