Utgiven i Forum nr 2011-09

3D kan revolutionera produktionstekniken

av Leif Bergström Forum 2011-09, sida 16, 29.09.2011

Hl FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 9 2011

VARLDEN: US 3D kan revolutionera produktionstekniken

LEIF BERGSTRÖM I NEW YORK

Sedan film och TV redan ta git steget över till tre dimen KOMMENTAR sioner är det kanske inte kon stigt om datorteknologin banar vägen för 3Dskrivare. Men det rör sig om maskiner som har mycket lite att göra med två-dimensionella skrivare, vare sig det är bläckstråle- eller laserskrivare… 3D-skrivare skapar i stället ett föremål genom att lägga lager på lager av något material - ofta plast eller metall, och väntas så smånigom revolutionera tillverkningsindustrin.

Tekniken har funnits i några årtionden. Arkitekter har kunnat framställa snabba modeller av sina ritningar. Konstnärer har producerat små skulpturer.

Men det är först på senare år priserna blivit överkomliga. I dag säljer till och med Maker Bot Industries en sats, som köparen på Ikea-vis själv får sätta samman, för 1300 dollar. Men den klarar bara att producera saker upp till dryga decimetern.

Professor Behrokh Khoshnevis vid University of Southern California står bakom Contour Crafting som söker finansiering för en maskin som ska få plats på en långtradare och i ett slag vara kapabel att producera ett hus.

De nya skrivarna kan redan producera reservdelar för bilar och andra produkter. Bespoke Innovations i San Francisco har en ortopedisk kirurg som en av grundarna och hoppas tillverka bättre och billigare proteser. En benprotes kan enligt Scott Summit framställas för under 6 000 dollar, och vara bättre än konventionella proteser som kostar tio gånger så mycket.

En fördel ur tillverkningsföretagens synvinkelär att maskinerna knappast behöver någon mänsklig arbetskraft. Förespråkare talar om det som en chans för comeback för amerikansk tillverkningsindustri- minus flertalet arbetare, naturligtvis.

till “Det finns inget att tjäna på outsourcing till utlandet’ menar Summit. Bara högre fraktkostnader.

LGM i Colorado har i femton år tillverkat modeller för arkitektfirmor.

”Det brukade ta oss två månader att manuellt framställa en modell för 100 000 dollar”, sade grundaren Charles Overy till New York Times.

Med 3D-skrivare kan företaget nu producera en modell över en natt, för 2 000 dollar.

Prototyp på kort tid. Bland de tidiga användarna finns också konstnärer. Maker Bots huvudkontor i Brooklyn, som också kallas The Bo i ä 3 3 3 2

Cave, samlar en mängd entusiaster som producerar små, ofta simpla, prydnadsföremål.

Men den brittiska konstnären Nick Hornby har visat vad tekniken kan åstadkomma. En av hans skulpturserier approprierar siluetter från kända konsthistoriska föregångare. När åskådaren går runt Hornbys verk ändras siluetten från Brancusi till Moore.

Inom industrin anses en av fördelarna med den nya tekniken vara den korta tid det tar att gå från idé till produkt, eller i varje fall till prototyp. Och att 3D-skrivarna, liksom digital tvådimensionell tryckteknik, erbjuder möjlighet att producera först när den första beställningen kommer in. Inga lager, alltså.

Utgiven i Forum nr 2011-09

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."