”Än så länge har vi bara sett början”
av Patrik Harald Forum 2012-06, sida 12-13, 14.06.2012
Taggar: Teman: mobilteknik
MÄNSKLIG KABEL. Hans Vestberg och Anist demonstrerade Connected ublik på CES an ti FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 6 281 :n Vestberg fungerad ”Än så länge har vi bara sett början”
IH Framtidens mobilteknik, Växla visitkort genom en handskakning eller lås upp dörren bara genom att röra vid handtaget. Det kan vara vardag i framtiden. På Ericsson utvecklar man teknik där människokroppen förmedlar information. Och framtidens nätuppkoppling den kommer att vara mobil.
PATRIK HARALD TEXT Xx Connected Me” kallar ERICSSON sitt koncept där signaler skickas genom människoroppen. Första demonstrationen hölls på elektronikmässan CES i Las Vegas i början på året då Ericsson-vd:n HANS VESTBERG inör publik fungerade som kabel mellan mobilen i hans ena hand och och bildskärmen i hans andra. På skärmen kunde mässpubliken se samma bild som i mobilens display. ”Vi nyttjar oss själva som kabel, världens smartaste kabel. Med laboratorieutrustning an vi i dag sända en signal på 10 megabit per sekund genom kroppen”, säger Ericssons JAN HEDERÉN, som tillsammans med kollegan MARIE WESTRIN presenterade Connected meprojektet vid Pohjola- Nordens mobilseminarium i Helsingfors i mitten av maj.
Förutom utbyte av visitkort och dörröppnande nämner man på Ericsson betalning som ett tänkbart tillämpningsområde. Bara genom att röra vid en kassaapparat ska man kunna betala sina inköp - kroppen fungerar som id-handling.
”Ditt hjärta slår enligt ett visst mönster som bara du har, och tack vare det kan du identifiera dig när du tar i någonting. Om ja tar tag i en annan persons Ipad så kommer mina preferenser att laddas ner till den från molnet”, säger Marie Westrin.
Trådlösa hörlurar är ytterligare ett möjligt användningsområde, signalen går genom kroppeni stället för genom sladdar.
Enligt Jan Hederén är människans naturliga fallenhet för att röra vid saker en viktig aspekt av konceptet. Tekniken som på engelska kallas ”capacitive coupling” bygger på människokroppens ledande egenskaper. I sig är tekniken inte ny men Ericsson har valt att plocka upp den nu. Innan det är dags för kommersiella tillämpningar krävs fortsatt utveckling och standardisering. När det gäller betalning är säkerhetsaspekten dessutom ytterst viktig.
Norden världsledande. Ericsson har inga planer på att själva tillverka produkter baserade på tekniken utan hoppas att någon annan ska haka på. Ericssons intresse i sammanhanget är att skapa teknik som ökar mängden datatrafik i näten.
Marie Westrin tror att Norden också här kan ta en världsledande roll, precis som nä som kabel mellan mobilen och bildskärmen.
1 OM 10:00 p 1,255,233, packetSize: 42 det gäller många andra områden inom mobilteknik. Det var här NMT-tekniken lanserades 1981 och GSM tio år senare. Samma år kom operativsystemet Linux som i dag fått enorm spridning i form av mobilplattformen Android. Alla de här teknikerna har starka kopplingar till Norden.
”Vihar ett moget förhållande till mobilen, de flesta har redan haft ett antal apparater. Vi ser inte längre mobilen som teknik”.
Westrin och Hederén är övertygade om att framtidens nätuppkoppling kommer att vara mobil. Internet har i dag 2,3 miljarder användare medan antalet mobilabonnemang har passerat 6 miljarder.
Cloud computing, ”molnet”; ser de som en annan stor trend, det vill säga att allt färre saker finns lagrade på den egna hårdskivan och allt mer på servrar någon annanstans.
”Men kontakten till molnet går via mobilen”, säger Westrin.
Vad vi kopplar upp i framtiden är med all sannolikhet betydligt mer än datorer och mobiler. På Ericsson talar man om ”50 billion connections; det vill säga att praktiskt taget allt som kan vara uppkopplat kommer att vara det, inte bara människor utan också apparater.
”Bilar har vi redan sett. Jag kan tänka mig många applikationer i skolvärlden, liksom inom vården och övervakningen. Ett annat exempel är kylskåpet som skriver inköpslista och skickar den till din mobil när du är i affären”, säger Westrin.
Positiva överraskningar. För dem som jobbat länge med utveckling av mobilteknik har allt inte blivit som de föreställde sig.
”En stor överraskning har varit att ett
PATR KHARAL , NASA VISIONÄRER. Jan Hederén och Marie Westrin från Ericsson presenterade sina visioner för framtidens mobilteknik på Pohjola-Nordens seminarium i Helsingfors den 15 maj.
lands BNP vuxit när de tagit i bruk ett mobilsystem, teknik som utvecklats här i Norden. Tillväxten har ökat när invånarna ha fått tag på rätt information vid rätt tillfälle”
Ett konkret exempel är fiskaren som förr var tvungen att chansa på till vilken hamn han skulle åka för att landa sin fångst. Om alla fiskare valde samma hamn fick de dåligt betalt. Nu kan de ringa från havet och kolla innan de bestämmer sig.
Bara början. Hederén och Westrin tror att vi än så länge bara har sett början på utvecklingen.
”Vad såg människan framför sig när hon började använda hjulet? Eller de som tog i bruk ångmaskinen? Kanske såg de olika transportmöjligheter, men jag tror inte de kunde ana hur mycket som skulle hända. Jag tror att inte heller vi har tillräckligt med fantasi för att kunna tänka vart det här kommer att ta oss”, säger Westrin.