Utgiven i Forum nr 2014-12

Backoffice i Baltikum

av Påhl Ruin Forum 2014-12, sida 10-11, 22.12.2014

[caption id=“attachment_6322” align=“alignright” width=“200”]IT-spindel. En av världens största banker, Barclays, betjänar sitt globala nätverk via teknologicentret i Vilnius. Övriga hubbar ligger Singapore, Indien och Storbritannien. Foto: Aurelijus Valeiša IT-spindel. En av världens största banker, Barclays, betjänar sitt globala nätverk via teknologicentret i Vilnius. Övriga hubbar ligger Singapore, Indien och Storbritannien. Foto: Aurelijus Valeiša[/caption]

Trots stigande löner är Baltikum ännu ett attraktivt område för IT-hubbar och andra stödfunktioner.

Att flytta verksamhet till de baltiska låglöneländerna blev populärt på 1990-talet. Nu har utflyttningen ändrat karaktär: det handlar mer om tjänster än om produktion.

Den norska finans- och försäkringskoncernen Storebrand är ett bra exempel. Företaget började 2007 med tio personer som sysslade med enklare banktjänster i Vilnius; idag finns här 320 anställda som betalar ut pensionsförsäkringar, ändrar försäkringar, tecknar nya, avslutar gamla, hanterar fondportföljer och mycket mer.

”Vi är extremt nöjda med resultatet”, säger avdelningschefen Tommy Fagerlund. ”Varje nyanställd här kostar hälften så mycket som de anställda i Sverige och Norge.”

Läs hela artikeln i papperstidningen eller på pekplatta!

Påhl Ruin är Forums korrespondent i Baltikum

Utgiven i Forum nr 2014-12

Affärsmagasinet Forum var år 2021 Finlands enda svenskspråkiga affärstidskrift och beskrev sig som "ett unikt magasin som riktar sig till beslutsfattare och experter inom näringslivet i Finland och Norden. Tidningen har en upplaga på 11 000, och når varje månad 27 000 läsare, i huvudsak ekonomer, ingenjörer och diplomingenjörer. Bevakningsteman inkluderar ekonomi, börs, teknik, ledarskap och arbetsliv, med reportage, profilintervjuer, livsstil och kolumner. Forum upprätthåller dessutom diskussionsforumet Affärsnätverket Forum på Linkedin, den största svenskspråkiga gruppen i Finland och en av de största på svenska på hela Linkedin. Där diskuteras trender och aktuella frågor inom näringsliv, arbetsliv och innovationer. Tidskriften utkommer med 10 nummer/år."