Utgiven i Forum nr 2020-02

Alternativa förpackningar värnar om miljön

av Linda Forssell Forum 2020-02, sida 34-35, 05.03.2020

För inte så länge sedan himlades det med ögonen åt skruvkorkar och bag-in-boxar, och det enda som förknippades med kvalitet och lagringspotential var naturkorksförslutna och gärna riktigt tunga glasflaskor, ett koncept som fungerat bra i lite på 300 år. I dag finns ett tydligt behov av att utveckla nya produkter och värna om miljön, med ledord som innovation och nytänk. Det känns angeläget att försöka minska koldioxidutsläppen under transport och produktion till och med i en så stelbent bransch som vintillverkning.

Glas har av tradition ansetts vara det enda materialet som lämpar sig för kvalitetsviner. I och med att nya förpackningsmaterial har utvecklats stämmer detta inte längre, utan gäller främst om vinet ska lagras en längre tid, eller om det är fråga om mousserande vin eller champagne, vars förpackningar måste hålla för ett kraftigt tryck. Efter bag-in-boxens intåg på 1970-talet har vi fått allt från tetraförpackningar och PET-flaskor till påsar, som kan räknas vara en variant av BIB:en, och till och med metallburkar på marknaden.

Linda Forssell text

Läs hela artikeln i papperstidningen.

Utgiven i Forum nr 2020-02

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."