Utgiven i Forum nr 2010-11

Världsutställning som slog rekord

av Henric Borgström Forum 2010-11, sida 22-23, 25.11.2010

Taggar: Orter: Kina Teman: världutställning

BETONAR INNOVATION.

Sverige profilerade sig som föregångare inom innovation.

Världsutställnin som slog rekord

EH Norden. Världsutställningen i Shanghai visade upp ett öppnare Kina och gav ett stort antal kineser en bild av vad länderna i väst har att erbjuda. De nordiska länderna lyckades förhållandevis bra med att profilera sig.

HENRIC BORGSTRÖM IH SHANGHAI

X VärldsutställningeniShanghaisomstängde sista oktober måste betecknas som en succé. Under ett halvt år samlade utställningen ungefär 73 miljoner besökare, därav cirka 95 procent kineser. Utställningen slog därmed Osaka i Japan 1970 som hade 64 miljoner besök. Som på andra världsutställningar har vi fått uppleva mängder med glättade turistbilder och fakta om närmare 200 länder. Denna världens största utställning om miljöteknik har också varit en uppvisning i det möjligas ingenjörskonst.

Många av oss utländska besökare har sam tidigt förvånats över den öppenhet om Kinas problem och begränsade politiska rättigheter som redovisats i landets engelskspråkiga tid ningar, särskilt de från Hongkong.

Över 400 000 besökare per dag i genomsnitt — som mest drygt en miljon en enstaka dag - skapade visserligen trängsel, men ändå en uthärdlig sådan. Staden Shanghai lyckades hantera logistiken via flera snabbtåg, tunnelbanelinjer och parkering för några tusen bussar.

Köerna var långa till några paviljonger, upp till fem timmars väntan, framför allt till Kinas. Men Saudiarabien fångade nästan lika stort intresse med något alldeles extra storslaget, besökarna stod på rullband, upplevelsen liknade en flygfärd över landet, städerna, öken och oljefälten.

Lettland hade med begränsade resurser skapat en fascinerande upplevelse med en vindtunnel ställd på kant. I ett lodrät rör kunde två unga grabbar med små rörelser flytta sig hisnande snabbt upp och ned ett tiotal meter, något som också erbjöds en del besökare.

Olika profil bland nordiska länder. Paviljongerna var samlade i världsdelar och regioner med de nordiska på rad och intill dem de baltiska. Det är omöjligt att ge en bred och därmedrättvisande bild av innehållet ipaviljongerna. Finland fick en guldstatyett i sin klass av 21 medtävlare för designen (JKMM ARKITEKTER, Helsingfors) och genomförandet av utställningens motto: Better City, Better Life. Mina spontana och subjektiva intryck var dessa » Finland: Vi fick veta att Helsingfors blir världshuvudstad för design 2012. Bland pro FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11 201 ”Det är möjligt att nordiska företag, om länderna beslutar sig för att delta, än mer bör koncentrera sig på business-to-business för att deltagandet inte ska rinna ut i sanden utan påtagliga resultat. dukter som visades var NOKIAS mobiler men också gummistövlar och naturligtvis en bastu. Inget annat land sålde så mycket prylar till besökarna, vilket egentligen inte är avsikten med en världsutställning; renfällar, flasköppnare, nyckelring med renar och annat krimskrams i en elegant butik. Mumintrollet hade en framträdande roll. Vackra bilder prydde väggarna, men sådana fanns också i nästan alla andra paviljonger.

» Sverige: Försökte sprida budskapet om att fritt tänkande är bra för innovationer. Många företag försökte hänga på miljötänkandet, ibland något krystat som att IKEAS platta paket kräver mindre transportutrymme, hästskor i gummi sparar hästens ben, olika produkter tillverkade av återvunna plastflaskor och bildäck. » Danmark: Gjorde det lätt för sig genom att placeralandets mest kända staty, denlille havefruen, i mitten av paviljongen. För oss som sett henne i hennes normala verklighet vid inloppet till Köpenhamn, var det en skönhetsupplevelse att vandra uppför en spiral och se henne ur nya (uppifrån)vinklar. Me kineser och andra icke-nordiska besökare måste ha undrat var poängen fanns.

» Norge: Lyckades inte skapa något särskilt intryck via de många små bildskärmarna med bilder och filmer hemifrån.

» Island: Med enkla medeloch sannolikt låga kostnader visades en film på fyra väggar och i taket. Besökarna på golvet fann sig plötsligt mitt i ett sillstim, överallt sillar, och någon minut senare var vi mitt bland långdis tanslöpare tävlande genom Reykjavik. Upplevelsen avslutades med närkontakt med vårens vulkanutbrott. Effektivt och kul.

» Estland: I ett 30-tal stora spargrisar kunde besökarna lägga ned lappar med tips och idéer om hur städer kan utvecklas.

» Litauen: Besökarna fick pröva nationalsporten basket, annars mest försäljning av smycken i bärnsten.

Flertalet länder saknade effektivt räknesystem för att fastställa antalet besök. Nepal uppger dock att man räknat in 7,7 miljoner, därav endast 3 000 av landets egna invånare. Finland tror på över 5 miljoner medan Sverige “bara? ska ha haft 3,5 miljoner. Världens äldsta republik, som San Marino kallar sig, överträffade många större länder både i omfång och besök.

Kontakt med väst. Vi ska inte underskatta den politiska och mänskliga betydelsen av att uppemot 200 000 kinesiska ungdomar två tredjedelar av dem studenter, volontärer som arbetat frivilligt på utställningen — lärt sig åtminstone någon engelska och kommit i kontakt med många utlänningar samt med andra kineser från landets alla delar. Bland volontärerna lottas nuut 1000 jobbiShanghais offentliga sektor.

Av de nordiska och baltiska länderna verkade det endast vara Sverige som i paviljongen mycket aktivt satsat på kommersiella kontakter med kinesiska företagare och universitetsfolk.

Här hade de tre storstadsregionerna

WOYLSIYO8 SYNIH

Stockholm, Göteborg och Malmö/Skåne samt Småland/Blekinge arrangerat en lång rad olika seminarier och möten. Arrangörerna har arbetat hårt, ofta vialokala agenter, för att få kinesiska beslutsfattare att infinna sig.

Ibland lyckades det som när den kinesiska sjukvårdsministern kom för att se när ett företag i Norrköping tillsammans med läkare från Linköpings universitet genomförde en fiktiv operation där de inre organen kunde visas tredimensionellt. Det ska bli intressant att följa hur kommersialiseringen genomförs iframtiden.

Sydkorea nästa. Den första egentliga världsutställningen anses ha hållits i Hyde Park i London 1851. Decennierna därefter höll Paristvåutställningar. Till 1889 byggdes Eiffeltornet som entré, vilket skulle rivas efter utställningen. Men provisoriet står kvar än i dag som en av världens främsta attraktioner.

Nästa världsutställning arrangeras i Yeosui Sydkorea, dockibetydligt mindre format. Det är möjligt att nordiska företag, om länderna beslutar sig för att delta, än mer bör koncentrera sig på business-to-business för att deltagandet inte ska rinna utisanden utan påtagliga resultat. Alltför många kinesiska deltagare jagade runt i paviljong efter paviljong i jakt på stämplar i ett speciellt Expopass som visade att de varit där.

2015 arrangeras nästa stora världsutställning i Milano, gissningsvis i hög grad inriktad på konsument-, mode- och designprodukter.

WOB 159409 OIYNIH

Utgiven i Forum nr 2010-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."