Utgiven i Forum nr 2015-07

Vem behöver tv?

av Jan Sten Forum 2015-07, sida 27, 27.08.2015

Taggar: Teman: tv

Skicka dina kommentarer tilladressen: feedbackOforum. ven behöver tv”

JAN STEN Unga människor | AFFÄRSNÄTVERKET brukar emellanåt behöva påminnas om att det som händer i film och tv-världen inte är på riktigt, det är liksom två skilda världar. Fast det börjar bli allt svårare att göra den här distinktionen. Det är åtminstone känslan som infinner sig när man tar sig en titt på sommarens diskussioner i Affärsnätverket Forum.

Lyxfällan, Till exempel så har det diskuterats flitigt om den pågående serien Lyxfällan med Grekland i huvudrollen. Hur svårt kan det nu vara att förstå att det ilångaloppet inte går att ha större utgifter än inkomster?

Ens tillvaro kan inte enbart baseras på lånade pengar, det måste finnas en bättre förståelse för de ekonomiska fundamenten. Det är också oerhört fascinerande att detta land på något konstigt sätt alltid reser sig i sista stund.

Grekland är som slaven som publiken på Colosseum har klassificerat som död många gånger om, och den kan inte förstå varför kejsaren inte visar tummen ned. Kanske finns det en rädsla för att om den här slaven dödas så måste det in nya slavar på arenan för att underhålla folket?

Reality, eller fiktion? Dokusåpan Fennovoima har också haft många följare under sommaren. En osökt tanke här är att den serien har haft samma manusförfattare som De vackra och de djärva. Svängningarna i historien från avsnitt till avsnitt innehåller nämligen snarlik dramaturgi. När man äntligen tror sig ha kommit underfund om vem somär iho med vem och vem som hatar/älskar varandra så dyker det upp någon okänd aktör på banan som omkullkastar allt.

Det kan vara någon från Kroatien, som egentligen är från Ryssland, men det kan man inte heller med säkerhet veta. Sedan händer det något nytt som får en att tro att nej, gam mal kärlek rostar aldrig, och så har hela cirkusen tagit en ny vändning igen.

Fantastiskt arbete av manusskribenterna, det måste medges. Det är nästan i stil med gamla klassikern 24 Becquerel med Harald Treutiger.

Ingen vid ratten. En serie med något färre följare är Pimp my country med Finland i fokus, eller kanske är det så att den mera är en version av Finlands värsta förare? Visst är det ofattbart att en del av förarna i framsätet av vårt land inte har någon som helst aning om på vilket sätt landet ska rattas? Det finns en väldigt svag förståelse för när det ska

Jan Sten, lärare vid Hanken, har tagit över som ansvarig för sammanställningen av diskussionen på Affärsnätverket. Han har en fallenhet för innovationer, entreprenörskap och familjeföretagande.

växlas upp eller ned, när det ska väjas för något hinder, och förmågan att ta in landskapet och agera enligt det, ja där finns de riktigt stora svagheterna. Det verkar till och med som om en del missat teorilektionerna ikörskolan.

I sig är det ju inte vårt problem att de är så dåliga förare, men det drabbar också oss eftersom vi rör oss på samma vägar som de här prioritetsborttappade individerna. Hur ska det sluta?

Nedräkning. Sommaren är reprisernas förlovade tid och även den gamla långköraren Varuhuset har haft en del följare. Serien innehåller fragment av nostalgi men samtidigt ges ett visst erkännande för behovet av uppdateringar. Här har klockan som alltid varit starkt förknippat med den här serien fått en helt annan betydelse. Den har antagit formen av ett tidtagarur där nedräkningen har påbörjats.

Frågan är om hotet hinner desarmeras innan sekundvisaren har nått noll. Det brukar ju alltid lyckas på film, men det här är verklighet, och den är som bekant mycket mera komplicerad och svårförutsägbar.

Fast det är å andra sidan just därför som vi fascineras av dessa ekonomiska skådespel. De ger oss spänning i tillvaron på ett sådant sätt som de alltmera bortglömda tv-serierna inte längre kan ge oss. För, handen på hjärtat, vem har tid och ork att se på tv längre? m

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 72015

Utgiven i Forum nr 2015-07

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."