Utgiven i Forum nr 1977-02

Vasa Motor i kris men värd att räddas

Forum 1977-02, sida 13, 09.02.1977

Taggar: Bolag: Vasa Motor Teman: företag

Vasa Motor i kris men värd att räddas

Småmotorproduktionen i Finland brottas me problem

Ett av de företag som tillverkar dylika motorer, Vasa Motor, är i kris. En produktrationalisering är kanske enda sättet att komma u svårigheterna.

Små och medelstora företag är i dag i ett ytterst trängt läge. Många går inte att rädda.

Vasa Motor hör emellertid till dem som är värda att räddas, det är både banken och företags ledningen överens om.

Företaget skall under de närmaste sex månaderna försöka skapa en stabilare grund för sin fortsatta verksamhet.

=» Krisen uppstod mycket hastigt inom Oy Vaasan Moottori — Vasa Motor Ab, Men synar man den närmare i sömmarna fanns vissa ingredienser där redan för flera år sedan. Bröderna Wickströms konkursbo köptes av Sally-rederiet i Mariehamn är 1965 och döptes om till Vasa Motor. Det nya ägarföretaget har backat upp Vasa Motor och har gett både underleveransuppdrag och konsulthjälp. Företagets styrelse sitter emellerti i sin helhet i Mariehamn. Det har naturligtvis varit en fördel att få arbeta självständigt, men stödet från koncern och styrelsemedlemmar hade kanske behövts i en krissituation. Omsättningen har visat en markant minskning sedan 1974 i inflationskorrigerade siffror. Vasa Motor har heller inte kunnat höja priserna. Våren 1976 gjorde man en ”normal” prisförhöjning, men var sedan tvungen att via konstlade system, rabatter och dylikt, ta ned priserna igen till 1975 års nivå.

FORUM 2/77

Man såg redan tidigt vartåt det började luta. Först en radikal nedgång av andelen underleveranser till industrin (Wärtsilä, Strömberg, Valmet, Kone och andra). Vasa Motor satsad därför på de egna produkterna, och beslöt bland annat att göra en stor höstförsäljningskampanj för båtmotorn (september-december är bästa försäljningsmånaderna, tvärtemot vad man skulle tro). Siffrorna visade också en liten uppgång i oktober och man räknade helt naturligt med en fortsatt förbättring. Den 15 december tog väggen definitivt emot: ingenting hade egentligen hänt. Man hade åkt på två smällar på en gång,

Omsättningen borde 1976 ha vari 6 miljoner mark. Den var 4,4 miljoner. I mark var denna siffra lika stor som omsättningen år 1975. Men i inflationsätna pengar…

Vilka var krisens orsaker? Disponent Curt Löv q vist har rannsakat hjärta och njurar, och kommit till följande: Den utländska konkurrensen spelad en stor roll, framför allt den som kommer från japanerna. Företaget liksom andra inom branschen håller på att helt förlora konkurrenskraften. Löneglidningarna är en stor bov. År 1975 var kampen om arbetskrafte i Vasa-regionen stenhård, och storföretagen lockade till sig folk med högre löner. De kunde också erbjuda specialförmåner som hälsovård och semesterbyar. Småföretagen i Vasa gjorde ett motdrag: 35 företag grundade i en gemensam satsning en arbetshälsovårdscentral, med läkare, sjuksköterskor, eget laboratoriu och arbetshygieniker. Det här var viktigt framför allt för Vasa Motor genom att gjuteriindustrin som arbetsmiljö var illa ute. De nya strängare normerna skulle tillämpas per den sista december 1976 — annars: lås på dörren och slut med verksamheten, Nu har genomförandet givits mera tid. Många industriföretag är beroende av gjuteriindustrin som underleverantörer. Faller den blir det friställningar på många andra håll också.

Lövqvist säger ärligt att det finn en viss informationströghet inom detta som inom andra företag. Med bättre information och mera utvecklad företagsdemokrati kunde de konfliktsituationer man haft med arbetskraften ha undvikits. Men när man informerar, vill man gärna se att man informerar de egna arbetarna, inte fackföreningarna, säger han.

Stämningen är inte i dag den bästa på Vasa Motor och det beror givetvi på att av de totalt drygt 70 anställda många hotas av permittering eller förkortade arbetsveckor.

Vad ska saneringen innebära? Redovisningen börjar upplevas som allt viktigare (något koncernbokslut görs inte inom Sally-koncernen). Budgeten blir ebt allt väsentligare styrmedel. Produktionen läggs om. Det borde satsas friskare på nya ideer, produktutveckling och marknadsföring säger Lövqvist.

Kanske blir tyngpunkten mera vi . den marina produktionen med t e reservdelsförsörjning till moderbolagets färjor. Den gamla Wickströmmotorns framtida öde är osäkert,

De närmaste sex månaderna är avgörande. : O 13

Utgiven i Forum nr 1977-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."