Utgiven i Forum nr 2010-01

Aldrig inbjuden, ändå där

av Johan Svenlin Forum 2010-01, sida 43, 28.01.2010

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 1 2018

SVAR: FORSKAREN LÄSTE DOKUMENT SKRIVNA MED BLINDSKRIFT

Aldrig inbjuden, ä

Snart börjar högsäsongen för allehanda galor inom kultur- och nöjesvärlden, där inbjudningskort krävs för att man ska få frottera sig med andra som fått inbjudningskort. Fast det är klart, det finns ju många bakdörrar även till de mest exklusiva festerna.

Ni kommer väl ihåg paret Tareq och Michaele Salahi som i november objudna tog sig in till Barack Obamas statsmiddag för Indiens premiärminister och amerikanska höjdare inom politik och näringsliv? Paret Salahi smet förbi Secret Services vakande ögon, skakade hand med president Obama och poserade tillsammans med vice president Joe Biden.

Bilderna satte de ut på Facebook samma kväll och efter att medierna berättat om deras bravad föll ett regn av riktiga inbjudningar till andra middagar över paret Salahi. Det rättsliga efterspelet har kanske inte varit lika trevligt som triumfen att ta sig in till Vita Huset, men vad gör man inte för en riktigt bra statusuppdatering på Facebook?

Snylta på gardenparty. På 1990-talet var Claude X, fransmannen Claude Khazizian, en hett efterspanad person av franska presidentens säkerhetsvakter. Trots det var han årligen snyltgäst på presidentens gardenparty på Elyséepalatset och syntes också rättatill slipsen mellan Francois Mitterand och Jacques Chirac på ett pressfoto. I Cannes brukade han dyka upp på röda mattan tillsammans med olika filmstjärnor. Det var innan Facebook, men Claude X fick

Med beaktande av att det inte hörde snaps till maten var det ett huttlös pris.

Johan Svenlin är frilansjournalist.

ndå dä ändå sitt ansikte utkablat i världens medier.

Det finns kurslitteratur för den som vill lära sig att smyga in objuden. Engelsmannen och barnboksförfattaren Nicholas Allan har gett ut A Complete Guide to Gatecrashing, där han delar med sig tips hur man planerar sin entrékupp. Några av tipsen är att klä sig så att man inte skiljer ur från de övriga gästerna och att man tajmar sin ankomst perfekt.

De knepen behärskade också den okände man som framför tv-kameran i direktsändning från Nobelgalan 2007 meddelade att han plankat in på Nobelfesten. Han berättade att han hade tagit på sig frack och medaljer, väntat till rökpausen mellan middagen och dansen och sedan vant vandrat in till festen. Nu kan man ju undra hur relevant det är med en rökpaus på Nobelfesten, men det är en annan fråga. I Stockholm har festplankning blivit så allmänt att ett nytt begrepp myntats — att ful-osa. Det kommer från förkortningen för om svar anhålles” och innebär att man tackar ja till en inbjudan man aldrig fått.

I Finland är inbjudningarna till presidentens självständighetsmottagning så eftertraktade att ämnet toppar löpsedlarna flera veckor under den mörka hösten. För en ny Claude X skulle det knappast vara någon match att ta sig fram till president Halonen för att skaka hand, men kicken skulle förmodligen ätas upp av tristessen inne på presidentslottet. m

Lindén

Utgiven i Forum nr 2010-01

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."