Utgiven i Forum nr 1994-06

”Verket” satsar på internationella ingenjörer med nya linjen Production Management

av Ragnhild Artimo Forum 1994-06, sida 14, 28.04.1994

Taggar: Teman: produktionsekonomi

SE

Automation, Software

Engineering oc produktions ekonomi bli ntrala ämnen Verkets ny giv, Production Management, där undervisningen går på engelska.

Den virivella fabriken på bilden

Tehdasmallit och visar Socb “Verket” satsar på

INTERNATIONELLA INGENJORE med nya linjen

Production Management

Ragnhild Artim ngineering in English börjar ma med i höst vid Tekniska läroverket.

Landets nästäldsta (och enda pri vata) skola för ingenjörsutbildning på institutnivå blir först med att erbjuda ett utbildningsprogram som ger reell internationell beredskap: studierna går på engelska, hela vägen. Och studieprogrammet vid “Verket” kompletteras med en 20 studieveckors utbildningsperiod utomlands.

— “läsa språk” räcker inte idag, säger Kettil Cedercreutz, som är avdelningsföreståndare (Head of Department!) för maskinavdelningen som blir det nya programmets tillhörighetsort vid Verket. — Internationella kontakter förutsätter sociala färdigheter där gedigen språkkunskap är “elementärkravet” men måste kompletteras med erfarenhet av och förmåga att sätta sig in i andra natioraliteters kulturella och begreppsram. Och den kan inte skaffas bokvägen.

Ut till Otnäs 1995

Rektor Henrik Wolff konstaterar att Verkets generella målsättning är att erbjuda undervisning på högsta internationella nivå inom de branscher man valt — och sådan utbildning att skolans ingenjörer blir attraktiva för arbetslivet. Den nya satsningen är eli konkret uttryck för filosofin: att fördjupa de 15 maj sista dagen!

Vill du vara en av runt 20 i Tekniska läroverkets nya utbildningsprogram Praduction Management som kör igång i höst? Raska på — anmälningstiden får ut 15.5! Ring Verket, telefon (90) 440 T09.

14

Ingenjörskunskap är till sin natur internationell, gränslös. Inte alla ingenjörer är det. Tekniska läroverket startar i höst ett nytt utbildningsprogram, Production Management, där inte bara rubrike utan också utbildningen är på engelska. De nya internationella ingenjörernas training rundas av med tjugo studieveckor utomlands.

internationella dimensionen. Skolans flyttning till egna nya utrymmen i Otnäs efter årsskifet kommer — i nationens mesta högteknologimiljö — att ge positiva syner istfekter och den rätta “träningsterrängen” ör morgondagens ingenjörer.

Den nya skolbyggnaden är planerad att gynna ett interaktivt studieklimat, tearm- och projektarbete och tväörfacklighet och ut veckla beredskap och färdigheter att kommunicera.

Goda studenter!

Just nu är fokusfrågan att få vad Kettil Cedercreutz kallar “goda studenter” till det nya utbildningsprogrammet. “Goda” betyder assertiva, ambitiösa och arbetsorädda studenter som vill skaffa sig en internationell ingenjörsutbildning för att kunna arbeta med världen som arbetsfält, antingen det sker i Finland eller på andra sidan jordklotet.

— Ungeför 20 ryms det med på första tåget, ler Cedercreutz, och påmmner hågade att sista anmälningsdagen är 15 maj [se ruta nedan).

Vad ör då Production Management? På svenska heter inriktningen produktionsekonomi, men programmet går på engelska, och har rubrik enligt det. Ryggraden i det utgörs i alla fall av naturvetenskapliga ämnen och grundläggande ingenjörsvetenskap. Vidare inkluderar programramen tillverkningsteknik inklusive automation och robotik, industriell och produktionsekonomi, “fjärde språk” (för engelskan ses som “tredje inhemska”) och som en mycket viktig bit. software design och systemutveckling.

Miuksidans undervisning har utformats i samarbete med Verkets elavdelning och dess chef Johnny Biströ — Software engineering är en nyckelfärdighet för morgondagens ingenjörer, klassar Kettil Cedercreutz. — Förenklat uttryckt innebär SWE färdighet att sy ihop existerande programvara fill fungerande helheter, något som blir allt centralare i produktionen.

Den internationella beredskapen finslipas med 20 studieveckor utomlands, inkluderande både professionell praktik (organiserad i samråd med finska industriföretag) och kurser vid utländska institutioner. Detta ger mångsidiga möjligheter till specialisering.

Production Management skall, hoppas man vid Verket, locka också andra studenter än de självklart teknikintresserade. Den internationella inriktningen och fokuseringen få färdigheter med ett mycket långt böstöre-datum väntas intressera också “potentiella ekonomer” (!), kvinnliga studenter, finskspråkiga studenter — och utländska studenter, då kunskaper i svenska eller finska inte är en förutsättning för att ta del av undervisningen. På delta sätt blir Tekniska läroverket kanske den första verkligt internationella ingenjörsskolan i landet.

erkets internationella samarbetspartners i initialskedet ör välrenommerade Middlesex University i England och Cincinnati University i USA [ortsgranne med Kone Cranes, inte slumpmässigt…) Fler internationella högskolor och institutioner skall inkorporeras I nätverkssamarbetet under de närmaste åren. Härhemma är bl.a. internationella ICL engagerat i det nya projektet.

Studenten är vår enda kund!

Tidigare var den uttalade policyn vid många yrkesutbildningsinrättningar att man “producerar yrkestolk för industrin”. Vid Verket vill man spegelvända kortet och deklarerar nu: “Studenten är vår enda kund! — Tekniska läroverket fungerar, säger Cedercreutz, som studenternas underleverantör. Studenterna [av engelskans “students” alltså) måste under sin studietid skaffa sig professionella färdigheter som med vinst kan säljas vidare till industri och näringsliv. Deras framgång i arbetslivet är det viktigaste måttet på skolans kompetens. En arbetslös ingenjör innebär ett misslyckande,

Ingenjörens förmåga är alltså skolans produkt: Alla produkter är i behov av kontinuvarligt produktutveckling. För Verket gäller att tekniken bör vara industridriven; industrin skall vara den motor som driver utvecklingen på respektive facksektorer. Pedagogiken vinner på att vara internationellt driven: både studenter och lärare skall utsättas för mångkulturella impulser. Utvecklingsarbetet bör initieras av studenterna själva — deras arbete för in institutionen på nya områden. Studenterna, understryker Cedercreutz, ör den kraft som förändrar institutionen. €

Kettil Cedercreutz vid Verkets maskinavdelning är en av i till det nya utbildningsprogrammet Production Management. Nedan: Såhär ter sig den nya skolbyggnaden som blir klar vid årsskiftet.

Utgiven i Forum nr 1994-06

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."