Utgiven i Forum nr 2009-03

Amerikanerna skräms inte längre av ordet socialism

av Leif Bergström Forum 2009-03, sida 22-23, 26.03.2009

Taggar: Orter: USA Teman: politik

PRESSAT

LÄGE.

President Obarnas ambitiösasjukvårdsreform sätter denpolitiska dynamiken på test mitt under recessionen. På bilden presenterar demokraternas John Spratt och Kent Conrad budgeten fö 2010.

Amerikanerna skräms inte ängre av ordet socialism

Färska siffror visar att 38 procent av amerikanerna kallar sig demokrater, medan endast 28 procent anser sig vara republikaner. Republikanerna kan förlora en hel generation av väljare, och de konservativa kallar nu Obamas ekonomiska ingripanden för socialism för att sätta skräck i amerikanerna och vinna tillbaka väljare.

LEIF BERGSTRÖM IH NEW YORK

X Det är inte mycket som gått det republikanska partiets väg det senaste året. De förlorade Vita huset och är i minoritet både i senaten och representanthuset. GEORGE W. BUSH äridet närmaste glömd och partiet saknar en verklig ledare som kan kontra den ännu populära nya presidenten. I valet räckte det int ens att hålla fram det trogna demokratiska spöket, så nu har de konservativa slutit upp kring socialistspöket som det slagord som kan vinna tillbaka väljare.

En opinionsundersökning genomförd av tidningen NEw YORK TiMES Och TV-bolaget css gör gällande att 38 procent av amerikanern nu kallar sig demokrater. Bara 28 procent säger att de är republikaner. Det är den största skillnaden i partitillhörighet på 24 år. Barack Obama skapade entusiasm bland unga väljare, vilket gör att observatörer ser en möjlighet att republikanerna kan förlora en hel generation av väljare - om nu Obamas ekono FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 3 208 miska räddningsplan fungerar, andra reformlöften genomförs och han kan behålla sin popularitet.

Det är i den situationen konservativa tagit fram den retoriska storsläggan och brännmärker varje ekonomiskt ingripande, och den ännu blott skisserade sjukvårdsreformen, som ”socialism” Detta från ett parti som under Bushs administration sände ut den första omgången stimulanschecker till de amerikanska hushållen, och pumpade in miljarder i konkursfärdiga banker och företag.

Det har fungerat tidigare. BILL CLINTONS sjukförsäkringsreform - utformad av hustrun HILLARY —- föll på 1990-talet sedan republikanska kritiker förklarat att den skulle leda till ”socialiserad sjukvård! Och nu talar liberaler som fjolårets ekonomiska nobelpristagare PAUL KRUGMAN om behovet att förstatliga flera storbanker för att omstrukturera dem och sedan åter privatisera dem, en tanke som förresten även fått stöd av tidigare centralbankschefen ALAN GREENSPAN — vanligen en pålitlig konservativ röst.

Grunderna för det ekonomiska skyddsnät som finns i USA skapades efter den stora depressionen av president FRANKLIN D. ROOSEvELT. Och också han kallades ”socialist” av sina konservativa kritiker.

Den republikanske senatorn JIM DE MINT förklarade efter ett av Obamas TV-tal ”Vi hörde världens bäste försäljare av socialism tala till nationen?

Vad de konservativa tar för givet är blotta ordet ‘socialism” ska sätta skräck i amerikanska väljare.

”Amerikaner är helt enkelt genetiskt i opposition till socialism”, förklarade MATT KIBBE som leder den konservativa gruppen Freedom Works.

Skydd under skolbänken. Men politiska historiker frågar sig om blotta ordet har den effekt det en gång hade. Under det kalla kriget, när sovjetiska kärnstridsspetsar var riktade mot sina amerikanska motsvarigheter, och USA:s skolbarn drillades att ta skydd under skolbänkarna i den händelse dessa missiler var på inkommande - ja, då fungerade hotet. Då gjordes ingen skillnad mellan kommunism och andra former av statlig inblandning i ekonomisk verksamhet.

I dag finns i senaten en vald ledamot som beskriver sig själv som socialist - Vermonts BERNIE SANDERS. Han representerar en stat som stolt har mottot ”Frihet och enhet”. I en intervju i NEw YORK TIMES nyligen sade han ”Jag tror det här landet kunde må bra av en öppen debatt om vad som händer i länder som Sverige, Norge och Finland”

Han tillade att dessa länder tillämpade modeller för flera av dagens i USA debatterade reformer: allmän sjukvård, offentlig finansiering av högskoleutbildning och tyngre beskattning av de rika.

Hip-hop förändring. Republikanerna söker nu en ny identitet. Bush -åren är förbi, och den förra banérföraren gjorde med sina rekordunderskott slut på partiets rykte som fiskalt ansvarigt. Inte ens de evangeliskt kristna kunde rädda partiet i höstens val.

“Amerikaner är helt enkelt genetiskt i opposition till socialism”

Isitt desperata sökande efter en ny framti har partiet valt MICHAEL STEELE Som ny partiordförande. Han är en relativ nykomling som aldriglett en större organisation. Men han är svart, och partiet hoppas balansera Obamas attraktionskraft. Steeleharredan börjat görarent husipartiapparaten, avskedat gamla Bush-anhängare och samtidigt jämfört sitt parti med en samling alkoholister som måste genomgå ett 12stegsprogram. Riktigt vart han vill föra partiet är ännu luddigt. Han har lovat en ”hiphop förändring?

De senaste årtiondenas mest framgångsrika pratradiovärd RUSH LIMBAUGH har samtidigt av Vita huset utmålats som republikanernas nya talesman. Men Michael Steele har på kort tid lyckats förolämpa både Rush Limbaugh och diverse moderata republikaner.

Annons Chili 2

Utgiven i Forum nr 2009-03

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."