Analysen allt viktigare för placerarna
av Jarl Nordin Forum 1988-08, sida 21, 05.05.1988
Analysen allt viktigar för placerarna
Text: Jarl Nordin
Under de senaste åren har det blivit alt allmännare med djupgående anlyser av börsutvecklingen för att man med större exakthet skall kunna förutse kursutvecklingen. Detta har blivit nödvändigt eftersom allt större absoluta penningbelopp har slussats in i börshandeln och riskerna följaktligen har blivi större,
Nn annan orsak till den växande FE rangen analyser har varit det faktum att börshandeln har blivit allt snabbare och allt mera matematik och logik har utgjort grunden för beslutsfattandet. Hur få reda och ordning i den djungel av analyser som står till buds. Vidstående schema är nog helt personligt men jag gissar att de flesta analytiker arbetar på ett liknande sätt.
Fundamental och teknis analy princip finns det två olika metoder enligt vilka man arbetar. Den fundamentala analysen försöker kartlägga vilka faktorer so står bakom kursutvecklingen. På basen av dessa försöker man utröna om kursen är i balans eller obalans i förhållande till dessa faktorer.
Den kanske vanligaste faktorn är förmågan hos bolaget att på sikt göra resultat. Resultat- och balansräkningen blir sålunda mycket centrala i den fundamentala analysen. För att kunnan göra jämförelser mellan företag arbetar man med nyckeltal som uträknas på enahanda sätt för alla bolag.
Den tekniska analysen går ut på att samla in uppgifter om den historiska kursutvecklingen och omsatta volymer, att rita upp diagram på basen av dessa och att i diagrammen försöka finna återkommande
ANALYSSCHEMA
I. BÖRSENS TOTALUTVECKLING Fundamentalt
Global anlys av världsmarknadens konjunkturer
Valutalägen
Räntelägen
Utrikeshande Övannämnda analyser för det egna landet
Tekniskt
Analys av olika länders totalindex jämte analys av världsbörsindexet.
Analys av generalindexet.
II. BRANSCHENS UTVECKLING
Konjunkturbilden Orderstocken Sysselsättningsläget Export/Import
Analys av branschindexet.
Ill. FÖRETAGSANALYSEN
Allmän utveckling för företaget ofta knuten till branschanalysen.
Bokslutsanalyser jämte uträkning av nyckeltal så som.
P/E-tal
E/P-tal Substansvärden Räntebördan P/S-tal
E/D-tal
RO! osv
Analys av kurser, volymer, index osv.
Exempel;
Glidande medetal RSI-analys
Point & Figure-analys Line & Bar-diagram Advance gecline-analys Trendlinje-analys Trianglar Derivata-analys Histogra osv
FÖRUN, 3/198 likartade mönster, vändpunkter, bottnar och toppar, trendlinjer os v.
Trestegsanalys
Enligt schemat görs analysen i tre olika steg. Stegen är I Börsens totalutveckling
II Branschens utveckling
Ill Val av förtag
Till vänster är angivet vad som kan tänkas ingå i den fundamentala analysen och till höger vad som ingår i den tekniska.
Utan att gå in på alla detaljer i de olika analysfaserna vill jag dock framhålla några nya aspekter. Låt oss börja med börsens totalutveckling.
Den globala analysen steg med ens in på arenan — och det med besked i oktober 1987. Visst har man insett att världskonjunkturerna och utvecklingen på utländska börser även är viktig för utvecklingen på Helsingfors Fondbörs men aldrig hade man trott att korrelationen skulle vara så stor och så snabb. När Sydney och Tokio går ned på morgonnatten, finsk tid, tenderar Helsingfors att följa efter och när New York och Chicago går upp på kvällen svänger igen Helsingfors.
Idag vet vi inte hur långvariga dessa effekter är, men i den dagliga handlen bör de beaktas.
I schemat finns exempel på andra faktorer som inverkar på börsens totalutveckling. Vilka faktorer som är viktiga och vilka som är mindre viktiga är svårt att säga då detta område tillsvidare är rätt så outforskat.
Branschen
Då man bedömt börsens totalutveckling går man vidare till branschen. Branschutvecklingen är betydligt mera utforskad då ju de olika branschorganisationerna gör sina egna kontinuerliga bedömningar. | schemat finns igen exempel på faktorer som kan inverka på bransch- och därmed kursutvecklingen. Om man har en större portfölj med många papper läggs förstås tyngden på bolag som hör till branscher för vilka framtiden syns ljus. Vid en kommande handel med indexoptioner kan man kanske redan fatta beslut i detta skede. I traditionell aktiehandel fortsätter man med valet av själva aktien.
Det tredje steget görs för den fundamentala analysens del huvudsakligen med hjälp av nyckeltal. En del av de vanligaste nyckeltalen är nämnda i schemat men man kan naturligtvis använda flere och man kan även konstruera egna nyckeltal.
Den tekniska analysen bygger på diagramanalys av vilka de idag finns ett 40-tal olika matematiska modeller.
Slutresultatet bör förstås helst bli att efter trestegsanalysens genomgång vissa bolag utkristalliseras som köpkandidater. Andra klassas som säljkandidater, medan en del förblir neutrala, d v s har man dem redan i portföljen behåller man dem men saknar man dem köper man inte i detta läge. 21