Utgiven i Forum nr 2015-04

Vårt osmidiga avtalssystem

av Henry Clay Ericsson Forum 2015-04, sida 27, 23.04.2015

Skicka dina kommentarer tilladressen: feedbackOforum. värt osmidiga avtalssystem

HENRY CLAY ERICSSON Ett stort problem med dagens centra AFÄRSNATVERKET la arbetsavtal är at de är starkt reglerade. Mycket tid och möda går åt till komplicerad avtalsjuridik mellan avtalsparterna.

Frågan om centrala eller lokala arbetsmarknadsavtal har därför varit kraftigt på tapeten på senare tider. Så även på Forums Affärsnätverk på Linkedin.

Mycket talar för att reformer som gäller speciellt avtalsrätt för de enskilda företagen borde ses över. Frågor som gäller arbetsskydd, avgifter för arbetslöshet, pensioner och försäkringar kunde facket och arbetsgivarorganisationerna gärna ta hand om, medan löner och därmed sammankopplade frågor kunde omhändertas lokalt av företagen, lyder ett förslag.

Grönfors nya modell. I debatten på Linkedin presenterar Harry Grönfors en modell som kunde vara en utgångspunkt för ett premierande klimat på företagen.

Målsättningen är att förena aktieägarna, styrelsen, bolagets ledning och arbetstagare i uppgiften att utveckla företaget lönsamt. Detta skulle ske genom att företagets vinst delas i tre lika stora delar enligt följande: aktieägarna 1/3 del, företagets hela personal 1/3 del och företaget 1/3 del av vinsten för investeringar och utvecklandet av bolaget.

Löner och arbetsförhållanden skulle regleras så att bolaget kunde generera vinst också under sämre tider (sänkta löner eller kortare arbetstider).

Förutsättningen för detta är att företaget suveränt kan bestämma om löner och arvoden för alla arbetstagare utan inblandning av facket.

Fördelen med denna modell är att alla berörda parter har en konkret nytta av att företaget går med vinst.

Då kunde löneglidningar göras samstämmigt inom företaget, medan vinsten fördelades transparent. Trycket på automatiska löneförhöjningar genom kollektivavtal skulle minska. Förmodligen skulle man kunna räkna med en ökad motivation hos personalen också.

Dessa enkla och klara spelregler säkerställer arbetsfreden och gynnar företagets utveckling också på lång sikt, lyder kungstanken.

POKERANSIKTE. Marx förutspådde en klasskamp som kommer av motsättningen mellan vinster och löner, arbete och kapital. Stämmer det i en globaliserad och digitaliserad värld?

Möjligheter att tillämpa modellen. I debatten på Forums affärsnätverk gillas idén om att skapa en allt tydligare modell där allas intressen i ett företag pekar mer eller mindre åt samma håll.

Detta som en motsats till att benhårt hålla fast vid existerande modeller. I stället borde man Öppet se efter om det kunde finnas något bättre runt hörnet.

I bästa fall kunde äkta flexibilitet inom till exempel avlöning generera tryggare anställningar och inte den ”on/off modell” som vi nu sitter med.

Man kan redan nu göra lokala avtal parallellt med de centrala avtalen, anser Finland företagare. I praktiken kräver detta att personalen frivilligt är med på noterna.

Varianter av modellen, En debattör föreslår att företagets investeringar ska vara ”avdragbara” från den vinst på vilken personalens andel beräknas. Detta förslag verkar inte ha några direkt negativa konsekvenser, men i dessa sammanhang är ingenting självklart.

En annan debattör ogillar striktaregler för fördelningen av vinsten inom ett företag. Hur vinsten bäst borde användas beror ju mycket på företagets situation och hur man tänker utveckla bolaget i framtiden.

Expertkommentarer och pilotprojekt välkomna. Avsikten med Grönfors inlägg i Forums affärsnätverk är att skapa debatt om en ny ”Grönfors modell” och varianter till den.

Ett första urval glada debattörer har redan dragit sina skriftliga strån till stacken. Initiativtagarna hoppas ännu på inlägg av sylvassa pennorna i den finlandssvenska penalen, såsom Nicholas Anderson, Kaj Arnö, Ulf Cederqvist och Peter Rehnström.

Den positiva responsen skapade en grogrund för nästa steg i projektet. Nämligen att skapa en pilot för att inom affärsnätverkets ram testa fram en fungerande avtalsmodell.

Ett familjeföretag har redan visat intresse av att delta som fallstudie i pilotprojektet. Den spännande fortsättningen får Forums läsare möjligen följa både inom Affärsnätverket på Linkedin och på paradplats i vår tidskrift. Bollen är hos er! m

Sammanställt den 10 april 2015.

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 42015

Utgiven i Forum nr 2015-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."