Utgiven i Forum nr 1973-05

ABC om förändrade valutabestämmelser

av Kari Nars Forum 1973-05, sida 26-27, 21.03.1973

ABC om förändrade valutabesimmelser

Av pol lic Kari Nars

Då utrikeshandelns förutsättningar nuförtiden snabbt förändras måste också det vida regelverk som omspänner betalningsrelatlonerna med utlandet moderniseras med jämna mellanrum. De formella spelreglerna kan kräva jJusteringar också på grund av att bestämmelserna i andra länder förändras på ett sätt som kanske gör vissa delar av vår egen lagstiftning inaktuella. I det följande skall jag så klart och enkelt som möjligt försöka förklara de nyligen genomförda viktigaste förändringarna I valutareglerna. De är viktiga att känna till både för exportörer och importörer. Reformarbetet förbereddes till stor del av en valutabestämmelsekommitté inom Finlands Bank, som under arbetets lopp hörde också valutabankerna.

De tidigare valutabestämmelserna härstammade huvudsakligen från år 1959. Huvudändamålet med nyordningen var att modernisera valutabestämmelserna, utan att förändra graden av kontroll. Man ville också så långt som möjligt minska allt onödigt papperskrig för kunderna och bankerna. De nya reglerna syftar alltså till att kontrollera bara de valutatransaktioner som Finlands Bank anser det nödvändigt att övervaka.

Finlands Banks beslut publiceras numera i Finlands författningssamling för att göra det lättare än förut för alla berörda parter att få kännedom om dem. En detaljerad alfabetisk förteckning över betalningsgrunderna och deras begränsningar finns upptagen i beslutets 9 kapitel. Förteckningen kan vara till stor praktisk nytta för personer som har att gör med utrikestransaktioner — den innehåller stipulationer om olika betalningsåtgärder för allt från ”acceptkostnader” till ”återförsäkring”.

De klart viktigaste förändringarna är att hemtagningsskyldighet för valuta infördes samt att valutakontonas roll i finländska penninginrättningar utvidgades. Dessutom ändrades valutainlänningars rätt att ingå avtal med valutautlänningar. Man ändrade också på bestämmelserna om överlåtande av egendom till valutautlänningar samt beviljande och tagande av garantier och löpande betalningar.

Hemtagningsskyldigheten för valutainkomster

Som känt gällde tidigare i Finland överlåtelseplikt för valutainkomster. Med åren beviljades dock vissa undantag från denna skyldighet och det ledde till att systemet ”urvattnades” Överlåtelseskyldigheten berörde främst inkomster från varuexport och frakter samt valutainkomster som erhållits genom försäljning av fastighet och värdepapper. Överlåtelseskyldigheten innebär att de erhållna valutorna med vissa undantag måste växlas till finska mark. Det hjälpte inte att den överlåtelseskyldiga visste att han snart hade vissa valutabetalningar att göra. Han måste ändå gå omvägen via finska mark för att igen anskaffa valuta för ändamålet.

2 Överlåtelseskyldigheten har nu ersatts av s.k. hemtagningsskyldighet som i princip omfattar alla valutainkomster. Reglerna liknar dem som tillämpas t.ex. i Sverige. Valutainnehavarna har numera två alternativ att välja mellan: antingen att växla valutan till finska mark eller att insätta valutan på valutakonto i finländsk valutabank. Det här innebär att en innehavare av ett valutakonto som har valutautgifter inte behöver gå via finska mark och att han på så sätt undviker vissa: merkostnader. Hemtagningsskyldigheten bör uppfyllas inom 8 dagar efter det valutan erhållits. Den berör inte valutabelopp om högst 3000 mark som ifrågavarande part håller i Finland. Nu får man tex behålla överloppsresevaluta till denna del.

Å andra sidan bör det framhållas att till det inhemska valutakontots natur hör att det kan användas för betalningar utomlands bara då valuta fritt får användas för ifrågavarande ändatnål eller då behörigt tillstånd har beviljats. Möjligheterna att använda våluta förbättras alltså inte genom att någon part har ett valutakonto. :

Valutakonton utomlands

En stor förändring skedde med valutakonton utomlands. Numera får man inte hålla medel på utländska konton utan Finlands Banks tillstånd. Genom detta har Finlands Bank strävat till att de finländska valutainnehaven skulle vara klart synliga. Tillstånd att hålla konton utomlands kan beviljas åt t ex exportörer och rederibolag.

