Ärevördigt gille
Forum 1977-17, sida 13, 09.11.1977Ärevördigt gill — En människa lever tills hon dör heter det cyniskt. Men en sammanslutning lever så länge den har en uppgift att fylla. Gillet har haft och har en uppgift att fylla.
Det här skriver Handelsgillets ordförande, bankdirektör Rolf Galleni det nummer av Gillebladet som utkommer till gillets 120-års jubileum.
y»” Det är en för våra förhållanden imponerande ålder. Men, som Rolf Gallen säger, ålder har inget egenvärde. Traditioner har heller inget egenvärde, tillägger han. Men de har ett värde.
Handelsgillet motarbetar i dag målmedvetet gaggighet, förstelnande och föråldrande. Hur många andra svenska föreningar har lyckats med konststycket att öka åhörarnas antal vid föreningsmötena — som för Handelsgillets del hålls så ofta som varannan vecka — så att det ofta uppgår till 80 personer och mera? Mången annan förening torde vara glad om en anemisk skara på tjugu möter upp. Hemligheten, Rolf Gallen — Vi har lagt tonvikt vid aktualitet, väljer ämnen och föredragshållare som ligger i tiden. Det hör bla till saken att de svenska ministrarna ställer upp vid gilleaftnarna. Det finns ett stort behov att få spontan
Gillets politiska portalfigurer: Erik Witting och Ragnar Langhoff.
FORUM 17/77
Två tredjedelar av Handelsgillets styrelse under ordförande Rolf Gallens ledning.
information direkt av beslutsfattare. — Våra 8—900 medlemmar företräder ett brett register och det kan vara svårt att tillfredsställa alla smakriktningar. Vår specialitet är därför att vara allround. Programmen täcker ett tredelat fält: ekonomi, politik och kultur. Handelsgillets verksamhet står på tre ben: klubbverksamheten, restaurangrörelsen och fastigheten. Den ekonomiska ryggraden är fastigheten vid Kaserngatan. Den är på drygt 3 000 m”, av vilka själva klubbhuset upptar 1200 m?, resten är uthyrt. Restaurangrörelsen är ingen guldgruva, konkurrensen är hård i centrum. Men den fyller ett behov, även för utomstående. Restaurangen sköts, liksom fastigheten, direkt av styrelsen, men det finns en anställd restaurangchef, förutom = trettiotalet andra anställda. Handelsgillet har också en egen heltidsanställd ekonom, Lasse Nyberg, som även fungerar som styrelsens sekreterare.
Ett av de tillfällen då Handelsgillet mest syns utåt torde vara vid politiska val. Det har varit tradition att ställa upp en egen kandidat, och man har alltid lyckats få in en representant för de kretsar som gillet företräder — enligt stadgarna näringsliv, industri och sjöfart — i Helsingfors stadsfullmäktige. Senaste val var ett verkligt kraftprov. Gillet lanserade Ragnar Langhoff, som kommunalpolitiskt var ett oskrivet blad. Att han invaldes, efter en mål medveten kampanj som bla omfattade ett starkt stöd från gillets tidigare kommunala ”stjärnpolitiker” Erik Witting, var oerhört viktigt för gillemedlemmarnas självkänsla.
Är gillet då en filial till svenska folkpartiet — Eftersom vi uttryckligen kräver av medlemmarna att svenska ska vara hemspråk, är det naturligt att svenska folkpartiet är det parti som är bäst företrätt hos oss. Men här är högt till tak när det gäller åsikter, och vi vet att våra medlemmar tillhör även andra partier. Rolf Gallen säger att det finns motsättningar, men de sköts på ett gentlemannamässigt sätt.
Vad företräder då de ca 900 medlemmarna i Handelsgillet? Den ursprungliga skaran av ”handelsbiträdena”, dvs kontorspersonal och handelsidkare av olika slag, har breddats betydligt. Vem kan inte sägas vara verksam inom ”näringslivet” idag? Medlemskårens struktur kan kanske definieras genom att nämna värsta konkurrenten på föreningsfältet. Det är Svenska Klubben. Någon aktiv medlemsvärvning är inte på gång för tillfället. Man försöker i stället göra gillets program så attraktiva som möjligt. Medlemsavgiften skrämmer inte, den är 100 mark, och 50 mark för juniorer och oldboys. Kvinnor finns inte bland medlemmarna för närvarande. Men det lär ha funnits en, kan Rolf Gallen påminna sig. 13