Arktisk barometer

01.11.2014

Första försöket. Svarta karga berg syns genom molnen i sommarnatten. Flygkaptenen meddelar att vi försöker landa. ”Men det är fifty-fifty.”

Av Stefan Björkman

Vi dyker in i dimman och dyker upp igen. Tillbaka till Oslo. Andra försöket. Allt väl. SAS landar fem minuter före oss. Nej. Vi svänger upp igen. Till Tromsö för tankning. Nu har vi rest i tjugo timmar.

En Svalbardsbo sitter bredvid Zachris. Jag frågar honom om detta är vanligt. ”Nej, det har aldrig hänt mig. Jag har rest här sedan 1974. Havet har blivit varmare och dimman tjockare de senaste åren.”

En del resenärer ger upp. De vill bara ut. Man öppnar bagageluckorna och letar fram ryggsäckarna. På tredje försöket landar vi. Ett dygn försenade, men vid gott mod. Applåder, busvisslingar och allmänt jubel.

Läs allt om Stefan Björkmans eskapader på Spetsbergen i Forums pappers- eller iPad-version!

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."