”Vi vet för lite för att kunna styra utvecklingen”

Forum 1972-03, sida 10-11, 16.02.1972

Taggar: Personer: Ralf Friberg Teman: politik

Politiker och tekniska problem

FORU panele e 28 riksdagsmän av 40 är av den uppfattningen att de inte är tillräckligt tekniskt orienterade för att kunna leda utveck lingen.

6 En ”teknisk informationsbyrå” skulle kunna vara bra att ha till riksdagsmännens tjäns 6 Men tanken på grundandet av ett ”ministerium för teknologi” bör nog få vila en tid framöver — åtminstone så länge att den grundligt hinner mogna.

e Till dehär slutsatserna kom Forum i enkät bland riksdags männen.

Forum för ekonomi och teknik, Insinööriuutiset-Ingenjörsnytt och Tekniikka gjorde på hösten en enkät bland riksdagsmännen om deras inställning till teknik och till information om teknik. 40 riksdagsmän av 200 besvarade de sju kortfattade frågorna.

Enkäten gjordes samtidigt och med likartat innehåll i de övriga nordiska länderna: Ingenjerens Ugeblad (Danmark), Teknisk Ukeblad (Norge) och Ny Teknik (Sverige). Avsikten var härvid att senare kunna göra en jämförande undersökning av åsikterna inom Norden.

Svarsprocenten var i Finland 20. I Sverige svarade 113 riksdagsmän av 350 (32 9/9), i Danmark 56 av 179 (31 ?/0) och i Norge 25 stortingsmän av 150 (17/0). I detta sammanhang bör kanske framhållas att valförberedelserna i Finland gick in i sitt avgörande skede då enkäten gjordes och Norge stod inför öppnandet av stortingssessionen. Dessa omständigheter kan ha bidragit till de låga svarsprocenterna.

Enkäten kan därför inte anses göra anspråk på att vara representativ för riksdagen som helhet. Men vissa tendenser torde kunna fås fram.

Frågeformuläret:

Fråga 1: — Vilka informationskällor använder Ni Er av då Ni vill ha teknisk information? Vilka nya källor kunde man upprätta?

SVAR: — De flesta sade sig utnyttja experter (19), facktidningar (18) och litteratur (12). Också tekniska organisationer (3), riksdagens informationstjänst (3) och partierna (2) nämndes.

10

Nya önskvärda informationskällor: — Teknisk databank, populariserad informationsskrift, teknisk informationsbyrå, populariserade forskningsrapporter, informationstillfällen anordnade av tekniska läroinrättningar och tekniska organisationer, komprimerad ”inmatning” av politiskt betydelsefull teknisk information samt personliga samtal med sakkunniga.

Fråga 2: — Anser Ni att politikerna inte är tillräckligt tekniskt orienterade för att kunna leda utvecklingen?

SVAR: — 28 ja, 9 nej.

Övriga svar: — Informationsbehovet har inga gränser, för det mesta ja, teknisk orientering förekommer men mera skulle behövas.

Fråga 3: — I jakande fall — krävs det för att förbättra situationen en större insats frå a) politikernas sid b) teknikernas sida?

SVAR: — Politikerna 2, teknikerna 10, från båda sidor 24, inget svar 3. En svarade: samarbete inom. ramen för Tutkas (riksdagens samarbetsorgan för forskning).

Fråga 4: — Kan teknikerna för att hjälpa politikerna tex omarbeta tekniskt material till en kortare och mera lättfattlig form — Anser Ni denna fråga vara av största betydelse I detta sammanhang?

SVAR: — Den första delen av frågan besvarades av 38 med ja. Övriga svar: politikerna bör kunna avgöra vilket material som är av central betydelse och därför är en sådan omarbetning inte behövlig, både/och.

“Forum 3/72

Ralf Friberg Elsi Hetemäki

Den senare delen av frågan besvarades av 25 med ja och av 12 med nej.

Övriga svar: — En viktig fråga bland många andra lika viktiga, ja och nej, beroende på person och sak. Anmärkningar: — I allmänhet är allt informationsmaterial alltför omfattande, ett bättre samarbete är huvudsaken, viktigast är de personliga informationskontakterna, ett enkelt framställningssätt krävs för att budskapet skall gå fram.

Fråga 5: — Är det motiverat att grunda en ”teknisk informationsbyrå” för att Informera riksdagsmännen?

SVAR: — 28 ja, 5 nej. Övriga svar: — Ja, såvida teknisk information inte kan anordnas på annat sätt, det beror på byråns karaktär och nivå, förtjänar att övervägas, tveksam, skulle den medföra praktiskt nytta, ja om den skulle ta sikte på att informera ”ren” teknik m a o utan styrning, skulle kräva ingenjörer bland personalen. Anmärkningar: — Tilläggsinformation skadar aldrig, riksdagsmännen orkar inte tillägna sig allt, riksdagsmännen får redan nu motta en hel mängd material och risken finns att materialet går i papperskorgen.

Fråga 6: — Är det tillräckligt att kännedomen om tekniska angelägenheter inom partiets riksdagsgrupp ä a) koncentrerad till endast några partimedlemma b) eller vore det önskvärt och nödvändigt med mera utbredda tekniska kunskaper inom gruppen?

SVAR: — 11 var av den uppfattningen att det räcker om den tekniska sakkunskapen är koncentrerad endast till några få av partiets medlemmar, 21 åter ansåg att det var önskvärt och nödvändigt att de tekniska kunskaperna skulle vara mera ut Forum 3/7 ”Vi vet för lite för att kunna styra utvecklingen”

Pär Stenbäck

Pekka Tarjann bredda inom gruppen. 1 svarade både a) och b). 2 ansåg mera utbredda tekniska kunskaper önskvärda men inte nödvändiga.

Fråga 7: — Bör vi upprätta ett »ministerium för teknologi»?

SVAR: — 3 ja, 25 nej och 6 åtminstone inte ännu. 2 gav inga svar. Övriga svar: — Saken bör undersökas, saken så ny att den bör mogna, en vidlyftig fråga som bör övervägas i samband med totalreformen av statsrådet.

I samband med enkäten bereddes riksdagsmännen möjlighet att kommentera frågeställningarna. Flera kommenterade i direkt anslutning till frågorna. Andra har utförligt motiverat svaren och kommit med nya synpunkter.

FORUM presenterar i det följande en del av materialet.

€ Klyftan mellan tekniker och beslutsfattare bör överbyggas, anser riksdagsman Pär Stenbäck. Det är tyvärr alltför vanligt att teknikerna uppfattar demokratin som en belastning när det gäller att genomföra Innovationer. Politikerna för sin del har inte hängt med i den terminologiska utvecklingen och har därför inte tillräckliga förutsättningar för att sätta sig In I de vetenskaper vilka skapar en stor del av grunden för samhällsutvecklingen och därmed också för allt reformarbete och lagstiftning.

Svar 1: Jag ringer vanligtvis upp någon tekniskt kunnig person i bekantskapskretsen eller slår upp i populärvetenskapliga verk. Också Riksdagsbibliotekets informationstjänst kan skaffa fram teknisk information. Vad nya källor beträffar, borde en teknisk informationsbyrå ha stor betydelse. Jag hänvisar till fråga nr 5.

Vänd “nn

Utgiven i Forum nr 1972-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."