Vi behöver en lånemarknad för mindre bolag
av Kaj Hedvall Forum 2012-12, sida 24, 18.12.2012
EN FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 12 2012 Kaj Hedvall är ekonomie doktor och direktör med ansvar för affärsutveckling på Senatfastigheter.
Vi behöver en lånemarknad för mindre bolag
Carl Haglund tog upp en viktig sak i racen sin kolumn förra numret av Forum.
I Finland ligger våra besparingar på bankkonton. För tillfället ger de närmast nollräntor, vilket betyder att vår förmögenhet äts upp av inflationen. Samtidigt har bankerna stramat åt villkoren för sin lånegivning åt företagen.
Basel III och bland annat soliditetskraven i Sverige har försvårat bankernas möjligheter att svara på det växande återfinansieringsbehovet som företag och fastigheter har. Därutöver har de ekonomiskt kärva tiderna i Europa resulterat i att flertalet utländska banker dragit sig tillbaka från Finland.
Resultatet är att vi sitter med våra pengar på konton med negativ realränta samtidigt som finska företag tvingas betala marginaler som kan vara upp till sexfaldiga jämfört med situationen före finanskrisen. Många mindre företag lever i en osäkerhet huruvida de överhuvudtaget får banklån.
Börsen fortsätter att se risig ut och många trotjänare på den finska aktiemarknaden som ansetts ge säkra utdelningar har problem. Med dagens obefintliga depositionsräntor och en fundamental osäkerhet gällande marknadssentimentet på börsen har företagslån igen blivit intressanta även bland allmänheten,
Som sparare är jag kanske fortfarande ovillig att öka mina risker i aktieplaceringar medan jag eventuellt kunde tänka mig att låna åt bolag som jag känner till och vars verksamhet och ekonomi är sund. Medelstora familjeföretag är säkert kandidater. De har en etablerad verksamhet, en konservativt skött ekonomi och ett långsiktigt perspektiv.
Att låna pengar till dylika bolag kan kännas helt acceptabelt även i dagens osäkra värld. De placerare som tog tillfället i akt och köpte företagsmasskuldebrev år 2009 gjorde en nätt summa på tron att finska börsbolag inte skulle gå i konkurs, trots att
Som sparare är jag kanske fortfarande ovillig att öka mina risker i aktieplaceringar medan jag eventuellt kunde tänka mig att låna åt bolag som jag känner till och vars verksamhet och ekonomi är sund.
utsikterna då i det närmaste var katastrofala.
Att få en ränta som är betydligt över inflationen de närmaste åren skulle säkert smaka bra och vara helt tillräcklig för många av oss. Hushållens depositioner uppgår till över åttio miljarder euro, så kapital saknas inte och eftersom genomsnittsräntan på depositionsstocken är under 1 procent är det inte svårt att erbjuda bättre alternativ.
Det som saknas är ett utbud av företagslån för mindre bolag och en marknadsstruktur som sköter om bland annat riskklassificeringen av dessa instrument till en rimlig kostnad. Oberoende rating kan vara nödvändigt för att få med pensions- och försäkringsbolag medan andra slag av institutionel la placerare kan attraheras av direktförsäljning och högre risker.
De institutionella placerarna behövs å sin sida för att en tillräcklig volym skall uppstå så att kostnaderna för bolagen som behöver lånen inte blir för stora. Större börsbolag har varit aktiva på företags lånemarknaden på senaste tid men endast ett fåtal av dessa lån har varit direkt riktade till icke-institutionella placerare.
Vanliga placerare kommer att få tillgång till lånen via olika typer av arrangörer eller via placeringsfonder som placerar i lånen. Inget fel på placeringsfonder som ju är väldiversifierade instrument. Mitt argument bygger däremot på att låna till de bolag du känner till och har förtroende för. En marknad där utbud och efterfrågan direkt möts är en lösning.
Som vanligt har diskussionen pågått en längre tid i de andra nordiska länderna, I början av december startas en så kallad sekundär marknad för företagslån emitterade av mindre bolag på Nasdaq-börserna i Stockholm och Köpenhamn,
Förhoppningsvis gör någon slag i saken även i Finland, behov finns, både bland deponenter och företag. m