Utgiven i Forum nr 2017-04

Vinparadis i Slovenien

av Kenneth Nars Forum 2017-04, sida 36, 27.04.2017

Taggar: Teman: vin

WHAT’S COOKING

HISA FRANKO KOBARID

SLOVENIEN WWW.HISAFRANKO.CO a Slovenien.

Matäventyr i Slovenien

KENNETH NARS TEXT

X För nyfikna resenärer dyker det jämt upp oupptäckta områden i världen som lockar med nya frestelser och sevärdheter. Då Västeuropas gamla storstäder blivit bekanta finns det nästan obegränsade sevärdheter en bit österut, både vad gäller stads- och naturupplevelser. I detta område har Slovenien slagit igenom stort på den gastronomiska fronten på bara några år. En av orsakerna är kocken Ana Ro$. Hennes restaurang, värdshuset HiSa Franko, ligger i den bildsköna Socadalen, där bergstoppar på över 2 000 meter ramar in dalen, som klyvs av den turkosgröna floden Soca som strömmar ner från bergen mot Adriatiska havet.

Rustik. Maten i dalen dikteras av den branta terrängen och de råvaror som är tillgängliga, bland annat bär, frukter, svamp, vilt, komjölk, lufttorkade charkuterier och den lokala Tolmin-osten. Som ett liten oas för denna matkultur fungerar HiSa Franko, som på några år blivit en symbol för återuppväckandet och bevarandet av områdets traditionella matkultur. I restaurangen innebär det moderna tolkningar av gamla tillagningssätt och råvaror, serverade med en lång rad lokala viner valda av Ana RoS man, sommeliören Valter Kramar. På frukosten dukas hela hjul av hårdlagrad ost upp, tillsammans med hemgjord yoghurt, hembakat lantbröd och lufttorkad bergsskinka.

Vinparadis. Att denna varierande terräng med höga berg, lummiga kullar och dalar är som gjord för vinproduktion inser man under en rundtur i området. Faktum är att man under en timmes körning kan passera en handfull vindistrikt som slutar vid den karga kalkstensplatån Kras ovanför Trieste vid Adriatiska havet. Vinområdet fortsätter på italienska sidan i vinområdet Collio som är tätt sammanvävt

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 42017

DJUPT ORANGE. Orangefärgat vin skapas genom en urgammal metod: macerering med druvskal.

med slovenska Goriska Brda. Variationen av vintyper är hisnande: allt från rena, mineralhaltiga vita, lätt tanniniga röda till djupt orangefärgade viner och lättdruckna röda naturviner. På båda sidorna om gränsen finns en gammal tradition av macererade vita viner, vilket innebär att en del av jäsningen sker med druvskal i jäskärlet, vilket leder till att de vita vinerna får en mer kraftig struktur, smak och också mörkare orange färg. Bland de otaliga vinproducenterna kan rekommenderas Blacic, Burja, Movia och Cotar, samt Gravner, Radikon och Princic på den italienska sidan.

Utgiven i Forum nr 2017-04

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."