Utgiven i Forum nr 2011-11

Analog förbrödring

av Patrik Harald Forum 2011-11, sida 59, 24.11.2011

FORUM FÖR EKONOMI OCH TEKNIK NR 11 2011

SVAR: STON

Patrik Harald är redaktionschef på Forum.

Analog förbrödring

Med ett par flaskor vin och en trave nyskaffade vinyler lockade jag härom veckan hem ett antal likasinnade. Skivorna var resultatet av senaste djupdykning i backarna på några av de stockholmska skivbörserna.

Vi började kvällen i 1970-talets fusionsjazz med plattor av keyboardister som George Duke och Bob James. Vi satte andäktigt nålen i svarta tolvtummare från Billy Cobham, Chick Corea och Gary Burton. Vi studerade skivkonvolutens baksidestexter, kollade musikeruppsättningar, producenter, inspelningsår och -studior, och gjorde kopplingar till andra album vi kände till.

Inne på andra flaskan rött gled vi in i rockigare spår, och halkade in i gamla diskussioner om huruvida Aja eller Gaucho är Steely Dans bästa album. Eller om Watch eller The Roaring Silence är höjdpunkten hos Manfred Mann’s Earthband. Vad de andra tyckte visste alla redan, för diskussionen är en återkommande ritual i det aktuella sällskapet.

Medan vinet tömdes avnjöt vi ytterligare ett halvt dussin LP:er och skiljdes upprymda av de gemensamma ljudupplevelserna.

Jag började fundera på dagens strömmade och nedladdade digitala musik. Har den samma gemenskapsskapande effekt? Skulle jag be kompisarna hem för att lyssna på Spotify?

Digital musik är utmärkt i hörlurar på väg från jobbet, men osynliga och luktfria byte på hårdskiva skapar inte samma förbrödring som gripbara skivo där varje exemplar har sin historia och där omslagen ofta är rena konstverken. Vinyl är helt klart ett socialare format än mp3:or. Itunes må ha sina förtjänster men nätbutiken unnar inte kunden glädjen över att ha hittat en raritet. På Itunes är alla ’exemplar? varandras kloner - på gott och ont.

Min skivspelare är tillverkad 1975, själv köpte jag den begagnad 1981. Sedan dess har tekniken på många områden tagit enorma kliv framåt. Men när det gäller ljudåtergivning är jag inte så säker. Amerikanen Bob Ludwig, som mastrat flera av rockhistoriens största album, förklarade i Rolling Stone Magazine för en tid sedan att vinyl har ett varmare och behagligare ljud, och återger den ursprungliga inspelningen bättre än cd:n ”Och mp3:or7 sade Ludwig, ”är som att ta den dåliga delen av det digitala ljudet och göra det ännu sämre?”

En annan guru på området, musikern, låtskrivaren och producenten T Bone Burnett, har jämfört utvecklingen från analogt ljud via CD till mp3, med att lyssna på en fotostatkopia av ett polaroidfoto av en verklig målning …

Ljud är förvisso en smaksak, men jag är beredd att hålla med. Särskilt en låg kontrabas låter helt klart bäst på vinyl.

Visst, digital musik har sina fördelar, inte minst utrymmesaspekten. Hemma börjar det vara svårt att hitta lediga skrymslen för fler vinyler. Men med enbart strömmad och nerladdad musik skulle lyssnandet vara många dimensioner fattigare. m

Utgiven i Forum nr 2011-11

Sidan är OCRad från en scannad tidning. Rikta feedback till Affärsnätverket Forum på LinkedIn eller @forummag_fi på Twitter.

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."