Vill göra industrirevolt
av Heidi Furu Forum 2019-01, sida 12-16, 07.02.2019
Taggar: Personer: Edward Blomstedt
Edward Blomstedt på Combi Works har som ambition att skapa ett Airbnb för fabriker som leder till den största produktivitetsökningen sedan Henry Fords masstillverkning.
Combi Works historia handlar om brunnslock tillverkade på en pansarvagnsfabrik i Sibirien, om brottsanmälningar och polisförhör, om kinesiska fabriker där brunnslock testas i sträng kyla. Det handlar om försök och misstag, om att skapa förtroende och om att våga tänka nytt och tänka djärvt.
En av huvudpersonerna i denna historia är Edward Blomstedt. Han är en 22-årig ingenjörsstuderande då historien börjar. Killen som sålde 30 långtradarlaster brunnslock vid sidan om studierna är i dag en 37-årig vd på ett finskt bolag som vill förändra industritillverkningen i världen.
Allt fick sin början då familjen flyttade till Sovjetunionen då Edward Blomstedt var 10 år gammal. Mamman Veronika Braithwaite var anställd av svenska Kinnevik-koncernen för att bygga upp en mobiloperatör i Sovjetunionen. 1991 flyttade de till Moskva, och några månader senare föll Sovjetunionen samman. Edward Blomstedt och hans bror Robert skickades till Finland i väntan på att den värsta turbulensen skulle mojna.
”Vi bodde sedan i Moskva i sex år och jag fick se det mesta från en stormaktskollaps till att landet sakta men säkert började stiga upp på benen. 1993 försökte kommunisterna stiga tillbaka till makten och vi råkade bo ungefär 500 meter från regeringsbyggnaden Vita huset. Då resten av världen tittade på CNN hur Vita huset bombarderades och stod i lågor, satt vi på vår balkong på kvällen och drack cokis och tittade på samma sak.”
[caption id=“attachment_10754” align=“aligncenter” width=“440”] Effektiverare. För att skapa en effektiv tillverkningskedja måste vi kunna digitalisera och få bort onödigt arbete som kunden ändå inte vill betala för, säger Edward Blomstedt.[/caption]
Brunnslock i Sibirien. Vi förflyttar oss till början av 2000-talet. Edward Blomstedt studerar maskinteknik och produktionsekonomi vid Tekniska Högskolan i Otnäs då Veronika Braithwaite via en av sina ryska affärsbekanta blir kontaktad av en fabrik i Sibirien som tillverkat pansarvagnar under andra världskriget, men som övergått till att producera traktorer. En stor del av tillverkningskapaciteten står outnyttjad och fabriken efterlyser produkter att tillverka som kunde säljas på den finska marknaden.
Brunnslock är ett förslag, och Edward Blomstedt kontaktar finska företag för att ta reda på vad som är avgörande då man designar brunnslock. Han gör 3D-visualiseringar av brunnslocken i Otnäs, och produkterna börjar tillverkas i Sibirien.
”Då jag lyckats sälja 30 långtradarlaster brunnslock det första året konstaterade vi att det här är så intressant att vi grundade ett bolag 2005.”
Strulig bolagsstart. Företaget Nordic Cast Sourcing grundades av Braithwaite, Blomstedt och en ryska affärspartnern 2005. Rätt snabbt uppstod gräl mellan de tre grundarna, då Braithwaite och Blomstedt upptäckte att varje gång ett kontrakt skulle skrivas under byttes pappret ut till ett kontrakt med den ryska kompanjonens eget bolags namn.
”Vi konstaterade att han gjorde fel, men det gick inte att förhandla med honom.”
Finländarna såg tre alternativ: lägga ner den nystartade businessen, hitta nya fabriker att samarbeta med eller börja slåss om de befintliga fabrikerna. De litade på att de visste vad de gjorde, kavlade upp ärmarna och började leta nya fabriker på egen hand.
”Vi gick till våra kunder som var finska börsbolag och sade att läget är det att vi ska ingå ett nytt samarbetsförhållande med er och att ni har beslutit att lita på vårt bolag, men nu har vi börjat gräla med vår partner och vi måste köpa ut honom. Vi kommer att hitta nya fabriker, oroa er inte, vi gör det på några månader. Jag ska också designa om produkterna, lita på mig. Nästa år tar vi över all er tillverkning och det kommer att gå bra. Tvärtemot all logik så litade de på oss.”
[caption id=“attachment_10755” align=“aligncenter” width=“440”] “Vi är inte kodare som suttit i ett garage och tänkt att nu ska vi göra någonting mot industrin, tvärtom, vi har sett vad industrin behöver”, säger Edward Blomstedt.[/caption]
Ny kinesisk fabrik. Blomstedt återgick till datorerna på Poli och ritade nya produkter med förbättrad design. Sedan åkte han till Kina, först tillsammans med sin mor, sedan tillsammans med sin bror för att leta nya fabriker. De anställde en kinesisk medarbetare.
”Vi träffade honom för första gången på flygplatsen och besökte Shanghais högsta byggnad där vi försökte lära honom dricka GT och mojito. Dagen efter tog vi ett flyg till centrala Kina där vi lekte att vi var ett bolag med anrik historia och att kinesen jobbat länge för oss. Vi förhandlade fram ett mycket fördelaktigt pris.”
Blomstedt gjorde några designförbättringar på brunnslocken, och strax före julen 2006 besökte han fabriken med sin bror för att testa produkterna de tillverkat. Brunnslocken visade sig ha en hållfasthet som låg aningen under nivån som krävdes. Samma kväll gjorde Blomstedt ytterligare designförändringar, och följande morgon hade fabriken gjutit nya produkter.
”Vi testade dem ute på gårdsplanen i hård kyla, produkt efter produkt, för att se om de höll 40 tons vikt. Med den nya designen klarade brunnslocken kraven med god marginal, så vi godkände produkterna och flygfraktade dem till Finland. Under mellandagarna träffade vi vår börsnoterade kund som godkände produkterna.”
2007 var NC Sourcing deras största tillverkande partner.
Heidi Furu text
Karl Vilhjálmsson foto
Läs hela artikeln i papperstidningen.