Användningen av ett ”fritt valutakonto” i Finland dit överloppsvaluta insattes har också i viss mån begränsats. Dessa

De nya bestämmelserna

De förändringar som trädde i kraft den 1.1.1972 innebär att Lagen om valutahandel (538/59) och Förordningen om valutahandel (539/72) upphävdes. De ersattes av lagen om rätt att bedriva valutaväxling (902/72). Samtidigt utgick giltighetstiden för Lagen om reglementering av valutan (441/59) vid slutet av 1972. Dessutom upphävdes Statsrådets beslut om reglementering av valutan (463/59), Finansministeriets beslut angående verkställighet och tillämpning av statsrådets beslut om reglementering av valutan (547/59) och de bestämmelser som Finlands Bank publicerat i sin pärm ”Valutabestämmelserna”. Den 1 januari 1973 trädde i stället för dem följande lag och beslut i kraft:

Valutalagen (910/72);

Statsrådets beslut om verkställighet av valutalagen (911/72) och Finlands Banks beslut om tillämpning av statsrådets beslut om verkställighet av valutalagen (912/72).

Forum 5/197 konton kan numera inte användas för att anskaffa extra resevaluta, utan resevalutans maximimängd är 3000 mark. Däremot kan resande vid behov anhålla om tilläggsvaluta. Dessutom får resetjänster betalas redan i hemlandet, så i sin helhet är reglerna för turistvaluta mycket liberala.

Lån och garantier

I det stora hela förändrade de nya bestämmelserna inte förutsättningarna för utländsk finansiering. Med några få undantag. Enligt de tidigare valutareglerna var det inte möjligt att bevilja lån åt en person som var bosatt utomlands utan speciellt tillstånd från Finlands Bank. Enligt de nya bestämmelserna får sådana lån beviljas upp till 50 000 mk förutsatt att lånemedlen användes i Finland. Genom det här vill man bla förenkla emigranters möjligheter att sköta sin egendom i Finland, Däremot måste en utländsk medborgare liksom tidigare få Statsrådets tillstånd för att anskaffa och hyra fast egendom i Finland för längre tid än 5 år.

Som nämnts har också föreskrifterna om beviljande och upptagande av säkerhet förändrats. Tidigare fick utlänningar beviljas säkerhet endast med Finlands Banks specialtillstånd. Detta berörde också säkerheter för ordinära (högst 6 månader långa) ‘importkrediter, även om specialtillstånd inte behövdes för sådana krediter. Det fanns ingen begränsning när det gällde upptagande av importkrediter, men beviljande av säkerhet var underkastat kontroll. Nu förenhetligades reglerna. Enligt de nya reglerna kan säkerheter till utlänningar ges utan Finlands Banks specialtillstånd om de sammanhänger med en sådan importkredit. I andra fall kan Finlands Bank på anhållan bevilja undantagstillstånd.

Också när det gäller att uppta säkerheter av utlänningar har reglerna förändrats i någon mån. Enligt de nya reglerna kan en person bosatt i Finland utan Finlands Banks specialtillstånd uppta säkerhet av utlänning för att trygga en fordran på en utlänning. Således kan tex en finländsk exportör eller hans bank i Finland utan Finlands Banks specialtillstånd uppta säkerhet för att trygga en exportfordran.

Valutareglerna generellt liberala

Den finländska valutakontrollen har redan i många år i praktiken varit rätt liberal. De nya valutareglerna har tagit ett steg vidare i samma riktning. Valutabankernas möjlighet att överlåta valuta utan Finlands Banks förhandstillstånd har delvis ytterligare utvidgats. I ett normalläge har man alltså ansett att skötseln av löpande valutabetalningar hör till valutabankerna, som nu fritt kan sköta nästan alla normala valutatransaktioner.

Det är en hel del tid man vinner genom att största delen av transaktionerna kan skötas direkt via valutabankerna utan Finlands Banks specialtillstånd. Helt fria är bla betalningar för importvaror och försäkringar samt frakter liksom också räntebetalningar och amorteringar. Bara. i fråga om vissa mindre allmänna betalningar som överskrider 100 000 mk har Finlands Bank bibehållit sin förhandskontroll. OO

Forum 5/1973

Tag Contact

CONTACT = snabbtelefonen — minskar = Er brådska. Förbindelserna löper snabbt. Era meddelanden kommer fram fastän Ni bara viskar dem. Med CONTACT behöver Ni inte höja rösten. Ni spar både tid och nerver. Ändring av talriktningen går lätt utan att Ni behöver trycka på någon knapp — elektroniken sköter den automatiskt.

Den interna kommuniseringen kan ytterligare effektiveras med HASLER och TELECOURIER personsök och de interna transporterna med ett automatiskt TELETUBE rörpostsystem. Ytterligare uppgifter får Ni av våra experter på teleavdelningen som gärna även står till tjänst med att skapa ett system, som är det bästa och mest fördelaktiga just för Er. ov HEDENGREN ne

Drumsövägen 50 - 00200 Helsingfors 20 - Tel. 67 02 1 27

Utgiven i Forum nr 1973-05

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."