Utgiven i Forum nr 2013-02

Vi behöver förnuft i klimatpolitiken

av Folke Stenman Forum 2013-02, sida 10, 21.02.2013

Taggar: Teman: klimatpolitik

EH FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 2 2013

DEBATT

Skicka din debattartikel till feedbackQforumA. Vi välkomnar även kortare texter.

Vi behöver förnuft i klimatpolitiken

Xx Vår klimatpolitik styrs i dag av IPCC:s datamodeller, med den teoretiska gränsen 2 graders uppvärmning ledande till kommande katastrofer, och inte av objektiva forskningsresultat. Siffran är visserligen enligt klimatprofessorn Phil Jones (en av huvudaktörerna bakom Climategate) tagen ur luften, ”pulled out of thin air”

Våra politiker skall nu föra Finland iledningen inom klimatmedvetenhet med självdestruktiva panikåtgärder och med hot om katastrofer istil med ett kommande översvämmat Österbotten (som om det skulle vara något nytt) eller 50 000 döda iluftvägssjukdomar årligen i Europa ominte Viking och Silja genast slutar använda nutida brännolja.

Minister Ville Niinistö tillsatte för över ett år sedan en klimatpanel (med ett stort och dyrt sekretariat) som skall ställa allt till rätta. Representerade områden är bland annat juridik, byggnadsteknik, växtodling och pedagogik. Industrin är oföreträdd, däremot har nog WWF en tung representant!

Likaså saknas våra främsta experter på växelverkan mellan strålning och materie på mikrofysikalisk nivå samt termodynamiken för strålningen och jordens luftmassa och dess energitransport, professor Jyrki Kauppinen vid Åbo universitet (mångfaldigt prisbelönad för bland annat sina arbete rörande koldioxid och infrarödstrålning) och docent Jarl Ahlbeck vid Åbo Akademi.

Ett färskt arbete av Kauppinen och hans medarbetare kommer till att en fördubbling av koldioxidhalten skulle leda till 0,31 graders uppvärm Folke Stenman är emeritus professor.

”Är d allt det här politikernas fel? Ingalunda, de använder ju de resultat som forskare på området serverar dem. Dessa borde nu inse sitt ansvar ning av Jorden, jämförd med den officiella prognosen på upp till 7 grader.

Klimatpolitiken är nu i stort behov av realism. Allt vägs nu med kolavtryck. Så här kan det inte fortgå. Elbilen som industriell produkt är ännu en flopp, men Finland skall vara ett föregångsland på området. Förra miljöminister Lehtomäki förstod inte varför inte alla bilar är elbilar!

En färsk undersökning reder ut hur vi kan ersätta en stor del av vår energiproduktion med solenergi, samtidigt som amerikanska solenergiföretag stjälper som dominoklossar. Barösundsvattnen skall fyllas med vindkraftstorn, annars stiger havsytan med 3 meter (enligt en ilsken planerare vid ett medborgartillfälle). Världens största vindkraftföretag, danska Vestas, kämpar med sviktande efterfrågan och lönsamhet.

Våra politiker vill också att vi går i tätenför hållbar utveckling och ren teknologi. Om vi grovt delar in industri länder i befolkning på över 50, 10-50 och 1-10 miljoner så är det flickorna och pojkarna i kategorin över 50 som har pengar att utveckla de här sakerna, 10-50 tillverkar dem och vi under 10 köper dem först ödmjukt till det pris vi erbjuds.

Sen när allt fungerar och vi kan bygga små fabriker kan vi gå med ileken på allvar, såsom Kone, Wärtsilä, Vacon och andra liknande. Träförädlingen och Nokia är undantag. De har själva orkat med hållbar utveckling på världsnivå utan att hela tiden mäta kolavtryck och svansa för IPCC.

Är då allt det här politikernas fel? Ingalunda, de använder ju de resultat som forskare på området serverar dem. Dessa borde nu inse sitt ansvar. Forskarnas ovetenskapliga bugande för klimatdogmerna kostar oss skattebetalare miljarder och utarmar vår industri genom koldioxidhysterins kostnader i form av höjda energipriser och olönsamma påtvingade investeringar.

Utgiven i Forum nr 2013-02

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."